IMT

Bre u mom kraju su ti traktori veoma cenjeni pogotovo u brdima pogotovo zbog mase.... moj kum je prosle godine radio motor prvi put a traktorce je 70 i neko godiste...kaze da su u njemu neki engleski zupcanici ili tako nesto....uglavnom traktor do prosle godine nije otvaran i kap ulja nije pustijo....

Imamo i mi 558 koji je potpuno suv. Ore i sprema samo. Nista drugo ne radi. Ostalo porade fergusoni. Od kvarova pucala nam je ploca hidraulike i pumpa je jednom radjena. Motor nikada nije dirnut. Godiste je 1979 i ima oko 5500 sati.

558 je dosta stabilan traktor ali je pre lagan za neke ozbiljnije radove. Po katalozima ga sparuju s 2x14" plugom sto ni u mojoj, relativno lakoj, zemlji ne pije vodu. Zato su na 560 ubacili teze felge nazad da ima bolji grip u tezim poslovima. Pre mlad sam da se sjecam ali po pricama svih da je 558 iz tvornice dolazio s 16.9 gumama nazad i one su zakon za predsjetvenu pripremu, transport i ostale "povrsinske" radove. Stari tip 560 je imao takodjer te vece gume i nije se pokazalo nesto dok novi tip 560 dolazi s 14.9 koje su za teske poslove odlicne. Svi koji imaju 558 ovdje s njim vuku 756.20 i to mu je puna kapa u malo gorim uslovima rada, dal imao 16.9 il 14.9 gume pozadi, svejedno je dok se 560 s takvim plugom igra bio novi ili stari tip traktora.

558 je dobar traktor za ono sto ga bojcetic koristi. Idi s njim izori, potanjuraj, pripremi i parkiraj ga i nek ceka iducu godinu ili transport. 30-40 jutara zemlje u ravnici bez problema uradis s 558 dok je na brdovitom terenu ipak drugacija pjesma. Dosta je lagan pozadi al opet odradi posao kvalitetnije i brze nego 539, makar se ne moras boriti s traktorom dok radis. Uperis ga kud zelis i samo po gasu i on legano ide i samo pjeva dok s 539 zna biti muka.

Ujak cim je kupio 558 isao je na istoj njivi orati s 539 i leskovackim plugom (onaj sto se moze premicati lijevo-desno) i 558 i 2x12" IMT. 558 je u isto vrijeme poorao vise zemlje a potrosio je manje goriva nego 539. Orali su na istu dubinu, sojiste orali za sjetvu psenice.

Za te pare i vise nego odlican i pouzdan traktor.

560 posustaje samo ako je novi tip s 16.9 gumama... Moj komsija kad je kupovao traktor trazio bas s vecim gumama "jer je jaci i ljepse mu stoje". Nije htio slusati pa sad duboko oranje (25-27cm dubine)s 2x12" plugom radi u 3. sporoj jer je po nasim brdima 1. direktna prebrza s velikim gumama i traktor nema snage da ide... Kasnije je priznao da se zezno kao nitko...

Onaj koji tvrdi da je 560/565 bolji na 14kama nego na 16kama, taj nije proso pored pomenutog traktora.

Opet ti kreces...

Ja ti kazem kako je kod mene. Uredan traktor koji ni hladan ne dimi vuce 2x12" u 3. sporoj u dosta laganoj zemlji a ti samo tepi po svom. Tanjuracu 24 diska samo u 1. brzini i to ima DOBROG posla da ju vuce i po ravnom. U ravnici i gdje je uredna zemlja 560 radi s 2x14" plugom da se ni ne znoji ali u teskim uvjetima su mu 14.9 gume ZAKON.

Kolega iz susjednog sela kupio DRLJAV 560 s 14.9 gumama da moze s njim ici u kultivaciju i prihranu, to mu je najmanji traktor u dvoristu i iz zajebancije dodje po moj sjetvospremac i vuce ga 2. brzinom kako god hoce dok komsija s 16.9 moze ali se traktor pati. Na cesti je novi tip 560 s 16.9 gumama brz skoro kao 549, tesko ga obilazim...

16.9 gume samo u strogoj ravnici...

Imaju ljudi stari tip 560 koji je tvornicki dosao s 16.9 gumama i od prvog dana vuku s njim leoparda 2x12" rasirenog na 2x14" i uzbrdo i nizbrdo. kad su se gume poderale, zbog neimastine kupe 14.9 i traktor se USRAO. Sad im zao sto nisu negdje posudili novce za 16.9 gume jer traktor nije pola onoga sto je bio sa sirim gumama.

Ocito ima neka razlika u prenosu novog i starog tipa 560, ja to ne znam jer nisam nikad otvarao mjenjac ni jednog od tih traktora ali razlika je i vise nego ocigledna.

Poslednja izmena:
Ja sam imao na mom 560 sesnaestke gume i sve je tacno sto je kolega Bobo napisao, imao sam probleme u oranju i transportu sa snagom traktora. Kad su se te potrosile stavio sam mu cetrnaestke i od tad je to sasvim drugi traktor.

Nasa zemlja je jako teska za obradu , 560 se prvom pati a trecom sporom prejak u oranju . 14.9 gume kad mu stave dobiju taman brzinu izmedju prve i trece spore i tad nosi.
ne mogu nigde da nadem koje su visine 16.9 /28 i 14.9 /28 da izracunam koliko je jaci sa manjim gumama

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Komšijin 560 novi tip sa 14.9 gumama je ništa za naš 558 sa 16.9. Dosta radimo zajedno pa smo ih i upoređivali, jedino na kardanu ne može da se poredi sa našim 558 i nizbrdo. 558 nizbrdo koči očima, ukoliko nema nešto zakačeno da mu pritiska zadnji kraj. Zimus mu je stavio s44 motor, ali nije nesto zadovoljan i dalje mu je nekako trom, a da ima snage, ima i previše. Da napomenem da smo pretežno brdovit kraj.

Послато са SM-G386F уз помоћ Тапатока

Nije to uvek do traktora ima tu dosta do traktoriste i zemnjista koju taj traktor obradjuje.....ako ne znas da nastelujes plug kako treba dzaba ti sve jos ako je zemlja teska za obradjivati onda pati svaki traktor a ne samo 558 ili 560.......tako da ta tema nema kraja

Nazad
Vrh