Šljiva je sva uglavnom prodana marketima i prodavnicama
Cacanska rodna?
Zanimljivo.
A koliko se dugo na njoj zadrzi pepeljak, (masak) i kako izgleda kad on spadne? Moze takva da se prodaje u marketima?
Ili kod vas nemaju pojma sta je dobra sljiva ili ti nesto masis.
A da ne trazim sad (ako bas insistiras potrazicu) ovde je jedan Banjalucanin tvrdio da su neke druge cene u pitanju te vase
intenzivne cacanske rodne, znacajno manje od ovih koje ti navodis. Dogovorite se prvo ili makar pomogni coveku da i on prodaje po tim cenama.
. Koliki razmak sadnje predlazeš za šljivu, do koje visine da raste, koji uzgojni oblik i očekivani prinos po hektaru?
Bolje da nisi pitao nista.
Ovako postavljeno pitanje odaje da ti zapravo ni ne shvatas svu kompleksnost odluke da li saditi gusto ili klasicno. To, dragi moj sljivar, zavisi od mnogo faktora i onaj ko postavlja takvo pitanje budi prilicnu sumnju u sopstveno znanje.
Pisalo se ovde o tom uzduz i popreko foruma, procitaj malo.
U najkracem, stone sorte ( a to NIKAKO ne moze biti cacanska rodna) ima smisla saditi gusto. Ali i taj uslov ako je zadovoljen ostaje ih jos nekoliko, od blizine trzista, raspolozive radne snage, povoljnosti ili nepovoljnosti alternative, raspolozivih povrsina zemljista, mogucnost zalivanja jeftinom vodom....(hoces jos?)
Ostala pitanja....
Pisao sam i o njima, da ne bih davio ostale ponavljanjem samo za tebe(a tebe bas mrzi da citas nego bi odmah da delkas savete)
Da, bio sam u raznim vocnacima,
da, prouizvodim i proizvodio sam vocne sadnice
iskljucivo od vocarstva zivim i izdrzvam porodicu
Mene su moji roditelji odgajali i skolovali pretezno baveci se vocem
Zavrsio sam poljoprivredni fakultet na kom su mi profesori bili tvorci najpoznatijih srpskih sorata voca. (Npr Asen Stancevic, Stanisa Paunovic i Mihailo Nikolic)
Verujem da znam nesto o sljivama, a ti?