IMR - Rakovica

Najbolje bi bilo na glavni vod od pumpe da se razvede do novog razvodnika npr. od 577 i onda će raditi i poluge i razvodnik zajedno
evo jedne lepo odrađene poteznice na R76
ea6f0f394535074.jpg
[/URL] [/IMG]
Pa mozda je tako i lakse od pumpe pa da se stavi novi razvodnik i resen problem ne bi trebalo da bude problema sa volanom,videcu ovih dana nesto da skarabudzim pa da vidimo kako ce raditi...

Sta bi bilo kad bi se taj ventil izbacio skorz pa da ulje ide kud mu je lakse ? jel ko o tome razmisljo
Sam si sebi dao odgovor.
Kada bi podig'o veliku ručicu za dizanje poluga, t.j preusmerio ulje iz slobodnog cirkulisanja na cilindar i klip, ulje bi kroz ventil "pobeglo" prema razvodniku jer mu je tamo lakše.
Rakovičina hidraulika tako radi da pumpa ulja ne može istovremeno snabdevati dva potrošača. Ako se prepravi ventilom proriteta ili ubacivanjem još jedne pumpe onda može.

Ako ima vece muke od tog prebacivanja po citav dan kad se silira jer ovi giganti iz rakovice nisu mogli skontata da naprave automatsku kuku. Pa kad hoces zakopcat podigni s polugama na visinu kad hoces kipat prebaci i tako u krug citav dan. A sad i ja skonta za ovaj ventil da on kroz razvodnik samo prolazi konstantno a ventil tj ona rucica ga usmjeri u koji izlaz ce da ide i cim se ona vrati u nulti polozaj opet ulje cirkulise kroz razvodnik i ide u rezervar :/ znaci od ovoga nista. Jedino onda tandem pumpa ili kako je na novim rijeseno normalna gore za volan i napravit i razvodnik za kiper od te pumpe dobijat ulje ali odma ulja nisu ista ali mogolo bi se nesto iskombinovat a za poluge ubacit mejnjac kao na 60 :/

Пријатељу ниси у праву.Ја сам се у орању са Р-65 мучио све док ми један пријатељ није показао пар цака.Хидраулика јој стварно захтевна,али када је једном укапираш сви проблеми нестају. Орем са ИМТ 756 и 757 плуговима,при чему ми 756 нема точак и немам баш никакав проблем.
Раковица тражи више знања. Имам и 539 и 560 па мислим да сам довољно компетентан да изнесем своје мишљење.
Поздрав.

Пријатељу ниси у праву.Ја сам се у орању са Р-65 мучио све док ми један пријатељ није показао пар цака.Хидраулика јој стварно захтевна,али када је једном укапираш сви проблеми нестају. Орем са ИМТ 756 и 757 плуговима,при чему ми 756 нема точак и немам баш никакав проблем.
Раковица тражи више знања. Имам и 539 и 560 па мислим да сам довољно компетентан да изнесем своје мишљење.
Поздрав.
U potpunosti se slazem sa tobom...

Mislim da moze da se napravi hidraulik da radi i pomocni razvodnik i za kipovanje i glavni za poteznice u isto vreme na svakoj rakovici...Elem,ako glavni vod kojim ulje dolazi pod pritiskom iz pumpe(nebitno gde se ona nalazi) umesto na glavni razvodnik odvedemo na ulaz u pomocni razvodnik,a sa izlaza iz pomocnog razvodnika odvedemo na glavni razvodnik.Teoretski to tako povezano na red i tim redosledom moze da radi...ali u praksi moze da se pojavi problem sa vecim zagrevanjem ulja... Da cujem vase misljenje,a ako neko ima neki kontak nekog ing.iz fabrike ne bi bilo lose pitati za savet.

@Dragan pa podijeli te cake sa nama bas me interesuju?
@djele ma nek se grije dobro si to primjetio jedino je pitanje kako bi to razvodnik podnio jer mi se cini da su tanje cijevi na razvodniku od dovoda pa bi stavralo vec pritisak u samom sistemu do razvodnika. Ideja je extra sto se tice ideje jedino bi mozda trebalo staviti veci razvodnik mozda cak neki i sa 4 izlaza i onda mislim da bi ulje islo nesmetano¸kroz razvodnik. :osmeh:

