IMR - Rakovica

Znam za to, izgleda da ce tako i biti...
Nije mi prob srafanje nego ne bih da zajebem navoje od stalnog zatezanja, jbg, gus je.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

ја то стално радим,кад качим приколицу за ђубрину.одшрафим окренем,кад завршим,пошто имам технострој једноосовинку,све враћам назад...

Jel ima neko ovakvu poteznicu?
Interesuje me da li kardan moze da se koristi uvek, znaci i kad je u gornjem polozaju i kad je u donjem.
Prodavac mi kaze da zna da se moze koristiti kad je u gornjem ali nije siguran da se moze koristiti i u donjem.
Recimo kod koriscenja djubretare sa donjim kacenjem ako ne mogu koristiti kardan nista mi ne vredi.
Trenutno koristim fabricku i svaki put je okrecem pa bih da izbegnem srafanje.

Slaba je okretnica...ne bi se ja igrao sa tim.

Ovo je igračka.Bolje namontiraj pufer ako već hoćeš takav tip poteznice a nosač sam sklepaj i prilagodi spram traktora ili ubaci automatsku kuku, za đubretaru je k'o stvorena.

Nije mi bitno da je okretna rudica, on pravi i sa fiksnom.
Svakako imam kamionski pufer, mogu da ga namontiram...
Poenta je da ne okrecem svaki put celu poteznicu, vec da imam 2u1 sto bi rekli a ujedno da se kardan moze koristiti.
Kao na nekim "modernijim" traktorima.
Maticu, na kakvu automatsku mislis?

Ovde treba biti jako oprezan. Ako je neka mala privreda i malo lošija izrada, može u toku tzransporta da bude velikog belaja.

Pozdrav, pošto sam čitao da je neko već ubacio prekidač za sva 4 migavca na Rakovici 60 i da paše prekidač od Zastave ili Yuga 45/55, e ja sam skinuo sa Zastave taj prekidač al imam problem na njemu su sledeće oznake(U,H,I,L,D,T) i sada ja nisam uspeo nigde da nađem šta je time obeleženo i naravno nemogu da ga povežem bez tumačenja nekog ko se sa time susretao. Inače automat migavca je standardni limeni sa tri pina sa oznakama(X,P,L) i migavci normalno rade -povezani su. Naravno ako neko je ugrađivao drugi prekidač od drugog vozila, molio bih da podeli iskustvo, hvala unapred!

Dali moze na ona dva hidraulicna izvoda poadi što ima svaka r65 da se poveže hidraulični klip/cilindar dvosmerni ili jednosmerni direktno. Pa da se na ručici razvodnika što je na rakovici upravlja. Napravio bih cepač za drva stavio bi neki klip od 10-14t. Kad moze punu prikolicu od 5t na leru da islikuje valjda će moći i cepač

Naravno da može. I moralo bi biti dovoljno snage, ali ako slučajno ne bude onda treba proveriti koliki je pritisak na kip izvodu. Moguće je da je ograničen na niži pritisak (140-180b. Ventil je na razvodniku) a pumpa je ograničena na 210-215b.

Pa koji je protok spoljne hidraulike kod Rakovice? Računajte za neku dobru brzinu da treba snaga 5-7 kW. Ako to skida sa razvoda motora nije baš zdravo.
Najbolje pumpa velikog protoka na priključno vratilo i radi šta hoćeš ..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Pa koji je protok spoljne hidraulike kod Rakovice? Računajte za neku dobru brzinu da treba snaga 5-7 kW. Ako to skida sa razvoda motora nije baš zdravo.
Najbolje pumpa velikog protoka na priključno vratilo i radi šta hoćeš ..

Tako jeste najbolje ali onda moram da kupujem sve kardan,pumpu,rezervoar za ulje,razvodnik. Nešto sam razmišljao zašto bi to sve uzimao kad sve to ima već na rakovici. Samo ne znam kako će to biti i dal će moći dali ce imati snagu i brzinu.

Ti potrebnu silu vrlo lako dobijes velikim precnikom klipa, ali onda raste i zapremina, a te traktorske pumpe nemaju ni priblizan protok koji je potreban za skladan rad.
Kad pravis cepac za drva stub cepaca ti je ujedno i rezervoar, tako da ti on nije potreban, ali ti svakako treba jos dosta toga.

Za pumpu na priključnom vratilu ne treba kardan, a rezervoar može da se improvizuje. To je jedino mesto gde se može ostvariti veliki protok sa velikom pumpom radi brzine rada.

Sve zavisi koliko planiras da radis sa cepacem.Bice sigurno sporiji sa traktorskim izvodom. Probaj, ne kosta mnogo pa ako nisi zadovoljan radi pumpu. Ako radis samo za svoje potrebe mozda je odnos ustede vremena i goriva manji nego sto kostaju multiplikator, pumpa, razvodnik. Samo multiplikator i pumpa su nekih 200-250e

Pumpa na Rakovici je cini mi se 14cm3 po obrtaju, u prevodu na recimo 1000 obrtaja motora imas 14 000ml - 14 litara u minutu protok. Radi poredjenja na cepace obicno stavljaju nesto tipa 22 - 25 - 30cm3. Ali razlika je u pogonu, imas multiplikator 3:1. Kardan se kod R65 pri 1000 obrtaja motora vrti na 270 obr/min, sa multiplikatorom to je 810 obrtaja pumpe. Sa pumpom od 25 cm x 810o/min = 20250 ml = 20.25 litara sto je 50% brze. Jos jedna dodatna varijanta za cepace je dupla pumpa, moze i jedna da bude manjeg kapaciteta. Kad je pritisak nizak rade obe pumpe zajedno i daju veliki protok, a posto je pritisak nizak opterecenje je malo. Kad pritisak dostigne neku odredjenu vrednost jedan ventil rastereti vecu pumpu, pusti je da vrti u prazno i da ulje vraca direkt u rezervar, dalje radi samo mala, cepac uspori ali je opterecenje za pogon pumpe smanjeno

Nazad
Vrh