Gume

I ja sam uzeo Cultor prednje za 539,pre par godina,na prvi pogled odlicna guma,jedino sto sam primetio da su na jednom mestu jako puno ispuckale,a nove.Jedino sto neznam na koji nacin znati dali je to 1,2,ili 3 klasa guma i kako ih raspoznati.

Vrlo lako, prva i druga idu za izvoz, a resto se prodaje ovde :haha:..... salim se ne znam tacno, i ja isto imam te cultor napred, i jedna se probusila, ali to je bilo po nekom trnju u sumi, mada videcemo koliko ce tek da se buse kad se malo izlizu :kisa:....

Ima na izlazu iz Tuzle prema Lukavcu/Gračanici (desetak minuta vožnje od grada) velika firma koja se profesionalno bavi protektiranjem guma, to je jedina za koju ja znam na ovim prostorima.
ima i u boškovićima na putu Prnjavor-Banja Luka 5 km prije Klašnica

- - - - - - - - - -

ja sam kupio na torpeda prednje cultarove gume i jad i dijeda kolko su mekane.Prije par dana kosio nekakvu parceli i bilo je malo i jačeg trna i obije su legle.A prošle godine sam to isto kosio a bili je gloga jako puno sa suhim trnom.Na traktoru prednje rekord ćelave do kraja i nisam probio ni jednu.Kad sam nove odnio vulkanizeru unutrašnje su bile za bacit rupa na rupi

- - - - - - - - - -

juče zet kupio 11.2.i još nešta gume kao na fergi 1 kom 290 km ili 150e isto su cultar tako da mi nije jasno da su u bosni jeftinije nego kod vas gdje se proizvode

- - - - - - - - - -

juče zet kupio 11.2.i još nešta gume kao na fergi 1 kom 290 km ili 150e isto su cultar tako da mi nije jasno da su u bosni jeftinije nego kod vas gdje se proizvode

Standardna stvar da je jeftinije nego u maticnoj zemlji.

A protektiranje u Bosni ima na sve strane,mislim da je PNP-Jankovic najaci.

@ juče zet kupio 11.2.i još nešta gume kao na fergi 1 kom 290 km ili 150e isto su cultar tako da mi nije jasno da su u bosni jeftinije nego kod vas gdje se proizvode
Moj drug ima buraza u Njemačkoj ,kad je bio kod njega upozna njegovog prijatelja koji se bavi uvozom guma u Njemačkoj ali sam zaboravio iz koje zemlje,pa su razgovarali da preko mog druga uvoze gume i u Bosnu.Kad muje drug rekao da su te gume duplo jeftinije u Bosni nego na veleprodaji gdje ih on nabavlja,švabo se pobuni kod veleprodavca da ga šije na cijeni i da su te gume u Bosni jeftinije,ovaj mu odgovori da Bosna ima 3 km autoputa i da tamo idu bezklasne gume i daćemu on dati te gume po cijeni kao u Bosni ali bez garancijei imena firme.Tako je sa auto gumama vjerovatno nešto nađu i za traktore pa nama stiže sav mogući krš.

A jedan je prijatelj isao u Austriju po gume za "Brenu" ostalo mu toliko u razlici cene kod nas da je pokrio put i tamo kupio novu auto prikolicu za 700-800e.

5-6000 din. je 6:ppozdrav:-16.
Prva klasa je kad ima sve oznake na sebi,a druga ima izbrusen naziv proizvodjaca.
Iprva i druga klasa imaju sve oznake na sebi tako je bilo do ove zadnje promene vlasnika i Ruma Gumi. Razlika je u ceni pošto je druga klasa bila jeftinija za 10% i na sebije imala neku grešku koja nije imala uticaj na kvalitet gume, tako da je i za drugu klasu davana garancija kao i za prvu 5 god.

Iprva i druga klasa imaju sve oznake na sebi tako je bilo do ove zadnje promene vlasnika i Ruma Gumi. Razlika je u ceni pošto je druga klasa bila jeftinija za 10% i na sebije imala neku grešku koja nije imala uticaj na kvalitet gume, tako da je i za drugu klasu davana garancija kao i za prvu 5 god.

Sve to što vi pričate je u redu ali ima jedan način na koji se najlakše utvrdi da li je 1 ili 2 klasa a to je šta piše u garanciji e tamo ako piše prva onda je sigurno prva.

Garanciju popunjava trgovac a na fiskalnom računu nepiše koja je klasa gume tako da ima prostora za malverzacije.

Garanciju popunjava trgovac a na fiskalnom računu nepiše koja je klasa gume tako da ima prostora za malverzacije.

Pa ne znam baš da li trgovac sme posle da se pojavi sa gumom kod proizvođača da je reklamira u slučaju da se nešto desi ,traži drugu klasu a na garanciji piše prva klasa.Pogotovo što kupac ima pravo da ode direkno u fabriku i reklamira proizvod bez trgovca.

Opet ja . Ako neko ima ili zna za polovne 12.4 R32 za prodaju bio bih vrlo zahvalan . Gume su za John Deere 920 iz 1966 god. koji inače vrlo retko vozim i nije mi baš do kupovine novih guma . još jedno pitanje ima li toga u Rumi .

Imao bih jedno pitanje ako bi neko mogao da mi pomogne.
Hteo bih da promenim prednje gume na mom Fendtu 108LS Turbomatik. Trenutno se na njemu nalaze gume 14,5-R20 pa sam umesto njih hteo da stavim druge i ne bih želeo da se zeznem i da ih ne uklopim sa zadnjim 16,9-34. U katalogu koji sam našao na sajtu konedata piše da bi prednje gume na njemu trebale da budu 11,2-24 i zadnje 16,9-34 ali (iako sam totalni laik za ovo) smatram da bi te gume bile uzane i da su ove felne na njemu preširoke za njih ali verujem da će pomoći pošto je to kataloška vrednost i da se na osnovu njih može odrediti potrebni obim gume koji se uklapa. Gledao sam u onom goodyear-ovom katalogu ali se ne snalazim i nisam mogao da nađem te dimenzije.
Ako bi neko mogao da mi pomogne u izboru gume, pošto se ne razumem u oznake(nove-stare), molio bih da mi pomogne, može i na pp.
Unapred zahvalan.

Nazad
Vrh