Herbicidi u kukuruzu

niko ne stavlja ništa za prihranu preko lista prilikom prskanja :sta:
Ja radim kada i prskanje protiv kukuruzara prvi put a drugi kada je kukuruz u 10listu i zadnji put kad moze da se udje a da ne lomis kukuruz.Ja prvi put radim sa 10-40-10 ili kao sada sto planiram sa 15-30-15, jer nisam nasao drugo a kasnije sa 3x20 galenikino djubrivo za folijarnu primenu sa mikro elementima.Moje misljenje o polivanju sa urejom nije najbolje jer sam je bacio predsetveno zasto onda folijarno.Mnogo zdravo izgleda kukuruz kad mu se daju mikrelementi.Nisam napisao kolicina svaki put stavim 3kg na 440l vode.

Radili neko ovde sa laudisom i targentom danas mi kaze zastitar da su to slicni preparati i da laudis przi zubacu,a ja sad procitah da je za sirokolisnate korove koje ovde pametan....

ljudi zubacu neskida laudis a ne znam da je neko skida sem totala ja vec godinama prskam sa laudisom a od lane i sa maisterm i prezadovoljan sam

Radili neko ovde sa laudisom i targentom danas mi kaze zastitar da su to slicni preparati i da laudis przi zubacu,a ja sad procitah da je za sirokolisnate korove koje ovde pametan....

Laudisu je prvenstvena namena sirokolisni korovi i neki uskolisni.Tacno je da zubacu hoce da izbeli ali samou ranim vazama razvitka zubace1-3 lista.Kasnije nece je unistiti samo malo usporiti.On je nesto kao calisto samo drugaciji nacin delovanja.

ljudi sa kojim diznama idete kada prskate herbicidom ?

ja imam agromehaniku kranj i na njoj su lehlerove 4, a u apoteci mi rekose da trebaju 2...

ja celog veka prskam sa 4 i nikad nije bio problem cak i repu prskam sa 4 samo uspi pravu dozu otrova i ne brini

Zasto bi bio problem sa kojom god hoces diznom moze da se prska samo da sepostigne sitna magla.Sto veca dizna jaci pritisak treba,i suprotno.Prednost kod manjih dizni je vise hektara sa jednim punjenjem.Ja koristim 1mm dizne sa turbinom i prskam 3 hektara sa 440l vode.

pa to je mnogo ja idem 125l/lancu ili ti 208-210l/h pa ako neki otrov ide 1l/h uz utrošak vode od 200-400l/h vi ga onda razblažite i to dosta jer vi stavite 1l otrova a 330l vode umesto na 200lit

pa to je mnogo ja idem 125l/lancu ili ti 208-210l/h pa ako neki otrov ide 1l/h uz utrošak vode od 200-400l/h vi ga onda razblažite i to dosta jer vi stavite 1l otrova a 330l vode umesto na 200lit
Ja ipak volim da vise tecnsoti ide na povrsinu da taj mlaz u kome se nalazi otrov se rasprsi i po i izmedju grudvica,ja sa punom prskalicom od 450 l do cepa polijem cca 1.5-1.6 HA
Po meni bolje je sa vise vode ravnomernije je raspskivanje a samim tim i sigurnije a ta konstatacija o razblazivanju ne razumem sta ti znaci, cilj i bitno je da ti tu kolicinu od npr. 1 l otrova najravnomernije rasporedihs po povrsini od jednog HA

Kad su u pitanju zemljisni herbicidi na bazi acetohlora koji se primenjuju odmah nakon setve,prica o razblazavanju nije tacna.Jer ja na jedan ha bacim 600lit vode.I bas se natopi zemlja,i mnogo je bolje nego sto pise na preparatima od 200-400lit na ha. pogotovo ako nema kise nakon prskanja i zemljiste je suvo.Bitno je kao sto je i rabadzija reko da mora da se predvidjena kolicina herbicida raspodeli na predvidjenu povrsinu zemlje.Dok za prskanje nakon nicanje kukuruza idem 300 lit na ha.

slažem se da je bolje više tečnosti ali tada ide i više hemije da odnos hemije i tečnosti uvek budu u istoj razmeri

Što se tiče zemljišnih herbicida, iz iskustva mogu reći da bolje uspe prskanje sa većom količinom vode. Ja obično idem sa 500 litara vode (ferguson 1. brza, 800 obrtaja, 2 bara pritisak).
Sva ostala prskanja radim sa 300 litara tečnosti.
I po meni odnos hemije i površine treba da bude u istoj razmeri, a količina tečnosti može da varira.

Bas kao sto je rekao pujol. Voda je samo tu da se prenese sto je moguce bolje i ravnomernije herbicid na list korova. Sve sa ciljem da svaki list korovske biljke dobije dovoljno herbicida po svojoj povrsini kako bi usvojio herbicid.

Nazad
Vrh