Herbicidi u kukuruzu

isto smo moj cale i ja podelili poslove sto se tice poljoprivrede.

Sent from my SM-J730F using Tapatalk

koliko palamida moze da steti kukuruzu koji se uredio vec? poceli sa prskanjem pred Uskrs i sad kisa zeza stvari...

Sent from my SM-J730F using Tapatalk
Suvise je rano da moze stetu da napravi. Najveca steta je kada je kukuruz veliki tada se jasno vidi efekat palamide. Imas 10-15dana na raspolaganju da oprskas a da ne bude nikakve stete.

Vidi(te) drugar(i) jesam ja 4 banke ali ne znate kako stvari kod nas funkcionišu. Ja sam se aktivno poljoprivredom počeo baviti pre otprilike 10. I od tih 10-ak godina koliko radim, ne radim ja sve kao što ni on ne radi sve poslove. Neke smo podelili (on npr ne seje a ja ne orem. Može iostra da potvrdi ako čita) a neke radimo zajedno. Hemijanje u kukuruzu je jedna od tih poslova. Razlog? Jednostavno. Nije mi dozvoljavao da se ja u potpunosti trujem. Tretman semena kukuruza je moj, hemijanje u pšenici je moje ali u kukuruzima je on glavni a ja sam glas razuma. ;)
Verovatno ću i ja tako. Našem sinu neću dozvoliti da se truje (ako se odluči da bude paor) dokle god ja budem sposoban da radim. E tako i ćale verovatno razmišlja.... valjda bi zaštitnički bio pravi izraz. A ako on tako želi, da se bavi poljoprivredom i da radi ono što voli i želi, da ne kažem da mu je to duševna hrana, ko sam ja da mu to uskratim i da ga penzionišem? Danas je hemijanje a sutra komplet bavljenje poljoprivredom?
Dobro je vama? Ili ste se malo prehladili od ove nagle promene vremena? Evo ovako. Ko smatra da treba da ga penzionišem, ja mu želim da to doživi od svog deteta.
Najbolje kad ima sloge i dogovora,mene je moje osamostaljivanje kostalo ko svetog Petra kajgana ali kad bi me pitali ja bi opet tako uradio ,mir nema cenu.Izvinjavam se za off

Dikamba moze da ide i do 7lista, licno sam se uverio jer radim usluzno prskanje godinama unazad, svasta sam video.Prskao sam Siranom kukuruz od 10razvijenih listova i nije bilo nikakvih problema.Neki ljudi su stavljali maton u 7-8 lista posle nekog vrmena kukuruz se samo nakrenuo ali se kasnije ispravio.Sto se dikambe tice,veoma nezgodan herbicid, najvaznije je da se povede racuna kada se prska da ne bude hladno i vlazno vreme jer tada ispolji negativne efekte bez obzira na visinu kukuruza.Obavezno treba voditi racuna da se na uvratinama ne ponavlja prskanje jer dupliranje ume da napravi veliki problem, licno sam to iskusio sa Dikambom i sa Monsonom koji je izuzetan preparat ali neke sitnice uticu na posledice po kukuruz.Nikosulforoni mogu do 9-10 lista to sam se uverio vise puta i to bez posledica.Dikamba nikako na hladnoci.
Znači ja mogu očekivati neki sex? Juče sam poprskao callam-om a danas palo 9l kiše i zahladilo malo

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk

Dikamba moze da ide i do 7lista, licno sam se uverio jer radim usluzno prskanje godinama unazad, svasta sam video.Prskao sam Siranom kukuruz od 10razvijenih listova i nije bilo nikakvih problema.Neki ljudi su stavljali maton u 7-8 lista posle nekog vrmena kukuruz se samo nakrenuo ali se kasnije ispravio.Sto se dikambe tice,veoma nezgodan herbicid, najvaznije je da se povede racuna kada se prska da ne bude hladno i vlazno vreme jer tada ispolji negativne efekte bez obzira na visinu kukuruza.Obavezno treba voditi racuna da se na uvratinama ne ponavlja prskanje jer dupliranje ume da napravi veliki problem, licno sam to iskusio sa Dikambom i sa Monsonom koji je izuzetan preparat ali neke sitnice uticu na posledice po kukuruz.Nikosulforoni mogu do 9-10 lista to sam se uverio vise puta i to bez posledica.Dikamba nikako na hladnoci.

