Grla za izložbu - Fotogalerija

• Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
Na to sam upravo i mislio da je tesko izdrzati takav tempo ishrane da to bude ekonomicno.Mi samo soju i suncokretovu sacmu kupujemo_Ova jagnjad koju si ti pokazao su zasicena svime sto im je potrebno i rezultati to pokazuju ali se treba imati u vidu da hraniti 30 jagnjadi gosinje i 200-250 nije isto.Mi takodje imamo u skoro svakoj grupi primerce koji imaju dnevni prirast preko 500gr do 120dana ali nam je prosek stale 360gr.To bi mozda bilo i bolje da se jagnjad hrane granulama ali to je finansijski nemoguce izdrzati.Treba jos imati u vidu da vecima odgajivaca jagnjad hrane kukuruznom i jecmenom prekrupom bez proteinskih hraniva jer su skupa pa se onda razocaraju da njihova jagnjad nemaju takav prirast.
I na kraju to sto ti radis je sasvim ok ako ti to nije glavni izvor prihoda ,tako sebe zadovoljis dobrim rezultatima.
Veliki pozdrav :ppozdrav:

To stoji,na tako veliki broj jagnjadi to je odlican razultat.Ja jos studiram,malo sam se bio zaludeo sa ovcama,misleci da od toga moze neki dinar da se zaradi,ali sam shvatio da je to u mom slucaju neizvodljivo,pa sam resio da drzim iz ljubavi prema toj ovci,jer pored svega sto pricaju mislim da je Virtemberg eksrerijerno najlepsa rasa,a i proizvodni rezultati su joj sasvim zadovoljavajuci.Veliki pozdrav :ppozdrav:

drago mi je da delimo isto misljenje!
A sta studiras ako nije tajna posto sam ja zvrsio veterinu a genetika i stocarstvo me jako zanimaju? Komercijalma proizvodnja jagnjadi me ne bi zadovoljila zato se ja i brat bavimo uzgojem priplodnih grla gde je selekcija i pracenje rezultata po meni jako ineteresantna oblast.
Pozdravljam te

I ja veterinu,ali Bosa je rekla;"dok ne polozis zaraze,ne govori sta studiras.",sto ja i postujem. :D Ako si studirao u Bg,znas na koju Bosu mislim?I ja nisam zainteresovan za komercijalu,zato se i trudim da proizvedem sto bolju jagnjad,ali uvek se smorim i razocaram kad moram neke extra primerke da dam na klanje,jer nema ko da ih uzme da ih drzi,mada cu sad malo da ih "dam na net",valjda ce biti nekog rezultata.Posto ja imam malo.o svakoj ovci vodim evidenciju,tako da vec posle 2 jagnjenja znam sta mogu da ocekujem.Nadam se da cu na prolece uspeti da se organizujem,da dojem do vas da kupim neko dobro musko jagnje,jer mi je to potrebno,da "osvezim Krv",jer se polako krug zatvara kod mene,a i ostavio bih jednu kolekciju zenki.posto imam neke koje moram da skartiram zbog torzija,koje su mi proslo jagnjeje bile bas problem.Pozdrav od buduceg kolege,nadam se. :ppozdrav:

ja sam veterinu studirao u Becu ali sam Bosu upoznao sa jednom seminaru iz oblasti svinjarstva.
A da cemo postati kolege u to ne sumnjam.Imas i nasu stranicu ako do sada nisi pogledao www.ovca.rs pa ce ti i to mozda nesto pomoci.
Ziveo :ppozdrav:

Nema na cemu,zanima me koji koncentratt koristis(proizvodjac) i gde si nabavio maticno stado?uvoz ili...?pozdrav

Koncentrat JABUKA 16%,a maticno stado sam nabavio od mog prijatelja dr.V.Stublincevica u Obrenovcu,pa sam ja onda tu primenjivao svoje sopstvenene metode odgoja da bih dobio ono sto zelim.Sve to ima dosta krvi Spiljevicevih ovnova,samo treba ostra selekcija i moze nesto da se napravi.Pozdrav

Momci, milina je pratiti vašu prepisku.

Vi ste u ovim temama o ovčarstvu kao jedna porodica. ::svaka cast::

Slike jagnjadi moje,zadnja tura dok ceka nove vlasnike,srecom svi su zavrsili u priplodu,mesanci sjenicke i srpskog texela ::namigivanje::,primetna je veca sirina i bolji prirast,inace na slikama su uglavnom dvojke,muska i zenska jagnjad su razdvojena posle zalucivanja.
2ugnz2x.jpg

Post je spojen: [time]1253030074[/time]

Post je spojen: [time]1253030133[/time]

Post je spojen: [time]1253030224[/time]

Vrlo interesantna jagnjad,šteta što žive u tom skučenom prostoru punom amonijaka. Baci slame pod njih neće ti bog ništa reći...
I da, SRPSKI TEXEL N E P O S T O J I , ni kao brend ni kao rasa, formirana za naše terene i geografske prilike.
Postoji samo texel u srbiji, koji je u stvari komercijalni škart, nego što to ime predstavlja u svetu.

@DEJAN26 nemam nikakvu primedbu na vaše primerke, osim onog ovna, na trećoj slici, ogroman je i robustan, ako što i treba da bude, mada razlog tome je što ne ide na pašu niti se kreće i naravno imate manji broj ovaca. Ono dakle, što mi se nesviđa je ta ŽENSKA glava, bez bora i ostali odlika ovnova te rase. Rekli ste da imate 2 ovna, dali je jagnje u sredini sa druge slike od ovog drugog?

Da texel ne postoji srpski to je jasno(imaju holandski,belgijski,danski,i jos par specificnih varijacija na tu temu tipa nemacki i sl),kakav postoji u srbiji znamo svi mi,pa sto se onda ne bi salili na taj racun,kad vec nemamo bolji ::namigivanje::.
Verovatno su im bili prostrti ostaci sena iz jasala tada,ne moze se reci da su bas neuredni,to se po njima vidi.stala je od cigle kamena i drveta ova,odlicno je provetrena tako da s amonijakom nemaju mnogo problema.sto se tice prostora po jagnjetu,kad su u stali imaju okvirno 1 m kvadratni po jagnjetu prostora,to mozda nije dovoljno ali do gradnje nove stale to im je sto im je.Covek koji je uzeo 20 ovcica ove godine od mene treba da mi posalje slike pa cemo videti kako izgledaju ovi mesanci,a dogodine kako ce se pokazati kao majke.
:ppozdrav:

Sva tri jagnjeta su od njega....i ja isto mislim da mu je glava manja,mada su njegova muska jagnjad imaju solidne glave,verovatno na dede posto znam ovnove od kojih potice moje stado_Ovan je slikan u feb mislim pa nije isao na pasu,mada inace od aprila do novembra svaki dan su na pasi po 6h.

Evo i slika zenske jagnjadi koje je kupio od mene covek,poslao mi je slike,slikano pocetkom avgusta
289g22v.jpg

Post je spojen: [time]1253192380[/time]

Sve zavisi,ako imaju vecu vunu sisam ih i sa manje od 6 meseci,ali nikad ih ne sisam kasnije od 1. avgusta,staro nasledje da se jagnjad ne sisaju posle sv Ilije,ako su mladji onda tek u prolece budu osisani.

Nazad
Vrh