Herbicidi u soji

Dynox 80gr/h+Promoni 8gr/h a sa Corum + Dynox bih probao ove godine dozu Corum 0.9l/h + Dynox 30-40gr/h,u dva puta i koristio bih je samo u slučajevima gde bi mi se pojavila ambrozija. Prošle godine sam koristio kombinaciju prvi put Pulsar +Bentazon drugi put Dynox + Promoni i super mi se pokazalo.

Meni se odlično pokazao prošle godine mix i to u prvom splitu čim soja izbije iz zemlje i dok se pokaže u redove 1l savazon + dynox 40gr + harmony 4gr a u drugom splitu kad bude 3 trolistke kombinacijom 1l savazon + 0,3l ikarus. Sve to po katastarskom jutru.
Malko dobila soji po tamburi zbog bentazona al se brzo oporavila.

Bentazon je daleko vise selektivan od harmonija. U trecoj troliski harmoni ti je napravio problem. U nekim drzavama (Ukrajina) harmoni je registrovan do 2 troliske uzrasta soje.

Pa nije ni išao u trećoj trolisci. Išao je kao što sam i napisao, čim su počeli da se naziru redovi odnosno odmah po izbijanju kotiledona iz zemlje. U drugom splitu nije išao al je zato išao bentazon (savazon) i on je i oprljio soju na kratko koja je bila tada u trećoj trolisci.

Planiram da idem prvi split sa 0.5l/kj Corum + 4gr/kj Promoni drugi Dynox 50gr/kj i to bi bilo za širokolisne, posle korekcija za uskolisne i rizom ako bude trebalo. Mislim da je ovo i jedna od jeftinijih varijanti u zaštiti soje,da li je radio neko ovu kombinaciju?

Corum u 2x zajedno sa harmonijem se pokazao kao odlicno resenje. Nema kod soje jeftine hemije, a da valja. Za soju se mora racunati minimum 50 e/kj za zastitu od korova, a mozda i koji evro vise. Nekad je N01 bio Flex, ali kako njega nema Pulsar i Basagran su se pokazali kao najbolji i obavezno u split aplikaciji.

2014 je radjeno:
1.split 1l/ha Koruma + 4g/ha Harmony
2.split 60g/ha Dynox + 4g/ha harmony
Sve je bilo potpuno cisto.
Uskolisno 1.5l/ha Fuzilejda.

Dynox ne bi koristio sem ako ne planiras repu za dogodine. Ipak je Corum efikasniji i ne preskace tatulu (Datura stramonium) koje kod nas ima prilicno u ataru. Ovo je radjeno samo zbog setve secerne repe, a kako sam 90% siguran da je ova godina poslednja za tu proizvodnju vracamo Calisto u kukuruzu, Pulsar puna doza u soji i zemljisnu hemiju.

Planiram da idem prvi split sa 0.5l/kj Corum + 4gr/kj Promoni drugi Dynox 50gr/kj i to bi bilo za širokolisne, posle korekcija za uskolisne i rizom ako bude trebalo. Mislim da je ovo i jedna od jeftinijih varijanti u zaštiti soje,da li je radio neko ovu kombinaciju?

Ja sam prošle godine išao samo Corum u split varijanti po 0,5 l/kj, sve bilo super čisto...

Metribuzin je najjeftinije rešenje.Sada ga ima u dosta povoljnoj varijanti Sencor+ gde tretiranje izađe oko 1.000 dinara po ha.Jedino treba utrefiti prskanje pred samu kišu.

Neko je napisao da bentazon opalio soju to nije tacno. Bentazon je od strane zastitara preporucen za tek poniknutu soju da uspori korove do prve troliske kada se mogu primenjivati navedeni otrovi u kesicama.

I ja sam rekao da Bentazon ne moze da oprlji soju, i da to radi harmony ili komsijska dikamba ako je vrucina pa isparava. Onda se ukvrca soja....

393e4adfaccd7a597b6e3a88a93cb13f.jpg

a2d424e66b5a0216fca60984ed9547b1.jpg
5b67021465e476612c4d58813fb13df0.jpg

Ја се придржавам ових упутстава и немам никад проблема са коровима !

Bentazon ne samo da zna da oprlji soju vec u kolicini od 2,5 do 3 l po kj ili nekima da bude jasnije od 4.4 do 5.26 l po ha zna da obori i da osusi puno listova na soji. Posle ovakvog tretmana svi koji imaju slabo srce bolje im je 15 dana da ne obilaze tu parcelu.
Ovo se pisalo vise puta u ovoj temi i znam da ce verovatno opet neki pitati zasto tako velike doze.
Ako se nije stiglo prskati na vreme stir i ambrozija pa su prerasli na visini vecu od nekih 7 cm, bez takve doze Bentazona verovatnoca da ovi korovi ginu je jako mala.

Nazad
Vrh