Herbicidi u soji

odlicno, njemu treba dosta toga pa zato je njusko inace kak sam mal prije rekao i ja bi da sam znao prije i da sam imao lufta u prskanju, kod nas javljaju neku kisu za ponediljak pa nisam smi ostaviti, kakva je kod vas klijavost jeli ima problema sa istom???

Da kucnem u drvo klijavost je odlična.Sejali smo sortu Galeb.Da ne zaboravim rezultati prskanja sa Dynoxom su vidljivi tek posle gotovo 2 nedelje od tretmana,nemojte da vas to buni kao mene.

nemam mnogo iskustva sa sojom,pa bih vas zamolio za savet.kad je pravo vreme za prskanje soje,da li treba da se ceka da ima tri troliske i cime da prscem kad najvise ima ambrozije.da li samo pulsarom sa dodavanjem jos nekog sredstva,ili nekom drugom kombinacijom? neka bude i nesto skuplje,samo da je efikasno.imam 1 ha
Pulsar-Harmony je najsveobuhvatnija ali i najskuplja kombinacija za soju. Pulsar ~5000din/l, harmony ne znam cenu
Ovde ima dosta ljudi koji su radili razne kombinacije. Clana Mindjusara je jako efikasna, ali i soju je malo zaustavila (bar mi tako deluje sa slike). Takodje Maticeva kombinacija je odlicna i jeftina.
Jako je bitno da ti ambrozija ne preraste, tada se bojim da nema leka u soji. Za palamidu ako preraste da ne govorimo. Za mene bukvalno ne resiv korov u soji. Svi herbicidi je zaustave, ali posle nekog vremena neminovna je retrovegetacija.

edit: Pravo vreme za primenu je kada ima jednu lepo razvijenu trolisku i pocinje razvoj druge. Na svakoj hemiji pise od prve do trece troliske. Primetio sam da kada kasnije prskam vise je "slogiram" pa nekoliko dana ima usporen rast. Medjutim treba vise gledati uzrast korova. Palamidu i amroziju mozes zadovoljavajuce suzbiti samo kada su male.

juce popodne terao po drugi put , pulsar i po preporuci zastitara galbenon i to ovako o.7lpulsara i 1 l galbenona i isterao sam 1.4 ha. 0.3 l pulsara na ostatak njive 0.4 ha. druga parcela od 1.3 ha je dobra ceka herb.za sirak .soja tera trecu trolisku . seme valjevka i trijumf po pola. valjevka jaca , mozda sto je 0 grupa zrenja. bilo lepo vreme za prskanje,tijo bez daska vetra.aj zdravo.

U soji imam dosta poponca a soje imam koja tek sada nakon kise izlazi iz pokorice do one koja ima vec potpuno formirane dve troliste i gura trecu, cime suzbiti poponac?
Da li ga Galbenon unistava i da li on sme da se koristi kada soja ima potpuno formirane 3 troliske? Sacekao bih naredni vikend da prodju najavljene padavine i nek iznikla soja toliko koliko odraste pa onda poprskao.

Ja sam oxonom poprskao u subotu, 140g na 1,4 ha. Od trave bilo je samo ambrozije. Videcu sta ce biti za par dana.

Pulsar-Harmony je najsveobuhvatnija ali i najskuplja kombinacija za soju. Pulsar ~5000din/l, harmony ne znam cenu
Ovde ima dosta ljudi koji su radili razne kombinacije. Clana Mindjusara je jako efikasna, ali i soju je malo zaustavila (bar mi tako deluje sa slike). Takodje Maticeva kombinacija je odlicna i jeftina.
Jako je bitno da ti ambrozija ne preraste, tada se bojim da nema leka u soji. Za palamidu ako preraste da ne govorimo. Za mene bukvalno ne resiv korov u soji. Svi herbicidi je zaustave, ali posle nekog vremena neminovna je retrovegetacija.

edit: Pravo vreme za primenu je kada ima jednu lepo razvijenu trolisku i pocinje razvoj druge. Na svakoj hemiji pise od prve do trece troliske. Primetio sam da kada kasnije prskam vise je "slogiram" pa nekoliko dana ima usporen rast. Medjutim treba vise gledati uzrast korova. Palamidu i amroziju mozes zadovoljavajuce suzbiti samo kada su male.

ima leka za nju i kada preraste.......

106gc2e.jpg

...a kako je ime leku:osmeh:
Bome je i soju išarao ,vidi se na donjim listovima soje.
Ta parcela mora da je spremana u početku radova,još nisam video tako veliku ambroziju.

Malo veća količina Pivota i rešen problem ali dogodine može ići samo soja.Cici jesam u pravu?To je soja u monokulturi?

@cicimoric
To je verovatno monokultura kao sto su ostali primetili i jaka doza nekog herbicida. Ja to ne smem da radim, jer posle soje ide kukuruz.

To je slika od prosle godine. Doza je 0.7 lit Ritam + 2 lit Soko ( bentazon ) / KJ. Na toj parceli je posejana soja i ove godine mada sam na nogim parcelama sejao ove godine kukuruz posle te doze. Parcela koju sam juce prskao je dobila 0.7 lit Sledora + 2.5 lit Galbenona po jutru. Bentazon ce da sprzi malo listove soje ali ce sve to da preboli i nece biti posledica.

evo slike od prosle godine gde se vidi kako ta doza resava i pepeljugu:

11r3cbk.jpg

To je slika od prosle godine. Doza je 0.7 lit Ritam + 2 lit Soko ( bentazon ) / KJ. Na toj parceli je posejana soja i ove godine mada sam na nogim parcelama sejao ove godine kukuruz posle te doze. Parcela koju sam juce prskao je dobila 0.7 lit Sledora + 2.5 lit Galbenona po jutru. Bentazon ce da sprzi malo listove soje ali ce sve to da preboli i nece biti posledica.

cicimoric, Koliko vode koristiš? Cuo sam da je dobro sa bentazonom koristiti vise vode. Ja idem sa 100 litara po jutru sto je malo. Inace jako lepo odradi ambroziju ali ja prskam iz dva puta ako treba. Prvi put sam isao sa 1,5 l. bentazona, 5 gr. promoni i 2 dl Pirata. KOliko vidim mogao sam ici i sa vise bentazona.

Ja sam koristio 20gr oxona,pirata 0,2l,i galbenona 0,5l po JUTRU. Korovi su bili u ranoj fazi,soja u drugom trolisku, prskano je u subotu na nekim travama se vec i vidi da vene. Da li mi ova kombinacija moze utecati ako na zito ako ga budem sejao posle soje?

Poslednja izmena:
Ja sam koristio 10gr oxona,pirata 0,2l,i galbenona 0,5l po JUTRU. Korovi su bili u ranoj fazi,soja u drugom trolisku, prskano je u subotu na nekim travama se vec i vidi da vene. Da li mi ova kombinacija moze utecati ako na zito ako ga budem sejao posle soje?
da nije mozda 100g oxona po ha,nesto mi malo 10g oxona po kj

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh