Herbicidi u kukuruzu

cambio+nikosulfuron ce ici ove godine kod mene, a gde treba ici repa naredne godini ide umesto nikosulfurona tarot ili nesto slicno.
do koliko listova imate iskustva da cambio nece da naskodi kukuruzu?

Ja sam od jutros odradio 6ha kukuruza u petom listu sa 0,3l /ha plamena +50 gr/ha rimexa+fitofert(12-4-6) 1l/ha+ trend 100ml/ha.
Znam da će se neki pitati što tako malo plamena ali to sam dodao samo da dokusuri ono što je pre sedam dana ošurio esteron.

07.05.2011 prskano sa 1,2 l/Ha SIRAN + 20gr PEAK/Ha ...dakle posle 8 dana sam zadovoljan
2n8sllc.jpg

22n5gz.jpg

Ambrozija je valjda najgori korov koji najteze odumire. Na jednoj parceli sam isao sa plamenom i sa kalistom i jos nije skroz svenula, ali je na odlicnom putu. Jedina mana kad se kalisto upotrebljava bez sulfoniluree je sto ne unisti svu ambroziju.

Da li je nikosulfuron (aktivna materija kod motivela, talismana i jos nekih specija) fitotoksican tj otrovan za psenicu?

ja sam 07.05. prskao njivu=1 kj sa matonom protiv palamide,posle 6 dana vec se polazuje ucinak,palamida vene
a 14.5. sam prskao 0.5 kj sa 0.3 l fortresse+0.3 l tangente+0.5kg ferticare

Ja sam juce rano ujutru prskao sa Siranom i Peak-om nekih par hektara...naravno uz Extravon,okvasivac.Sinoc je ljusnula kisa,ne bi trebalo da mu smeta,jel?Isao sam split aplikaciju,tako da je mozda i dobro ispalo,za 7-8 dana neka vidi sta ce ceka ga druga tura prskanja...

U petak, 13-og sam poprskao parcelu kombinacijom talisman-avalon + trend. Juče sam obišao i samonikli suncokret je pošao na put bez povratka. Dikamba je u plamenu kao i u avalonu Jedino je razlika u tome što avalon ima u sebi bentazona pa je sam tim i spektar delovanja nešto širi.

@Farmer II
Nikosulfuron iz motivela, talismana i sličnih preparata jednostavno sprži pšenicu jer je ona uskolisna biljka koju on ne "prepoznaje" kao kulturu.

Ma suncokret ti je nešto najmekanije što od korova možeš imati.Skinuće ga svaki 2,4D,dikamba,bentazon,rimsulfuron....

Prošle srede sam prskao kukuruz sa Motikanom 0,75 l/ha ( dikamba 480g/l ) uz okvašivač Trend a od korova sam imao čičak i abutilon. Juče kad sam otišao da vidim dali ima efekta svi korovi su ubijeni ali sam primetio da ima stabljika kukuruza koji je počeo da se krivi pri dnu. Broj takvih je mali, možda do 2% , pa nisam siguran dali je posledica dejstva herbicida. Radjeno je sa 220 litara vode po hektaru a kukuruz je bio u trrećem i četvrtom listu. Hibrid je AS 72 koji je fabrički zaštićen sa insekticidom a na uputstvu piše da se ne sme vršiti mešanje sa insekticidima ali se to odnosi samo na mešanje u prskalici. Jedino za BASFov Maister piše (ne koristiti organofosforne insekticide za tretiranje semena ili folijarno ako je planirana upotreba Maistera OD ) . Nedelju dana pre prskanja je bilo malo mraza kod nas a i par dana je duvao jak vetar pa je možda i to razlog za krivljenje stabljika.

Mislim da ste malo preterali sa količinom preparata. Uporediću sa avalonom koji ima 100g dikambe u sebi a preporučena količina je 2l/ha. Vi ste na 0,75ha ostavili 360g. dikambe.

Pa ne gleda se to baš tako.Nije sastav samo aktivna materija.Šta reći za recimo plamen koji ima 577,9g/l, a preporučena doza je i 0,7l/ha.

Ma to i ja pretpostavljam jer je preporučena doza od 0,5l/ha do 0,7l/ha ali će se valjda oporaviti. Za sad je mali broj stabljika počeo da se krivi a kakav će razvoj situacije biti videćemo.

Avalon sadrzi 90g/l dikambe i 320 g/l bentazona zato mu i jeste preporucena doza 1- 2l/ha sto zavisi od korova u njivi.

Dikamba je degenerik tj. na bazi 2,4 D koji je sinteticki auksin, auksini deluju na rast biljke, u toj fazi razvica ne bi trebalo da steti , medjutim sam si dao odgovor na svoje pitanje ili zakljucak. Ne preproucuje se prskati sa preparatima na bazi degenerika ukoliko je stresno vreme ( izmedju ostalog kao i sa svim herbicidima, al posebno sa auksinima). Doslo je do nepravilne deobe celija pa se nakrivio, mislim da bi trebalo da se ispravi i da nastavi da raste normalno u kasnijoj fazi razvica.

Nazad
Vrh