Gume

Ja sto sam gledao taj 540 novi tip za izvoz imao je iste felne kao i 539. Isto i 549 za izvoz ima takve felne.Gume su im bile 13,6. Oba traktora su imala trup i felne farbane u plavo i hidro volane.

Evo oznake na mojim starim gumama:

moj 542 je '91, pravljen za izvoz i ima servo i felne sive boje ali s rupama za tegove i gume nosi 12.4 mislim da su te i fabricke bile

Послато са SM-J710F уз помоћ Тапатока

Ja sto sam gledao taj 540 novi tip za izvoz imao je iste felne kao i 539. Isto i 549 za izvoz ima takve felne.Gume su im bile 13,6. Oba traktora su imala trup i felne farbane u plavo i hidro volane.

Evo oznake na mojim starim gumama:

Tako je Aco. Moj burazer ima 540 novi tip 91-2god, nosi gume 13-6-28. Plavi motor, hidrovolan i ima 4 rucice kao razvodnik sa prikljucka ili sta je vec. Traktor i danas ima te fabricke gume.

Sto se tice izvoznih 549 imali su sire felge. Imao sam negdje i slike takvog traktora sto smo isli gledati... Samo je srce jednako ali obrucevi dosta siri.

Na starim oznakama guma 13-28 prvi broj oznacava unutarnju sirinu felge i nista vise. drugi broj oznacava precnik felge
Na "medjuoznakama" 14.9/13-28 prvi broj oznacava sirinu gaznog sloja, drugi broj je oznaka stare gume koju nova oznaka zamjenjuje a zadnji broj precnik felge.
Na novim oznakama imamo samo 14.9-28 sirunu gaznog sloja i precnik felge.

NIKAD srednji broj na dijagonalnoj gumi nije oznacavao visinu felge, kod njih je to uvijek bilo 80% gaznog sloja ako se dobro sjecam.

Ove dimenzije sto Mirko spominje nisu nikad postojale. Prije su na 560 stare tipe dolazile gume 14-28 i kad su se potrosile vec su bile nove oznake na snazi i ljudi u neznaju kupovali 14.9 gume jer su mislili da je to isto a stara oznaka 14, ja po novom 16.9 i tu je dolazilo do ogromne zabune.

Pricao sam vec da su na malim zmajevima dolazile 13-28 gume pa su u neznanju kupovali 13.6 umjesto 14.9...

Sad vidim moja greska mislio sam 16.9/14-28.:ppozdrav:

Uglavnom nekadasnje gume 14.9/13-28 su vece od danasnjih 14.9-28.Ko zeli da se uveri neka dodje da pogleda na bratovoj rakovici Sava-Ruma kao nove.

Ne bas ali skoro ko danasnje 16-ce.

Ma to je do kalupa... Dan danas se gume po velicini razlikuju od proizvodjaca do proizvodjaca. Slazem se da su prije gume bile "mesnatije" ali bas da je stara 14.9 ko danasnja 16.9 ne vjerujem.

Sad vidim moja greska mislio sam 16.9/14-28.:ppozdrav:

Uglavnom nekadasnje gume 14.9/13-28 su vece od danasnjih 14.9-28.Ko zeli da se uveri neka dodje da pogleda na bratovoj rakovici Sava-Ruma kao nove.

Ne bas ali skoro ko danasnje 16-ce.
Pre 10/15 god. čovek iz sela kupi za 558 Barum gumu 16.9-28 pa iduće godine kupi i drugu isto Barum isto 16,9 i na očigled ova novija manja

Nema logike da je 13,6 vislja. Posto je visina ukoliko nije drugacije napisano 80% sirine.

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Pre 10/15 god. čovek iz sela kupi za 558 Barum gumu 16.9-28 pa iduće godine kupi i drugu isto Barum isto 16,9 i na očigled ova novija manja
Tako smo i mi 2003/4 isto za 558 jedne godine uzeli jednu Stomilovu 16.9 gumu, a sledece godine uzeli drugu gumu, identicnu. Gumu smo doterali autoprikolicom i kuci samo namontirali na traktor. Kada smo sklonili dizalicu i pogledali malo iz daljine, bilo nam je nesto cudno, jer "na oko" ona starija guma izgleda masivnije nego ova nova. Poceli da zavirujemo, ma sve isto. Kad u jednom trenutku skontamo, da je nova guma 8 platana, a stara 12. Da napomenem da smo trazili od 12 i da je na racunu stajalo guma 12pr. Eto ta 4 platna su vidno uticala na dimenziju gume. Zamenili smo i dali su nam gumu 12pr, posle nije bilo problema. Koliko se secam, tada je ta jedna guma bila oko 27/28 hiljada.

Nema veze sto se tice pluga. Na obrtacu se svaka strana podesava posebno.

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Treba da obujem mog kineza tj da mu uzmem zadnje nove 16.9-34. E sad interesuje me gde da trazim sto se povoljnosti tice i kakva je razlika izmedju rume i mitasa koji se proizvode u istoj fabrici sem u ceni?

Ja danas sasvim slucajno uslikao nesto na jednom traktoru.

Ili covek pribelezio dimenziju da ne zaboravi ili je vodjena neka rasprava oko oznaka kao sad na forumu.:osmeh:

To su mere u incima...Sirina 14.9=378mm,onda je 13 visina gume do gazeceg sloja sto mu dodje 13x25.4=330mm i na kraju 24 je obim felne i to nema veze sa sirinom i visinom gume,to bi teoretski tako trebalo biti a u praksi nikada nisam proveravao da li se slaze.

Nazad
Vrh