Herbicidi u kukuruzu

Peak za samonikli suncokret isprskano danas 10 k.j...Ostalo idem za 10-tak dana Maister 0,85-1,0 lit po k.j a negde cu i Siran u kombinaciji sa Pikom 1.25 lit +20grama Pika po hektaru

Po zemlji na crno sto vise vode (minimalno 200 l) po kj. a po listu sto manje od (od 100 l do 120 l najvise po kj) uz preporucenu dozu hemije. Sto manje vode koncentracija hemije jaca i veci uspeh.

Dimark se pokazao dobro za palamidu. Posle tri dana vidljiva efikasnost, palamida se smezurala, pozutela.

kod nas celo prolece ne pada kisa kukuruz ima pet lista a trava najverovatnije nije sva nikla da li da prskam sa pola doze sirana plus dinmark pa posle jos pola kada kukuruz bude recimo do osmog lista ili da menjam hemiju za skuplju laudis ili calisto

Split apliciranja se mogu raditi valjda prvi put sa 0,75 l /ha dok kukuruz nije nikao a drugi put sa 0,5l/ha posle nicanja kukuruza odnosno do petog lista. Nisam siguran da je dobro raditi oba puta ako je kukuruz nikao. Sto se pice prskanja na crno zemljisnim herbicidima uvek radimo sa lepezastim diznama od 4mm uz utrosak vode od 440 l/ha a kad se radi na zeleno tj preko lista radimo sa kupastim diznama sa spiralom ispred njih a precnik dizne je 1,5mm i uz utosak vode od 200 l/ha. Prosle godime smo greskom na crno prskali sa malim diznama a odmah preko noci je pala kisa i opet nije uspeh bio najbolji. Ove godine smo radili sa 4mm i posle prskanja kise nije bilo 10 dana a herbicidi su odradili odlicno posao. Radjeno je sa 2l//ha acetohlora i 2l/ha terbisa. Naravno da je najvaznije uvek ispostivati odnos kolicine herbicida po hektaru.

Ja u kukuruz idem SIRAN + BANVEL.

Svake godine tako, preuzeo sam praksu od oca, a i ja tako prskam vec 2 godine, ovo je treca i prezadovoljan sam efektom. Njive su ciste.

Sto se tice kolicina idem:
1l SIRAN / 1 lanac (kj) | ili | 1.70 l SIRAN / 1 h
1l BANVEL / 3 lanca (kj) | ili | 0.56 l BANVEL / 1h

Znam da nije po knjizi kod SIRANA, malo jace je, ali je kombinacija koja daje ODLICNE rezultate, i ja je necu menjati.

Hteo sam ove godine da probam LUMAX, ali mi je previse skup. Kod nas u Pancevo je oko 2000 din litar, a koliko sam citao potrebno mi je 3.5 l po hektaru.

Cene koje sam platio:
BANVEL 1l - 2450 din
SIRAN 1l - 990 din (sa lepkom DASH)

Cisto informativno, za suncokret kupio sam FUSILADE FORTE po ceni od 2550 din litar

Licno sam zadovoljan sa Lentamul D, kosta oko 600 dindzi a efikasan je. Samo oprezno da ne krene 6 list. Doduse ima nekih iskustava sa tretmanom u 6 listu al ja ne bih probao.

Nazad
Vrh