Herbicidi u kukuruzu

Ja ne znam kako je kod vas sa sirkom, da li je rezistentan ili ne. Ali kod mene ja ga s lakoćom skidam totalom nakon pšenice. Dovoljne su 3l/ha. Imam ga ponegde u kukuruzu ali je svaki iz semena, verovatno ga donese kombajn pri žetvi pšenice. Uspeo sam da se rešim ovako čička, boce i ambrozije. Jedina mi je muka da pri kraju vegetacije u kukuruzu mi se pojavi sitna muhar i onda ostavi dosta semena za sl god. Negde sam pročitao da svaka travka koja ostavlja dosta semenki, tek 1/3 od tih semenki sledeće godine izađe dok ostatak miruje i čeka sl pogodan trenutak. Valjda je tako priroda namestila kako bi svaka biljna vrsta opstala.
 
Bokibole verovatno ću sledeće godine da uzmem Adengo i još nešto da dodam i da ga prskam do 3 lista. A posle ćemo da vidimo da li se nešto provuklo i da ga isprskam tamo kad bude imao 6-8 listova.
 
Moze i jedno i drugo,ove godine odjednom,kada je bio mali nije bilo trave,radjeno totalom,posle neke kisice krenula trava a on bio u 5-6 listu i morao sam odjednom,prerastao bi.
U principu sam uvek za split,manje biljka boluje i bijes travu u svim uzrastima,bude i novog ponika,ali bude i ovako ekstrema pa se mora odjednom.
1lit-30gr odjednom
0,6lit+20gr split
 
Nekad sam prskao sa Selebriti plus, taj je pravio tepih u njivi.Ne znam zasto ga vise nema na trzistu. Taj je tukao sve korove redom i sirokolisne i sirak iz rizoma.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka
 
Sirak iz rizoma da unisti 100% ne moze nista sem motivela ali onog iz 90ih ili kada se vec pojavio a kostao 100DM litra.
 
Celebrity plus je bila extra hemija...diflufenzopir aktivna materija.. i dikamba čini mi se...
 
Sirak iz rizoma da unisti 100% ne moze nista sem motivela ali onog iz 90ih ili kada se vec pojavio a kostao 100DM litra.
Prskao sam pre jedno 4 godine i koliko se secam da je pakovanje bilo 500 gr, a mogao si komotno 2,5 jutra sa njim oprskati.Isao uz Hasten okvasivac, nisam siguran, al mislim da je bio oko 4000 hiljade.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka
 
Nemoj se razoracati pre vremena. 2014 kad je kisa padala svaki 5min. Oprskao Agilom sirak i idem kuci pljusak 15l/m2. Ferdza jedva izasao iz lenije. Prskanje uspelo 101%.

Prskao sam repu da neko ne pokusa kukuruze Agilom.
 
Prskao sam dva puta Arigom mezotrion + nikosulfuron + rimsulfuron (360 + 120 + 30 g/kg njive gde sam sumnjao da je rezistentan sirak, pobledeo malo dva tri dana i nastavio da raste...Sad sam uspeo da upropastim 5 litara Laudisa, oprskao njivu, sklopio prskalicu i kiša... :udri: :udri: :udri: ::samo bes::
Meni se to desilo prosle godine, equip I dikamba, sklopio grane I pljuscina odmah. Dikamba odradila posao, sve sirokolisno skapalo, sirak nula bodova. Bas vodim racuna, pratim radarske snimke ali jbg, mora I to da se desi valda jednom. Samo bez sekiracije.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
 
Za rezistentan sirak u par apoteka sam cuo da preporucuju kombinaciju nikosulfuron,rimsulfuron i mezotrion,a sto je jos cudnije ima ko se kune u tu kombinaciju da se resio sirka.
Meni je totalno nelogicno,jedino da mezotrion utice na sirak da jos bolje upije otrov,ili je mozda neko udruzeno delovanje,a najpre ce biti da ti ljudi jesu imali sirak,ali ne rezistentan
Мезотрион, без умиксавања других а.м., по мом искуству, утиче на сирак. Очас посла му убије тургор за дужи период, тај "блич" ефекат је итекако изражен, али, по том мом истом искуству, баш нешто и не докусури сирак јер зна да се избокори нови одмах до тог избелелог. Шта са резистентним ради у синергији са никосулфуроном или римсулфуроном, не знам, али овај регуларни свакако пада.
Mezotrion ne utice na sirak. Jedini od te grupe utice tembotrion odnosno Laudis, na semenski tako sto ga unisti, a rizomski depresira.
 
Nikad mi kisa nije upropastila prskanje,stavljam okvaasivac i nema problema. Uhvati cesto pljusak ali uspesno 101% sto kaze kolega Bojcetic
 
Nazad
Vrh