Pozdrav, posto niko ne preporucuje rasadnike, evo da iznesem svoje skromno iskustvo. Posto sam hobi vocar i dokupljujem svake godine po malo sadnica, a i kalemim sam. Jedini rasadnik koji mogu da preporucim je rasadnik Antic iz Krusevca. Jedini rasadnik koji ne pravi pitanja da li narucujete dva, tri lozna kalema ili 100 sadnica. Jedini koji nema sve sorte, svi ostali od kojih sam kupovao imaju sve sorte i to krajem aprila, a posalju mi cetiri jabuke iste sorte i ako sam narucio cetiri razlicite. Vlasnik rasadnika razgovrara sa musterijama i lepo saslusa sta vam treba, ako neku sortu nema uvek kaze, a ne salje druge sorte samo da bi prodao. Cene skroz realne i za sve iste. Pojedini rasadnici koji se reklamiraju po kp-u, napisu jednu cenu, a kad kazem da mi treba desetak, oni dupliraju cenu. Ove godine sam narucio sadnice tresnje, one najjeftinije, kako bi mi poslao male, zrele, takozvana treca klasa, da ne izmrznu i da ih lakse zastitim, a stigle su mi sadnice koje preprodavci po pijacama prodaju kao prvu klasu, hocu da kazem da vlasnik ne uvaljuje skart, i ako su treca klasa sve su zdrave i nisu ispod 1,2m. Narucio sam i za komsiju, ali prvu klasu, ta sadnica je dva metra, sa prevremenim granama, i sa svim pupoljcima jer su upakovane propisno i nema ostecenja prilikom transporta. Jedino ne preporucujem narucivanje sadnica kad je napolju temperatura ispod nule, desava se da prilikom trnsporta koren izmrzne, pa slabije napreduju u prvoj godini, mada retko, sadnice koje sam uzimao na jesen su se sve primale i odlicno napredovale.
Eto, napisao sam ovo jer ja nisam imao ove informacije i zbog toga pravio greske prilikom izbora rasadnika. Ako neko ima slicna iskustva neka napise, pozdrav za sve hobi vocare i rasadnik Antic.