Mislim da bi te cevi(kod mene su metalne) trebale da trpe tih 210 bari bez problema samo treba dobro stegnuti spojeve i holendere da ne bi negde curelo ulje.A sto se tice razvodnika-moze i taj a mozes i neki sa vise parova,protok je uvek isti ili priblizan.Broj parova ne utice na protok ulja,samo ako koristis dva u isto vreme opterecenje se sabira. Idem za neki dan u Cacak do Ateni-comerca i kupicu cevi za hidrauliku i bas cu da to odradim. Ostaje jos sto je izvod iz glavnog razvodnika ostao otvoren,onaj sto je ranije isao ka pomocnom,ali na njega ide ulje samo ako se okrene strelica ka spolja ili ako su mu lose gumice, a one dve funkcije normalnog i sporog spustanja poteznica rade normalno. Ja imam neki jednosmerni razvodnik koji cu da prikacim na taj izvod i da ga koristim po potrebi za kipovanje i sl,posto mi je onaj fabricki u funkciji kao dvosmerni zauzet zbog hidro toplinga.

Pa ovaj to je isao u kiper mozes nekim crijevom spojit u povrat ulja ono gjde je ona u obliku s cijev a ionako bi mozda malo ulja tu curilodalo bi se tu mozda i nesto drugo zavrnuti obicni saraf i eliminisat skroz na oba mjesta. Dobra ti je ideja nema sta u tom pravcu nisam razmisljo i mogli bi bas lijepo funkcionista. Sad procita na kraju da planiras dodat jos jedan taj jednosmejrni. Bolje probaj ovaj dvosmjerni na ovaj nacin kako si prvo gore objasnio za jednosmjerni jer ces opet morat prebacivat hidrauliku dole na sarafu kad treba za toplink a ovako bi mogo odjednom sve.

Moze i tako,a moze i da se povezu na red ta dva pa onda da ide u glavni...moze koliko hoces razvodnika samo da na kraju bude glavni razvodnik od hidraulike za poteznice.
A onaj fabricki pomocni razvodnik ce raditi po zelji i kao dvosmerni i kao jednosmerni bez prebacivanja na onom safu na glavnom razvodniku,a taj jednosmerni ce raditi samo kad se prebaci na onom safu(kljuc 17)...ukratko bice ovako:
1.strelica okrenuta ka sredini traktora ili ka gore-radi hidraulik za dizanje poteznica i u isto vreme moze da radi i pomocni razodnik bilo kao dvosmerni ili kao jednosmerni.
2.strelica okrenuta ka spolja - radice pomocni razvodnik koji je vec fabricki ugradjen i u isto vreme taj jednosmerni koji planiram da ugradim.
Ili moze ovako,na taj prikljucak na koji cu ja da stavim jednosmerni razvodnik moze da se stavi hidraulicno crevo na cijem se drugom kraju nalazi prikljucak za kip crevo.Koristi se na sledeci nacin:strelica upolje i ako recimo hocemo da kipujemo samo podignemo rucicu hidraulika uvis,a ako treba da se spusta samo gurnes rucicu nizbrdo,radilo bi kao na IMT-u.

@djele Ако могу да помогнем, или да одмогнем мало.
Можда нисам добро разумео, али план је по питању решавања истовремене употребе спољне хидраулике и подизача у томе да се довод од пумпе доведе директно на разводниг за спољну хидраулику а од њега на разводну главу. Нисам сигуран да је то баш добра идеја. Тиме би се за употребу спољне хидраулике потпуно заобишла разводна глава, на којој је скуп разводних, тарирајућих, блокирајућих, серво, сигурносни вентила, који наравски имају своју улогу.
Вентил за спољну хидраулику је претпостављам само обичан 4/3 разводни вентил и када би ставили директно довод до пумпе или би пумпа цркла или би негде пропишало, нема уље где да иде.
Ево једне слике хидраулика и разводне главе, "мозга" хидраулика а много више слика и објашњења имате у претходним постовима, колега dukej је поставио:
img0008.jpg

Нека се јаве и људи из праксе, ако сам нешто превидео или нисам добро идеју разумео извињавам се, али свакако је боље да ја грешим него да се потроше паре, уложи труд и направи штета због ваше грешке.

Kolega savle,u pravu si da se svi ti elementi zaobilaze.U tome i jeste poenta jer su oni svi potrebni samo za rad razvodnika za upravljanje poteznicama. Jedini elemenat koji je potreban za ostalu hidrauliku je sigurnosni ventil.Ali i za to postoji resenje a to je dodatni sigurnosni ventil koji bi se ugradio odmah posle pumpe, a u slucaju preopterecenja bi ulje islo kroz njega nazad u rezervoar.

