Grla za izložbu - Fotogalerija

• Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
molim za pomoc

imam jednu ovcu danas joj je pocela da curi iz nosa sukrvica sa slinama ali ne puno..gledali smo je nije se ubola
ovca je isto sjagnjena mozda mesec pred jagnjenje i manje
dali znate sta je?sta da radim

Ma ne sekiraj se,werowatno je Oestrus owis,to ti je parazit insekt koji polaze jaja u sluzokozu nosa,pa kad larwe izlaze onda se jawlja krw,procice je.

Ovce imaju u donjoj vilici pored kutnjaka i sekutice, gore samo kutnjake.
Prvi zubi kod mladih zivotinja pocinju sa menjanjem u uzrastu od 1-1,5godine i to srednja dva sekutica, sa oko 2 godine se menja drugi par, sa oko 3-3,5 treci i sa 4 godine se promene svi.Posle toga je malo teze proceniti starost zivotinje na osnovu povrsine zuba.To moze neko da uradi ko to redovno radi.

jeste da se zubi kasnije proredjuju ali to nije neko merilo za starost, na osnovu toga se ne moze proceniti starost.Sigurno je da postoje variacije izmedju rasa i jedinki ali su ovo neke orjentacione vrednosti.Posle promene zuba povrsina sekutica bude poprecno ovalna, zatiom trouglasta da bi na kraju sa 7-8 godina bila ovalna po duzini ako sacuva sekutice, jer se desava da usled grube hrane, kamene soli iscupa zube.

I ja sam ucio kao sto je napisao Miljko,ali posto sam bio zaludan onda sam to prowerawao...Mada widi se i po izgledu glawe koliko je nesto staro,ko je iskusan.

Pošto je tema " Moje blago..." evo da i ja pokažem naše blago
2qa7dcg.jpg

Post je spojen: [time]1256134053[/time]

Pocelo jagnjenje,juce dvojke,jutros trojke:),ako se po jutru dan poznaje bit ce ovo rodna godina:).slike uskoro.

Nazad
Vrh