IMR - Rakovica

Moj komsija je kupio novu Rajku i morali su iz servisa da dodju da skinu motor i otvore jer je motor lio ulje do zamajca.I kad ga otvorise,imaju sta i da vide,zaboravili da stave aksijalne lezaje na radilicu pa je radilica klamarala tamo -vamo.Ubacili u kombi i oterali u fabriku,i kad su vratili sve zivo izlepili crvenim silikonom,strasno pogledati.Doduse traktor jos radi bez problema,a vozaca je promenula 20,i skoro svaki dan je u sumi.
Nije traktor kriv,i propast firme,krivi su nemarni radnici.

Evo prvi kvar ako je to kvar jucer sam oro sa Rakovicom 60 promjenio antifriz sve uredno pooro 2kj i ona bacila taj antifriz na odušak na hladnjaku, prokuvala je sada nivo ulja u karteru se nije digo, vodena pumpa u redu, zategnutost remena u redu, nikad se to nije desilo pumpa bila na reglaži i nove dizne sve malo motor kako da kažem puca nista drugo nije bilo ali prokuvala je dal je netko imo sta slicno na Rakovici ?

Otac kaže kad smo generalku radili da nema termostat imam spojenu onu cjev sto ide do sata od temperatura jednom sam mrdo i sat je radio ali jucer nije pokazivo ništa !

Hladnjak prljav i ne moze da progura tecnost kroz njega pa mu je lakse da izbaci na preliv. A mozda je i produvala. Sipaj vode do cepa upali je i ako na leru pravi mehurice onda je produvala. A mozes da pokusas i sa zatvorenim cepom(samo kupi novog)isti pokus stim da onda moras na leru piati crevo dal je pod pritiskom(tvrdo ko kamen) i eventualno se oseti kako mehurici prolaze kroz crevo. To su sigurni pokazatelji produvanog motora,u suprotnom ja bi najzadnje ostavio rastavljanje motora.

Napuni hladnjak vodom do kraja, i uzmi jednu plasticnu flasu, odvrni zatvarac i stavi flasu odozgo na hladnjak tako da grlic flase bude u hladnjaku, drzi flasu cvrsto da zadihtuje, a neko neka upali traktor da radi na leru, ukoliko se pocne podizati nivo vode i pocne puniti flasu i ako se vide mehurici sto kaze Sinisa, to je dihtung.

Danas isli orat nema mjehurića, kvar je bio u altenatoru nabavili smo neki novi koji je nakoso stojo i elisa (ventilator) se nije vrtio dovoljno i nije hladio vodu sreća pa sam ja na vrijeme stao ... orali smo danas na radnoj temperaturi nema truna dima dok sam ćuo ako je brtva glave izbila da dimi bjelo, ali nije se povećo ni nivo ulja u karteru i pritisak je ok !

E a ja odkad znam za sebe orem i radim nedjeljom također 1 dan godišnje u crkvi oro sam malo da vidim oce biti sve oke, otac mi je reko ostani ali nisam htio jer sam moro ići ućit za ispit iz El.strojeva pa ćemo sutra !

Ma i ja radim non stop pa i nedeljom ali samo kad je ''guzva''. Ali neke stvari-jok. Ako je sve ok sa traktorm onda je dobro! Ajd nek ti je sa srecom na ispitu!

Molio bih Vas za misljenje u vezi Rakovice 65.

Imam problem da traktor brzo izgubi snagu kada se optereti. Znači nema da počne da se muči i da dimi već odjednom izgubi obrtaje. Primetio sam da sa povećanjem obrtaja motora počinje sve više da dimi i ima manje snage.
Kad ga turiram on odlično prima gas i nema mnogo dima. Juče sam orao oko 7 sati i za to vreme je nivo ulja opao za oko 3mm. Na iberlauf ne duva i ne izbacuje ulje.

Da li je ovo slučaj za generalnu ili je problem u nečem drugom?

Filter za vazduh zna dosta da zeza, i klipovi prave veliki vakum i ne mogu da povlace vazduh normalno, pa se desava da povlace vazduh ispod klipova sa ul;jem. Imao sam slucaj sa jednom rakovicom da je radila normalno u mestu ali cim smo je opteretili plugom ili tanjiracim gubila je nenormalno snagu, kad smo otvorili filter za vazduh on se spjleskao, a u pitanju je mokri filter

Filtere goriva smo zamenili pre mesec dana. Sito nema na AC pumpi, valjda ima na pumpi visokog pritiska ali nisam proveravao njegovo stanje.
Proba ću kako će da radi bez filtera za vazduh da bi eliminisao i tu sumnju.

motor moze da gubi obrtaje i malaksa ako oslabe oprugice na ventilima u ace pumpi i ako je kojim slucajem bilo koja cevka dovoda nafte zapusena,u mom slucaju je upalo zrno psenice i nabubrelo u cevki. da ne poverujes kakve gluposti mogu da se dese :osmeh:

---------- Poruka napisana u 21:26 ---------- Prethodna poruka je at 21:19 ----------

Zaboravili da ubace uljane karike,o tome se vec pisalo na forumima.
dovoljno je da su neku od karika okrenuli naopako i ne vraca ulje u karter vec ga gura u kompresioni prostor. sve karike imaju konus na jednoj strani ako je konus na gore desi se ovo sto sam objasnio...

Nazad
Vrh