Herbicidi u soji

kristal

Član
Učlanjen(a)
18 Jan 2011
Poruka
2.170
Lokacija
Becej
Imao sam prosle godine slican slucaj parcelu od 2,5 jutara oprskao komsija sa dikambom , navodno stvorio se neki oblak pare od dikambe i po celoj sirini mi je soja bila takva kako opisujes. Lecio sam je 4x, dok sam mogao uci, Epim extra Cirkon i jos koje cega, Soja se povratila ali dok je mirovala skoro 2 nedelje korovi su pobegli. Na kraju pred zetvu morao sam da prskam sa reglon forte da osusim korove
 

fendt515c

Član
Učlanjen(a)
12 Jan 2016
Poruka
340
Lokacija
tovarnik
Decki,
Dobila mi soja po "galvi" od prskanja susedova kukuruza, prskao po vetru i na celoj širini njive koja je pored njegove, lišće soje smežurano, raste kilavo i ne otvara list do kraja, kao da je skvrčeno
Kaže da je prskao sa talisman+temsa(mezotrion) i Mural (dikamba)
Jel ima kakova smisla ići sa kakovim folijarnim i dali će jako stati s rastom, ? Bojim se da ne zatvori na vreme pa ce korovi niknuti, Sejana uskoredno,
ovisi od faze kad dobije po tamburi, dikamba je vrag zna zanositi po 100 metara bez problema ako ima vjetra... nek nadomiri susjed štetu, gledaj ostale njive kako će uroditi spram ove. štete zna bit od 5-30%
 

dukej

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
6.399
Lokacija
Srbobran
2017. sam imao isti slučaj, od parcele veličine 6.7kj jedno 4-5 kj je bilo smežurano (naravno uz kukuruze jače a kako se ide dalje od njih sukcesivno manje). Godina je bila katastrofalno sušna pa je rod bio očajan i nije mogla da se sagleda prava šteta. Rod mi je tu bio oko 330 kg po jutru ali nije bio puno veći ni na parcelama na kojima nije bilo smežuranog lišća.
 

agrovet

Član
Učlanjen(a)
7 Jan 2010
Poruka
73
Lokacija
njiva_tamo daleko
Idem danas ponovo obići, poslikat ću, a probat ću ići sa Poly Amin 1l/ha, to mi savetuju naši savetodavci
Veli može pomoći,
Pratit ću pa ćemo videti
 

Arkadije

Član
Učlanjen(a)
11 Jul 2010
Poruka
2.519
Lokacija
Neuzina
Na jednoj parceli soja pre nicanja tretman na crno,zatim u kotiledonima tretirana litrom po hektaru imazamoksa,kasnije jos gomila hemije u 2 puta + lepak uvek,130g/xa ukupno dynox-a,15g/xa symphony-a i 1.5l bentazona ...samonikli suncokret (Le 25 ,jeb... djavo..!!) pokazuje znakove ostecenja od hemije ,ali nije to to,neki se osusio,ali vecina jos izdrzava ,i sad vec ima 20-ak cm visine.Soja nema nikakva ostecenja od hemije na njoj,dal bi mogao ,sad je u cetvrtoj troliski ,da dodam jos 0.7l/xa imazamoksa ?.Nemojte me pitati kako nije crkao suncokret ,pojma nemam,ovo nisam u zivotu video ,kao da koristim secernu vodicu na njega.
+ 2l/ha Corum-a u petoj-sestoj trolisci,zakasnio sam malo sa ovim zadnjim tretmanom...Mislim da se sad suncokret susi,ima slike u temi soja,nije preterano srecna,ali je u ok stanju,vizuelno :osmeh:,sreca pa nisam radio ogled na parceli da vidim koliko prinosa cu izgubiti posle sve ove hemije.
 

agrovet

Član
Učlanjen(a)
7 Jan 2010
Poruka
73
Lokacija
njiva_tamo daleko
Idem danas ponovo obići, poslikat ću, a probat ću ići sa Poly Amin 1l/ha, to mi savetuju naši savetodavci
Veli može pomoći,
Pratit ću pa ćemo videti
Evo rezultata danasnjeg obilaska/r
ezultat prskanja komšijinog kukuruza!

- jedne uvratine bez soje
- uz kukuruz 1m soja se posušila totalno
- cijela parcela (8kj) dobila po glavi od dikambe, ostala na visini 10-15cm i počela da cveta, skvrčena kao "baba" od 90god.


Odustajem od primjene bilo kakovih aditiva folijarno, nakon jučerašnje kiše i koji 7-10 dana ću vidjeti pa odlučiti što dalje
Mislim da bi bilo što sada bilo trošenje novaca bez rezultata
 
Poslednja izmena:

Dr.I

Član
Učlanjen(a)
25 Maj 2011
Poruka
493
Lokacija
Novi Sad
Kod mene ove godine Fusilade po prvi put veoma loše uradio posao u soji. Provuklo se 20-30% rizoma što se nikada ranije nije dešavalo. Sasušeni listovi su se regenerisali i krenuli ponovo. Prskano u idealnim uslovima i u punoj dozi. S obzirom na cenu preparata potpuno nedopustivo, baš sam razočaran mislim da sam završio sa njim.
 

bojcetic

Član
Učlanjen(a)
14 Jan 2009
Poruka
13.524
Lokacija
Stapar
Kod mene kinez kletoks razvalio sirak. Sve se susi. Mnogo bolje dejstvo na ambroziju iz drugog roka setve soje koja je prskana posle kisa i po toplom. Juce uradjen drugi split + kletoks.
 

Dr.I

Član
Učlanjen(a)
25 Maj 2011
Poruka
493
Lokacija
Novi Sad
Na parcelama sa manje sirka korišćen Ronin i uradio je u ove godine u najmanju ruku isto ako ne i bolje od fuzilajda. To se pre nikada nije dešavalo. Nekada sam koristio Select super i bio je dobar izgleda ću se ponovo vratiti kletodimu.
 

Peet

Član
Učlanjen(a)
11 Apr 2010
Poruka
8.030
Lokacija
Lokve - Simiai - Juzni Banat
Posle 100 gr/ha Oksasulfurona nesto od samoniklog suncokreta crko a ima dosta i podivljalog. Dakle ucinak nedovoljno uspesan.
Pardon, posle prvog tretmana Oksasulfuronom u drugom sam koristio 2 l/kj Bentamarka i 5 gr/kj Harmonija.

Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Vrh