Poslednja izmena:
@djele Ако могу да помогнем, или да одмогнем мало.
Можда нисам добро разумео, али план је по питању решавања истовремене употребе спољне хидраулике и подизача у томе да се довод од пумпе доведе директно на разводниг за спољну хидраулику а од њега на разводну главу. Нисам сигуран да је то баш добра идеја.
1 Тиме би се за употребу спољне хидраулике потпуно заобишла разводна глава,
на којој је скуп разводних, тарирајућих, блокирајућих, серво,
2 сигурносни вентила,
који наравски имају своју улогу.
Вентил за спољну хидраулику је претпостављам само обичан 4/3 разводни вентил и када би ставили директно довод до пумпе или би пумпа цркла или би негде пропишало,
3 нема уље где да иде.
1 Pri upotrebi spoljne hidraulike (fabrička izvedba) razvodna glava se i zaobilazi. To što ulje prolazi kroz nju nemoj da te zavarava.
2 Sigurnosni ventil,na originalnom rakovičinom razvodniku a i na manje više većini razvodnika ppt-ke,postoji pa je tako onaj unutar hidraulike nepotreban tj ne igra nikakvu ulogu razvodniku.
3 Ulje ima gde da ide jer kroz isti taj razvodnik u originalnoj fabričkoj izvedbi ulje cirkuliše sve dok ga komandom ne preusmerimo na željeni izvod.
Djele,dobra je ideja i mislim da bi moglo raditi,jedino ne bi moglo istovremeno da se koriste i poluge i izvodi hidraulike.

Da zaboravio sam da dodam da ulje non stop cirkulise kroz razvodnik od ulaza ka izlazu kada je rucica u neutralnom poozaju.
Ovo bi bila sema u slucaju sa jednim dvosmernim i jednim jednosmernim pomocnim razvodnikom pre glavnog razvodnika...
http://i60.tinypic.com/n6sys5.jpg

- - - - - - - - - -

Kolega sinisa mislim da bi se ponasalo ovako: ako koristimo pomocni kao dvosmerni ulje iz povratnog voda bi dalje prenosilo pritisak samo ako je on manji od onog na dovodu u razvodnik ili manji od 210 bara(recimo da je na toliko podesen sigurnosni),a ako koristimo kao jednosmerni pomocni razvodnik tad sve dok je aktiviran ulje ne tece ka sledecem razvodniku,sve dok ne otpusis komandu.
Poenta je da ce to da radi bez saltanja onog safa na gl.razvodniku!:ppozdrav:

Dobra je ova ideja sa rednim vezivanjem pomoćnog razvodnika, samo treba proveriti da li povratni vod na pomoćnom razvodniku sme da bude pod pritiskom.
Kod ovog razvodnika npr. http://www.northerntool.com/images/downloads/manuals/45464.pdf piše da je maksimalni pritisak u povratnom vodu (MAXIMUM TANK PORT PRESSURE) 500 PSI što je oko 34 bara. U ovom dokumentu ima primer rednog vezivanja, ali drugi razvodnik nije vezan na povratni vod prvog razvodnika, već na poseban prikljičak.

Poslednja izmena:
@sinisa1979 Ако кроз разводник у неутралном положају пролази уље, кад се активира разводник уље од пумпе иде директно до потрошача. Шта кад кроз потрошач престане проток, дође до краја?

Kad potrošač dodje do kraja pustiš ručicu razvodnika (ono što i inače radiš,zar ne?!?) i ulje nastavlja putanju kroz povratni vod a u našem slučaju nastavlja prema glavnoj traktorskoj hidraulici-hidraulika za poluge. Ako mislimo na isto....
Jedini problem bi mogao biti taj pritisak u povratnom vodu.... Ovo što je lucky napisao. Znajući kako izgleda ppt-in razvodnik mislim da bi mogao izdržati dovoljno velik pritisak za rad glavne hidraulike. Na kraju krajeva pritisak u tom povratnom vodu ne bi bio isti za podizanje npr. 2-braznog pluga ili rasipača od 600+kg nosivosti. Znači da bi neko ko koristi lakša orudja 99% mogao tako povezati i nesmetano raditi a neko možda i ne bi.
Priznajem,svašta sam budžio i pravio ali ovako nešto nisam i ovo napisano je samo moje mišljenje.....

Nazad
Vrh