Gde kupiti kvalitetne sadnice raznog voća?

Razumem se dovoljno da bih video da nije kalemljena, ali kad kupujem na nevidjeno, brzom postom, mogu da me predju svakako. :osmeh:

kalemljenog lesnika nemas gde naci,koliko ja znam sve je rasprodato,moze se naci zbunastog jednogodisnjeg,prevaranata imas vise na pijacama nego da narucujes pouzecem,i sto se lesnika tice moj ti je predlog da se uvek naruci u prolece za jesenju sadnju uz obaveznu akontaciju,naravno sa ozbiljnim covekom,jer lesnik nije ni malo jeftina i naivna proizvodnja,trenutna cena na vece kolicine ide preko 5 eura po komadu,malo zajebano ali ako kupujes recimo 50-100 komada p ako j elud da salje brzom postom ili da narucuje,nije to sitnica 50 eura pa da reskiras i ti i prodavac.ozbiljan prodavac i onaj ko zna koliko to vredi nece da rizikuje 400 eura da salje nesto brzom postom ako s eizgubi da se jurca sa njima,ja planiram ako da bog da stigne moj lesnik na leski da lepo to dam ovima velikima na 4 eura pa neka se oni zezaju,jer da budem iskren nebih mogao mirno da spavam da posaljem brzom postom 200 lesnika nekom,ipak je za me ne to cifra

Ma jok, treba mu par komada, ne znam ni sam koliko, nije jos smislio gde ce da sadi, ali ce oko kuce da sadi, a tu ne staje vise od 5 koliko ja znam. Ako ne nadjem kalemljeni, jer ti imas zbunasti i koje sorte? Ja se ne razumem u sorte i oprasivace lesnika, znam da ima 5, 6 koje svi sad, tonda, rimski, istarski dugi,...

Је ли тешко калемити лијеску? Саднице мечје лијеске су 1,2 евра па ако није тешко калемљење могу је накалемити сам.

- - - - - - - - - -

Ево гледам један рад, пријем енглеским спајањем задовољавајући: http://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/0546-8264/2005/0546-82640501164C.pdf
А, трогодишње саднице мечје лијеске су 1,2 евра.

Poslednja izmena:
УЗ мало вежбе и доста пажње у току рада нема разлога да ти не успе.
Моја мала опаска би била да се корен подлоге умочи у раствор глиненог млека и свеже говеђе балеге у размери 1:1
pa ja ne bih rekao sa malo vezbe sta mislis zasto je cena sadnice toliko visoka, slab procenat klijavosti sejanca mecije leske u procesu proizvodnje podloge i mali prijem okalemljenih biljaka cini proizvodnju kalemljenog lesnika specificnom i skupom proizvodnjom.I veruj mi uopste nije lako kao sto se cini

Мечју лијеску бих купио. У раду је пријем преко 80 посто.

- - - - - - - - - -

Имам осјећај да су неке саднице скупе јер их иде мало по хектару.

nije,kalemljenje je najbitniji deo, nemoze to svako da kalemi,dobar kalemar moze da oaklemi recimo 3000 sljive ili jabuke dok lednika isti taj kvalitetno nemoze vise od 1500-1600,ako kalemi preko te brojke mozes slobodno da pises propalo,veoma kvalkitetno se treba kalemiti,prijem mali,sve ima svoje zatop i jeste ta cena,moj cale kalemi lesku i placaju mu mnogo skuplje nego sljivui ostalo

Добро је,ова тема се чита пажљиво,а то се види по реакцијама чланова овог форума.

Намерно сам изоставио знакове интерпукције испред и иза речи: мало.И одмах је примећено.

Наравно да је за савладавање сваке вештине потребно вишеструко понављање а добро је сазнати и како нешто не треба радити а поготово да се импровизација увек обије о главу.
Калемарство је дисциплина непоходна у воћарству,виноградарству,повртарству и вртларству и свако ко је приљежан(а има минимум знања) може њоме овладати.

Људе треба потстрекавати да напредују а не одвраћати их од наума да сами нешто покушају.

Ja samo da pohvalim Miroljuba za sadnice, svaka cast, odnos cena/kvalitet odlican! Poslovnost takodje, stigle kulturno upakovane, sve po PS-u. Cena mi ispala jeftinije sa postarinom nego na pijaci da sam kupio...

Dobar dan svima!
Hteo bih da posadim trešnje (10-15 stabala, Regina + još dve slične) u delu starog šljivara, da probamo i vidimo kako bi krenule. Ako sve bude bilo kako treba, posadio bih kasnije na celom imanju (skoro pa 1ha).
Pitanje je, imate li nekog da preporučite? Hvala!

Ma jok, treba mu par komada, ne znam ni sam koliko, nije jos smislio gde ce da sadi, ali ce oko kuce da sadi, a tu ne staje vise od 5 koliko ja znam. Ako ne nadjem kalemljeni, jer ti imas zbunasti i koje sorte? Ja se ne razumem u sorte i oprasivace lesnika, znam da ima 5, 6 koje svi sad, tonda, rimski, istarski dugi,...

Ja se ne razumem u lesnike nimalo, ali samo da kazem, da sam pre tri nedelje u Institutu za vocarstvo Novi Sad na Rimskim Sancevima trazio i tehnicar koji radi
mi je izabrao kalemljene velike sadnice i to Enis i mislim Rimski. I rekao sam da hocu da budu drvo a ne zbun. Pa probaj tamo, mada mozda zavisi i od kolicine koja ti treba.

Evo ja da se javim posle duzeg vremena. Da kazem da sve ono sto sam napisao za rasadnik Antic povlacim. I oni su PREVARANTI. Sadnice jesu dobre, ali sorte nisu tacne. Rodile su jabuke pa mogu da kazem da su mi poslali umesto breburna mucu, umesto pink ladi grany smit, pogodili su jonaprinc, ako je taj klon, toliko se ne razumem, a mozda je i obican jonagold, fuji jos nije rodio, a ni gala, ako ne budu opet sorte iznenadjenja. Tresnje su se primile, ali su se posle nekog vremena dosta osusile, ne mogu da tvrdim da je do njih, mozda je zbog suse jer nisam zalivao. A sa druge strane draze mi je da se posuse sve, nego da posle sedam godina vidim da su mi uvalili neku primaveru ili djurdjevku umesto regine i kordije. Mozda cu i povaditi tih nekoliko sto su se primile i posaditi nove sadnice koje cu uzeti od nekog clana sa foruma. Eto ako neko kupuje na malo, neka zaobidje Antice.
Javicu jos iskustva sa MAVM rasadnikom, deda je od njih uzimao, vidim da je jabuka crvenog mesa tacna, vidi se po boji lista i gold rush je rodio dve jabuke vidi se tacna sorta, ima izrazene lenticele, kao na slici. Jedino mogu da kazem da su se kod njega sve do jedne primile.

Nazad
Vrh