Sto tocno znaci hladnoca? Kod nas non stop pada kisa ali bi mogao oko petka mozda uci u njivu. Temperaturu tada dnevnu javlja 20-21 nocna 9. Ali kad prodju ta 2 dana temperatura pada na 12-14nocna na 6-7 i kisa. Problem je suncokret samonikli ce mi prerasti. Hocu li jako sokirati biljku?isao bih cambiom 2.5 litre znaci doza dikambe je umanjena naspram sredstva koji sadrzi cistu dikambu

@Sinisa1979
Nisam mislio nista lose,sta si se raspalio sad :).Neka,gazdovaces jednog dana,budi sretan jer ima nas koji su prinudjeni jos pocetkom srednje skole da rade po njivi jer nam ocevi stari ili bolesni ...
Sve u svemu,pogresna profesija ako mislis da se cuvas ,zivimo koliko zivimo,trovali se hemijom ili ne,ali sigurno necemo nadziveti kancelarijske radnike.

79-godiste,koliko godina trebas imati da ne moras slusati caleta :D?.Vecina aktivnih materija i moze da se koristi kasnije u usevu od preporucene na etiketi-uputsvu,ali kljucna stvar je kolicina,doza po hektaru.Mora manje,dosta manje.
To u imenu nije godište već visina u milimetrima.
Malo šale nije na odmet.
Danas sam uzeo intermeco i nikosav, taman kad prođe kiša pa koji dan kasnije.

Dugotrajno kisno i hladno vreme, neznam tacno koliko je stepeni bilo tada ali nije dobro da dnevna bude ispod 15c a nocna ispod 5C.Meni se desilo na primer posle prskanja udarila je kisa i hladno vreme, kukuruz je stao kasnije je krenuo ali imao je odredjene deformitete. Na pojedinim strukovima klipovi su formirani do same zemlje a na nekim je umesto metlice isterao neke biceve. Tamo gde sam preklopio prskanje, tamo je bilo najgore. To se desilo svima koji su radili Dikambom te godine kod mene. Sada se dvoumim dal da pdodjem sa jeftinijom varijantom Nikosulforn i Dikambom ili da cekam pa da odradim Calistom ili Monsonom ako bude potrebe. Mozda bi trebalo da se smanji doza i bilo bi to ok.

Tražim savet za hemiju dobijem životni savet. O, svašta.
Arkadije nisam se raspalio ništa više nego što ti opet podjeb..., a da pri tome uopšte ne poznaješ ni moje ni mene....
Šta sad ja treba da kažem da su vaši očevi ustvari lenji ili nešto drugo pa ste se zato morali odvojiti? Ili da ste vi filozofi pa su vam pokazali vrata? Ako misliš da budeš (budete) zanimljivi i da se zafrkavaš(te) postoje i drugi načini. Ili makar dočekaj(te) da se upoznamo pa onda sudi(te).
Al ajd da pokušam dočarati moju situaciju, ako vas slučajno zanima....
Da ću gazdovati jednog dana.... pa mislim da gazdujem već odavno. Od srednje škole radiš? Prijatelju,alat sam počeo dodavati ocu sa 8 god. Samostalno radim kod kuće u radionici od svoje 14-te, 15-te. pošto smo blizu granice a 90-te su bile kakve su bile pa sam i tu razne zanate ispekao sa svojih 16-17-18 god. U vojsci sam bio kod Montoye u komšiluku, bio vozač, pa sam i tamo svašta nešto ''video'', pa olakšao sebi vojničke dane. Montoya verovatno zna na šta mislim a javno ne smem napisati,ali nije ni važno. Po povratku nastavio u radionici i zaposlio drugara, da bih olakšao i sebi a i našem ćaletu koji se više okrenuo poljoprivredi, sve dok ovom mom drugaru, pre par godina, nije iznenada umro otac. Tu nam se sve istumbalo i okrenulo pa smo se više preorijentisali poljoprivredi i on i ja a mehaniku značajno smanjili.... Zato nemam prevelikog iskustva sa hemijom (pogotovo ne sa takvim miksanjem gde piše do 3 list a može do 8-mog ) pa zato pitam jer mi i ćale tvrdi (kaoi član zeljkoo) da npr dikamba može preko 5-og lista. Tako da, ustvari ja trebam u penziju? Ali ovde izgleda ko pita bolje da skita.
Sve u svemu, odavno imam svoju porodicu i sve što s'tim ide. A to što živimo pod istim krovom, hvala Bogu kuća je dovoljno velika da možemo i da se ne vidimo. Ali ono što je najvažnije čeljad nisu besna pa ni kuća nije tesna. Bude ponekad krupnijeg divana, ali Bože moj. Gde ne bude? Sestra takođe ima svoju porodicu i tu je na par kuća od nas ali se svi držimo zajedno i smatram da smo svi zajedno jedna složna porodica. A tako i funkcionišemo. Zna npr Jbrtka, upoznao me. Ko razume shvatiće a ko ne.... Kad odraste shvatiće (ćira slon crtani film).

