@djjova
Prva recenica tvoja malo je nejasna. Mislim da si hteo reci da je u kukuruzu lakse unistiti siroklisne od uskolisnih.
Elem, mrzi me da pisem jedne te iste stvari. Ako zelite da obraditi paznju na plodored, na selektivnost, na sve treba veliko znanje. Malo je tesko dati preporuku bez uvida u parcelu, bez poznavanja preduseva i morate imati okviran plan sta planirate da sejete sledece godine.
Neki moji stavovi:
1 - tembotrion (Laudis) izuzetno selektivan, mocan, deluje i na velike korove. Mane su sto nema zemljisno dejstvo (ima vrlo malo po ogledima, neznatno), ne vidi popanac. Momenat njegove primene je jako problematican jer sirokolisnati ce prerasti dok nikne sirak iz semena. Sirak iz rizoma samo zabuni malo. Nedostatak je sto ne deluje zemljisno i kasnije niknuti sirak iz semena u toj vegetaciji ce postati sirak iz rizoma.
2 - Monsun - najbolji preparat na trzistu u kukuruzu. Povrsinsko dejstvo mocno, zemljisno odlicno. Delovanje na sirak foramsulfuron jako dobro. Na nekim trzistima se zove New Equip sto jasno daje do znanja da je to Equip sa prosirenim dejstvom. Mana je sto obe aktivne materije imaju mehanizam delovanja ALS-inhibicije, a taj mehanizam je najoptereceniji u ratarstvu. U SVAKOM usevu je neminovno koriscenje nekog preparata sa ovim mehanizmom delovanja. Ovo je razlog zasto posle 3 godine primene planiram da ga izbacim sa mojih njiva.
3 - dikambe - Hormonski preparat. Optimalno vreme primena 4-5 lista kukuruza. Jako dobro delovanje na palamidu, popanac, na sve ono sto Bayerovi predstavnici nisu tako efikasni. Sve sirokolisnato sem tatule (Datura stramonium) tuce jako dobro. Tatulu kad je hladno preskoci, meni se to desilo 2011 i posle toga sam ga zamenio sa Laudis/Monsun/Calisto preparatima. Preporuka ici sa pola doze zbog palamide, popanca ako ih ima na parceli u ranoj fazi, a kasnije ako nikne jos nesto korekciju raditi
4 - 2.4d - Slusao sam price da nije selektivan, da jeste, da smanjuje prinos - da ne smanjuje. U MOJIM ogledima u uzrastu od 2 lista APSOLUTNO bezbedan preparat. Delovanje na palamidu i na sve sirokolisni fantasticno. Preporuka pripremiti parcelu nekoliko dana pre setve, pratiti uzrast kukuruza i u 2 pera delovati slobodno sa punom dozom.
5 - mezotrion - Pored laudisa najselektivniji preparat u kukuruzu. Zemljisno delovanje jako dobro. Mana popanac. Problem za primenu, posle njega sirokolisne biljke kao cvekla, kupus, secerna repa imaju problem. Dosta se zadrzava u zemljistu i zato sam ga manje koristio, a sada ga vracam jer je drugaciji mehanizam delovanja od monsuna i odlicna alternativa anti rezistentnoj strategiji.
6 - sulkotrion - malo zastupljena aktivna materija u mom kraju. iskustva su dobra. Pratio sam jednju njivu ali ne tako detaljno da mogu reci moje misljenje. Pozeljno da neko od vas napise svoja iskustva.
Uskolisno - nikosulfuron, foramsulfuron, rimsulfuron
Foramsulfuron, nikosulfuron podjednako efikasne na sirak iz rizoma/semena. Nikosulfuron ima losije delovanje na muhare. Prednost foramsulfurona je samo u tome sto ima mogucnost primene kasnije do cca 10 lista u odnosu na nikosulfuron koji ima do 7-8 (kako koji prozivodjac registruje preparat). Rimsulfuron losije delovanje na sirak, ali mnogo bolje delovanje na muhare.
Split primena svakog preparata pozeljna kod losije pripreme i strukture koja nije omogucila da korovi niknu u nekoliko dana, vec se to produzilo na 10-15-20 dana. Podeljena doza dobro deluje na semenski sirak, a druga polovina doze utuce rizom. Ono sto je jos cinjenica je da suzbiti kvalitetno rizomski sirak sa bilo kojim ovim preparatom je jako tesko. To je srodna biljka sa kukuruzom i nikada ta efikasnost nece biti kao delovanje preparata za sirokolisno. Preporuka je da rizom treba resiti u sirokolisnim usevima, i onda potom drzati se toga da sirak ne predje u rizom. PLANSKA borba sa korovom.
Ultra hibridi - problem je sto ih ima malo, i to sto ima nije nesto prinosno i nisu za krunjenje sa malim vlagama. Resavanje sirka efikasno izuzetno.
Ovo je ukratko. Nisam zastitar ali me to zanima i trudim se da naucim gde god sta mogu i da primenim.