Imam (možda) problem sa menjačem (da li je menjač?) na Rakovici 65. Često se iz menjača (pretpostavljam menjača) čuje neko brujanje, huk (ne znam ni koji bi izraz za taj zvuk mogao da upotrebim). Npr. param i čuje se neki mali zvuk iz menjača, ali ga motor po prilično maskira, rekao bih normalno stanje. I onda odjednom, u sred prohoda se iznenada začuje dosta glasan brum, huk, nekad toliko da se čak trgnem kad se on pojavi (iz relativne tišine odjednom postane baš bučno u kabini). Kao da nešto počene da se vrti što se do tad nije vrtilo (tako mi se čini, ne znam kako bih to bolje objasnio). Nekad se to čuje stalno ali tiše (ili se meni samo čini da je tiše - ja imam oštećena oba slušna živca i jako mi smeta buka, tj. u bučnim uslovima mi sve zuji, bruji...), a nekad se pojavi tako iznenada, tako da nema sumnje da se nešto u menjaču desi... Ništa ne lupa, traktor normalno ide, ali taj zvuk me prilično brine, pogotovo što nije stalan već ga nekad ima a nekad ne. Menjač, kvačilo i diferencijal sam radio pre tri godine (remont je rađen jer sam osećao slabo lupkanje negde ispod sedišta i zbog još nekih drugih stvari), menjani su ležajevi na gornjem snopu menjača i odmah posle tog remonta je traktor u kabini bio dosta bučniji. To mi je bilo baš uočljivo jer sam u to vreme imao i IMT 560 kod koga menjač baš jako zviždi i Rakovica je bila pojam tišine za njega. Nju sam mogao da vozim bez antifona, dok IMT-a nisam - ako bih vozio bez antifona zujalo bi mi u ušima dva dana (zbog tog mog oštećenja sluha). Posle opravke menjača Rajka se dosta približila IMT-u po buci, i dalje je bila tiša od IMT-a ali ni blizu koliko pre opravke. Opisao sam problem majstoru (isto ovako nespretno kao i sad što pišem, jer ne umem da oponašam taj zvuk kako bih mu dočarao šta se dešava), i on je pretpostavio da je neki ležaj na donjem snopu koje na tom remontu nije menjao.
Ima li neko ideju šta bi moglo da bude u pitanju?