Herbicidi u kukuruzu

Koliko dugo adengo drzi dejstvo kada se prska polse setve da li je potrebno prskanje kasnije na zeleno?

Ne Momo, zavisi od toga koliko korova ima (ambrozije).
Imam parcelu koju radim 12-13 god. Soja u monokulturi, skoro nikad do sad, od tada nije rodila manje od 1800 kg/kj bez obzira na godinu, a gurao kj i do 2700 kg/kj.
Od tada do sada mozda 3 ili 4 puta nije radjena totalom i to setva nastupa onda kad su korovi odnosno ambrozija visine i do 30 cm. Bude OK kad se vrsi ali ambrozije uvek ima. E, na takvim parcelama ne mozes prepoznati ili znati da li je prskano ili ne Senkorom, nikne ko nenormalna.
Isti slucaj i koriscenje Adenga u kukuruzu na takvim parcelama.

Mislim baš to da količina ambrozije zavisi od tipa zemlje ,isto kao i muhara . negdje ih ima mnogo svake godine i nemogu se iskorijeniti , a negdje ih ima malo ili nikako , a u blizini samo je drugačija zemlja.

Ok . Znam šta hoćeš reći , i tu si u pravu . Evo figurativno : Senkor će zaustaviti 90 % ambrozije da ne nikne , ili 97% ako je idealno . Zvuči super , ali recimo na metar kvadratni bude recimo 50 sjemenki ambrozije minimum , to znači da će ostati 2-4 biljke po kvadratu a to je kasnije u sezoni džungla.

Odradi stir, pepeljugu i jos po nesto, bas tako vise od 90% ali ambroziju malo teze.
No, ipak nema smisla dalje polemisati po ovom pitanju jer vec par godina neko tvrdi da je senkor streptomicin dok ja nista posebno ne vidim u unistavanju ambrozije.
Mozda kao sto sam i rekao isuvise je ima. Malo je to 50 po m2.

Bilo sta ali ako ih ima izniklih obavezno dodaj nesto, ili 2.4d ili Dikambu. Ono sto je izaslo od korova ni braca Adenga vise ne skida a ne on sam. Bacanje novca.
Danas nakon prskanja Adengom u 3 listu kukuruza uradjeno sa Dikambom 0.4 l/kj. Kukuruz u 4 listu. Najvise ima ambrozije i samoniklog suncokreta na parceli gde nije posejan suncokret vise od 15 god. Korekcija kasnije Laudis i Equip.

Koliko to puta prskas kukuruz ?!? Kakvi su ti vasi korovi kad ih toliko treba polivati? Zveknem ih jednom sa proverenim miksom kakav adengo i sl.gluposti.Gledajte korove i spram toga izaberete hemiju ne dozvolite da vam bitange uvaljuju i da vas ubedjjuju a njivu i korove u zivotu nisu videli.

U pitanju je jedna samo parcela od 2 kj gde je invazija ambrozije i samoniklog suncokreta. Prvi put sam koristio sad Adengo i nikad vise. Mislio sam da ce resiti ambroziju a ona u medju vremenu nikla.
Postavljacu pitanje jos jednom jer nisam dobio odgovor, da li ce Laudis sigurno resiti ambroziju ako je visine 5-10 cm?

Немам живаца за њега,а и скупља је варијанта.Однеће је дикамба ако kaжеш да си ишао 0.4л/kj

Neznam za Laudis , ali znam da će je mezotrion plus terbutilazin spržiti da ostanu samo dugmići. Dikamba će ju deformisati i zaustaviti da neće nikakvu štetu moći napraiti ali je neće uništiti-

Lontrel ce je sprziti takodje. Sad ne znam za 15-20cm veliku ali za 4 stalna lista lagano. Maton je tu tata mata samo je 3 lista granica da ne fasuje prinos.

Imam kukuruz posejan treća parcela od te Peet -ove sa leve i treća sa desne strane na obe nemam toliki problem sa ambrozijom ni sa suncokretom ali zato divlja kupina ko u Arilju.
Juče sam prskao kasnije sam sejao 25.4 udario Adengo zbog najavljenih padavina,bonaca za ovaj talas kupine i pride dodao totala .
Moje pitanje glasi sa čim tretirati kasnije kupinu?
Ratar iz Turije je pitao za korove ,pre neki dan sa pričao sa Peetom baš sam mu rekao nešto na tu temu.Pošto sam ja iz Subotice često sam na putu Bačka -Banat i vidno je primetno koja kompozicija korova je prisutna u južnom Banatu a koja gore u Bačkoj ,moj lični utisak je da su ovde kod nas nekako tvrdokorniji korovi .

Nazad
Vrh