Изгледа да нико не гледа Уроша Давидовића или не зна називе активних материја.
Добро, не гледам ни ја, али понекад отворим када ми се понуди неки clickbait наслов. То сам и сада
урадио и сазнао сам да је Европска унија забранила с-метолахлор.
Ако не препознајете, то је активна материја која се користи на црно против усколисних корова а продаје под трговачким маркама Mont, Basar, Telus, Dual Gold, Deluge, Tender... или ако је део коктела Camix, Lumax, Gardoprim Plus Gold...
Нема много информација о овој забрани. На српском само на Euroactiv-у као део
вести о скорашњем потпуном повлачењу активних материја које су забрањене прошле године.
На енглеском,
више информација има на страници организације
Pesticide Action Network Europe. Колико видим, ради се о организацији која води кампање за забрану пестицида. Успели су са пет активних материја овог пута: бентиаваликард, клофентезин, метирам, с-метолахлор и трифлусулфурон-метил (
користи се у шећерној репи). Како се даље каже, ово су ”Ендокрински дестабилизујући пестициди”. На
страници посвећеној тим пестицидима, наводи се да је план да се иде даље и забране остали пестициди који прибадају овој групи: диметоморф, флутоланил, мепанипирим и — метрибузин. Мислим, они
хоће још забрана али причам о овој групи.
Тако да ”српски класик” Mont + Terbis иде у историју. Како разумем, забрана важи од новембра 2024. али ми није јасно да ли ће дотле моћи да се производи или само продају залихе.
Колико је мени познато, алтернативе за усколисне на црно су: изоксафлутол, сулкотрион, пендиметалин.