-------------------------------------------------------
Mada, sad mi palo na pamet jedan slučaj pametovanja, gde su se dvoje mladih friško venčani hvalili kako su se oni osamostalili jer je eto tako najbolje. I pričaju oni nama tako tu njihovu priču... Pa eto znate mi smo u dvorištu njegovih roditelja (mlada divani) nadogradili kuću sa posebnim ulazom, pa znate kad nam treba auto uzmemo od njegovih, a i decu kad treba pričuvati dok smo na poslu opet su tu njegovi. Vid' molim te? Osamostalili a niti su kupili plac, niti su pravili kuću iz temelja (i sve što s tim ide) ni auto nisu kupili nego se grebu za sve i još uvaljuju klince na čuvanje. To je samostalna porodica? To je kuvac od osamostaljenja. A takvi su najgori. Takvi obično svoje stare pošalju u starački dom kada dođe ono najgore. Niste se valjda i vi tako osamostalili?
---------------------------------------
Izvinjavam se što offujem temu i izvinjavam se ako sam nekoga uvredio (nije mi namera, svako ima svoj životni put u koji se ne mešam dok me ne diraju) ali nikako ne mogu ostati dužan na ovako nešto od nekoga ko me i ne poznaje.

Eh,ziv ti meni bio Sinisa,sve si me pogresno razumeo :)).No nije bitno,ako ti je lakse,eto iskreno sorry sa moje strane,iako kao sto rekoh nisam ni pocinjao nikakvu uvredu ,ali ako si se nasao uvredjenim,eto rekao sam :).

Mislim da je Siniša u pravu.Poštuje svoje roditelje.Vrlo brzo će svi doći u tu poziciju pred penzionisanje.Od roditelja ste naučili dosta od toga što sada mislite da ste sami naučili.Dobro će biti dokle imate nekog da vam čantra iznad glave.Kada nema biće vam teže,uverićete se.Starije treba poslušati a raditi po svom a često će biti baš kako oni kažu:ppozdrav:

Mislim da je Siniša u pravu.Poštuje svoje roditelje.Vrlo brzo će svi doći u tu poziciju pred penzionisanje.Od roditelja ste naučili dosta od toga što sada mislite da ste sami naučili.Dobro će biti dokle imate nekog da vam čantra iznad glave.Kada nema biće vam teže,uverićete se.Starije treba poslušati a raditi po svom a često će biti baš kako oni kažu:ppozdrav:
Ja sad nekog malo drugacijeg misljenja od svih...treba postovati starije i savetovati se,ali ih treba maloni postedeti da malo i oni uzivaju u ostatku zivota,jer vidite da je ludo vreme..... Mi smo kucinpodelili poso oko njiva na sledeci nacin
Oranje zajednicko
Spremanje moje
Setva veci deo otac
Prskanje takodje
Spartanje moje
Izbor hemije i semena,kao i kolicina djubriva i vodjenje gazdinstva moje,....

Dakle ne treba ih penzionisati,ali ne treba se ne oslanjati na njih 100%...polako ali sigurno im samo pruzati vise vremena za odmor i za njihove neke hobije....

Sinisu razumem 100% jer je i kod mene bila slicna situacija

Послато са TA-1021 уз помоћ Тапатока

A skim ja da delim posao kad sam SAM!

A vi samo prskajte sa terbutilazinom posle 3 lista kuk. pa da viditer vase prinose, naravno da moze da se prska i posle sa bilo cime da ne nabrajem ( 2.4 D, nikosulfuron sa vecom dozom itd.) ali kakav ce biti posledica na sam rod koju svi max. ocekuju!!!! ::novac::

Поделиш га са Богом, он је увек ту ниси једини који тако ради:ppozdrav: тербутилазин прошле године 0,7лит/кј.принос нешто преко 7000кг/кј:osmeh:

Hajte da više ne idemo u off. Kolege paori, svi smo u pravu. I @Sudarski kad kaže da se treba osamostaliti jer mir nema cenu, @Zoran sa svojom tvrdnjom, a i @Petar90 je lepo objasnio.... Penzionisati da, ali kada sami to odluče. Odvojiti se takođe podržavam ali ako baš mora (vidite iz primera @Sudarskog da je to veoma skup sport).
Sve u svemu, da ne turpijam previše, malo sam u stisci sa vremenom, oprošteno je svima! Pogrešio i ja jednom pa su mi forumaši oprostili.
A sad zdravo detlići (iz crtanog filma Pera Detlić) idem sa familijom na Palić. :)

Ako već brojimo listove listove pitanje!? Koliko ima ovaj?
a)- 1
b)- 3
c)- 2
d)- ostalo
439505f8680c3ec26b3109bfd17015f5.jpg

Nazad
Vrh