IMR - Rakovica

Pored sveg vaseg odusevljenja, ja nevidim nista revolucionarno na ovom 'prototipu'.
Dizajn limarije je pocetnicki, kao da su ga radili srednjoskolski ucenici dizajna a ne profesionalci. Boja je bezveze(iako je rakovica style), IMT je tu sa JD projektom bio dosta ubedljiviji.
Traktor sa DM34 motorom je u osnovi snage kao i moj MF65 od pre pola veka.
Taj menjac sa dvanaest brzina mi je takodje sumnjiv, sa izmestenim palicama bocno koje izgledaju vrlo nezgrapno. Dali je to novokonstruisani menjac-zna li iko ista o njemu, ispitivanja itd..
Traktor ove snage opterecen na tezinu od skoro 3.5t mora da je samo tako zivahan..
Garantujem da bi standardna R65dv uz ulog od 3000€ izgledala i funkcionisala bolje od ovog prototipa, kod nekog ko zna sta hoce.
Nisam kivan na Rakovicu sto je napravila nesto novo, nego sto to nije uradila kako dolikuje renomiranoj fabrici traktora..

Rakovici ne smeta toliko ni limarija ni boja ni motor ni menjač ni težina koliko joj smeta hidraulik.Zahvaljujući toliko lošem hidrauliku,Rakovica od 65 ks teže ore od IMT od 40 ks.

Slazem se da je cena malo (verovatno i previse) velika.
Ali da sa 65KS ore teze od IMT sa 40KS, malo je nelogicno. Tu mnogo faktora utice, od tipa zemljista, stanja traktora, same ustelovanosti pluga...:ppozdrav:

U istom tipu zemljišta,njiva do njive,Rakovica od 65 ks teže ore od IMT od 40 ks.Jednostavno taj hidraulik nije dobro osmišljen za oranje.Ore ona ali se jako muči,jer nema hidraulik kao IMT koji zavisno od otpora zemljišta u sekundi reaguje i rasterećuje motor.Ko nije probao ili video kako ore jedan a kako drugi teško mu je to objasniti.A što se tiče cene mislim da i ove obične Rakovice imaju nerealno visoke cene samo zbog izvoza u Egipat.

Bez uvrede druze al mislim da nikad nisi orao sa Rakovicom,ako jesi onda neznas koristiti njen hidrauluk ili ti je bio neispravan 3 ne postoji.Navozao sam se raznih traktora i radio sa njima. Na r60 i Landinu sam odrastao a r65 ima malo bolji hidraulik od njih,nikakav hendikep nije hidraulik na Rakovici nek je 30% losiji nego na imt-u kad je ispravan i kad se korisi pravilno nema problema,kacio sam ranije u temi oranje a i u temi Rakovica snimke oranja sa r60 gde se vidi da se rucica hidraulike podesi do odredjene dubine i dalje se nedira,plivajuci polozaj lepo odradjuje svoj posao bas kao i na svakom drugom traktoru.Mnogo faktora utice na rad hidraulika i samo oranje,pocev od ulja koje se koristi u hidrauliku,do tacke kacenja toplinka,podesenosti pluga,stanja raonika,guma na traktoru....Moje oranje[video=youtube_share;bNDDY0YYUlE]http://youtu.be/bNDDY0YYUlE[/video]

Slažem se. Ja isto radim sa R60 i ako je sve ispravno i dobro uštelano ore bez točka na plugu bez ikakvih problema. Možda nije precizan kao IMT al da ore slabije od imt 539 ili 540 nema šanse.

[video=youtube_share;yrEgSIogYbw]http://youtu.be/yrEgSIogYbw[/video]

U istom tipu zemljišta,njiva do njive,Rakovica od 65 ks teže ore od IMT od 40 ks.Jednostavno taj hidraulik nije dobro osmišljen za oranje.Ore ona ali se jako muči,jer nema hidraulik kao IMT koji zavisno od otpora zemljišta u sekundi reaguje i rasterećuje motor.Ko nije probao ili video kako ore jedan a kako drugi teško mu je to objasniti.A što se tiče cene mislim da i ove obične Rakovice imaju nerealno visoke cene samo zbog izvoza u Egipat.

Kod R65 nije precizan hidraulik bas kao na IMT, al stavis tocak i nema problema kod oranja.. Nebi se slozio da 540 ore bolje od R65 posto orem sa oba ta dva traktora...

Poslednja izmena:
Ako je hidraulik ispravan (na r65 zna da zeza,na r60 je jednostavniji i to radi godinama)nema nikakve potrebe za tockom,imam razlicite tipove zemljista i teska i laka za obradu,nikad problema sa hidraulikom uvek radi dobro i nikad ne koristim tocak a imao sam prilike da orem sa plugom kome je dodat tocak i mogu reci da skoro nema razlike al zato kad je mokro zna biti jako veseo rad sa tim tockom.Na plugu sa 2 brazde po meni skoro da nema smisla ubacivati tocak jer je jako kratak i ako je hidraulika ispravna odradjuje svoj posao i bez tocka.Na plugovima sa 3 i vise brazde to je vec druga prica...

Inetresantno ja jos nisam u svom kraju vidio da 540 ili 542 vuce 756 plug vecina vuce 755 a rakovica opet puca od snage da ima tezinu mogla bi vuc i veci plug u odnosu na snagu motora. Kod mene rakovica poderala 755(prepraljen na 756) i nikad am bas nikad nije nigdje zapala ili da nije mogla i to jos malo trosi. Ko nece da se zajebaje sa stelvanjem hidraulike stavi tocak i cao. Al et kako se stela hidraulik uopste ? uz pomoc onih polugica?

Na r65,imas 2 rucice vecu i manju,iz manje stelujes brzinu reagovanja hidraulika, ne koristim bas toliko cesto r65 al mi se cini da na gore kad ide mala rucica onda je hidraulika brza tj brze reaguje znaci dobijas plivajuci hidraulik spustanjem rucice na dole povecava se otpor hidrulika.Velikom rucicom normalno dizes i sustas poluge tj orudje koje nosi na njima plug, sejalica...Dakle na r65 imas finu regulaciju hidraulika iz male rucke i za nijansu je precizniji hidraulik nego na r60 gde imas jednu rucku za podizanje i spustanje poluga znaci isto kao i na imt-u.Na r60 ispod glavne rucke za podizanje poluga imas jedan preklopnik kad je u gornjem polozaju onda je hidraulik u plivajucem hodu,kad se preklopnik spusti na dole onda hidraulika radi grubo.I na r 65 i na r60 hidraulika je najosetljivija kad je toplink ugornjoj rupi na vrhu sto je u oranju jako bitno,dok se recimo u tanjiranju ili nekoj drugoj tezoj operaciji toplink spusta u srednju rupu ili skroz donju i pozeljno je onda smanjiti otpor hidraulika da nebi previse odizalo vuceno orudje od zemlje.To je ukratko objasnjene da ne duzim.U hidraulik je pozeljno da se sipa Transhidrol 46-48 sa tim uljem hidraulika na rakovici najpreciznije radi pogotovu zimi i na nizim temperaturama,filter ulja takodje bi trebalo redovno menjati hidraulika ce raditi svoj posao odlicno.Kod naseg naroda je problem sto vecina u hidraulik sipa ko sta stigne vecinom sae 30 filter ulja kako je sisao iz fabrike niko ne menja,negde ga izbace nacisto ,,da ne zeza hidraulika" itd...U mom kraju 70% vlasnika rakovice nezna da nasteluje plivajuci polozaj na r65 a na r60 vecina i nezna da postoji preklopnik koji odredjuje u kom ce rezimu hidraulika raditi pa odatle i dolaze te price kako je na rakovici hidraulika jako losa i da je los orac zbog toga.

I na r65 ima prekklopnik za osetljivost hidraulike .Jedan vijak mislim da je 19 kljuc i na njemu strelica. Ispod sedista je fakticki . U upustvu za koriscenje sve lepo pise samo ga retko ko procita. Drugar ima originalno pa znam iako veoma retko sa njom radim

rakovica ima odlican hidraulik znam iz iskustva.mislio sam da ne valja nista do prosle godine jer me zezao u oranju a sve zbog toga sto je unutra bila ispala opruga sa cevi i nije mogao da radi plivajuci vratio namestio uz pomoc majstora iz imr preko tel.se culi i sada radi perfektno

Ajde kad smo kod hidraulika da li neko zna kako da radi kip nezavisno od poluga sad se bas razmisljam pre nego sto pocnem bacat vestacko a rasipac ima hidraulicno otvaranje pa stvarno su muke stalno treba okrenuti onaj ventil te da mogubda spustim rasipac pa posle okreci ponovo za otvaranje.Iznad tog ventila ima jedan sraf i taj nije bio dobro stegnut fabricki primetio sam da ima jak pritisak tamo pa sam ja mislio tamo da prikopcam dodatni razvodnik...u pitanju je rakovica 76 voleo bih da resim ovu stvar jer stvarno je jako resko zezati se sa tim ventilom

Ja mislim da bi morao staviti posebni sistem za vanjsku hidrauliku (pumpa na motoru) da radi nezavisno

Ako je sistem kao kod beraca onda ti mogu pomoci. Znam da radi nezavisno od poluga . Ima rucica posebno gde se prebacuje dal za poluge ili neki prikljucak pozadi. Zatim ide za berac 224 posebna rucica za odvajanje kipovanja i podizanja kljunova. Tu imaju dva creva i izvoda. E sad tacno kako ti i sta treba da funkcionise kod tebe neznam napamet. Isti je sistem i 65 i 76 ice. Obe imaju dodatnu pumpu samo sto se resava sa onim srafom ispod sedista. Otvoris rasipac na polozaju desno i prebacis uvis strelicu i poluge nastelujes na koju visinu. Sad sam sa drugarom nesto popricao. Nemoze odvojeno da radi u isto vreme

Poslednja izmena:
Najbolje bi bilo na glavni vod od pumpe da se razvede do novog razvodnika npr. od 577 i onda će raditi i poluge i razvodnik zajedno
evo jedne lepo odrađene poteznice na R76
ea6f0f394535074.jpg
[/URL] [/IMG]

Kod me mene na rakovici imaznaci te 2 rucice i ta manja se koristi recimo za grubo podesavanje u oranju za dubinu pluga( al imam tpcak pa je ne koristim) ili kad kosim s rotacionom da mi rotaciona bude ravna tj da kad podignem velikom rucicom ona se digne a kad spustim veliku rucicu rotaciona opet ostane ravna zahvaljujuci maloj rucici. Kod mene na velikoj rucici hidraulika reaguje samo kad dodje na vrh do tad nista. Imal kakvo stelovanje za to? mislim da imaju veze one polugice sto idu od onog dijela gdje se kopca toplink. Nasut je u nju hidrol 46 jer je odvojen od mjenjaca a na onom dole sarafu gdje se prebacuje kljuc 17 desno okrenuto je za kipanje gore za dizanje a lijevo za brzo spustanje. malo im je cudan taj sistem da se neda koristit i kipanje i ona hidraulika. Sta bi bilo kad bi se taj ventil izbacio skorz pa da ulje ide kud mu je lakse ? jel ko o tome razmisljo

Nazad
Vrh