Gde kupiti kvalitetne sadnice raznog voća?

120, 150 ... koliko god., jednogodisnje (stapovi), to niko ne sadi u evropi.
ako i sadi takve on ih prseca i pravi knip na stalnom mestu. (to sam samo video da se radi na krusci, na jabuci nikada)

to je za sadnice malo para u onom delu sveta u koji se svi kunu.
Vrlo brzo ce sadnice da skoce na 3-4 evra (vec su poceli da pricaju o placanju raznih licenci i prava na sorte)
Inace cena knip sadnice jabuke u ekstra klasi, u grckoj se krece od 3.5 e/kom, u italiji od 4 e/kom, holandija/belgija 3.5-4 e/kom, hrvatska 3-4 e/kom, kod nas slicno kao i u hrvatskoj.

Jedini problem je sto se porucuje 2 godine unapred, a to malo ko planira kod nas

Jos jednom nije meni problem da napravim jednogodisnju sadnicu visine 1,2m sa 5 ili 6 privremenih grana dakle skroz formiranu sadnicu, medjutim to opet nije knip lici ali nije jer je godinu dana mladja i nema krivinu. A sto se tice cene ako je cena klasicne jednogodisnje sadnice 150 dinara onda je logicno da cena dvogodisnje sadnice bude 300 dinara jer se radi duplo vise vremena. A autorska prava su puno skupa i obnavljaju se skoro svake godine za svaku sortu posebno.

Kada se proizvodi knip posle prve godine se skracuje na odredjenu visinu tacno iznad jednog zaperka (privremene grancice) koji posle raste dalje i tu nastaje krivina.Bukvalno se vidi dokle je sadnica rasla prve godine a od kog mesta je rasla na gore. Najbolje se to vidi na onom snimku na you tube zaustavi ga na 4:24

Poslednja izmena:
bilo , proslo , nisam znao, kupio ih ovakve, naucio skolu...
jes` da me je ta skola kostala po najvise zivaca, izgubljenog vremena i na kraju novca , ali naucio sam na tezi nacin kako sadnica treba da izgleda i na kraju gde je kupiti...
zrenjaninski rasadnik je veliki rasadnik i sramotno je da oni ovako nesto prodaju, ja sam ocekivao vise od njih , nego od nekog manjeg proizvodjaca , ali ispostavilo se na kraju suprotno. `garanciju` ne daju nikakvu , jedino sto sam dobio od njih su vrhunske sadnice, koje je napala kruskina buva i to nema veze sa korenom...(rece cika iz rasadnika)
I da mi ponude nove sadnice (sto je 99% u njihovom slucaju nemoguce) neke hvala, meni to djubre vise netreba, lepo sam prosao sa rasadnikom reva2 i mislim da cu sa njima nastaviti saradnju ubuduce...
:sjasi:

Ako nije tajna gde si kupovao sadnice, ja sam uzimao u rasadniku Dijamat Agrara u Zrenjaninu i zadovoljan sam, od posađenih 40 sadnica jesenas i pre dve godine sve su se primile, malo sam imao problema sad sa ovim vrućinama jer nemam kap po kap, a nisam često kuci pa je par njih počelo da se suši ali kada sam ih par dana zalivao odbacile su sav suvi list i sad teraju novi list i nove grane. Imam i 10ak posađenih pre par godina iz istog rasadnika, pa kad su bile one kise velike i visoke vode plivale su u vodi a nisam imao gde da ispustim svu tu vodu i opet se ni jedna nije osušila

sadnice sam kupio u zrenjaninskom rasadniku , onom velikom , do skoro je bio drzavni , prodat je sad skoro, da l` je dijamant agrar necu da lupim ,ali mogu da pogledam na sertifikatima sadnica sta pise... pa da ti javim tacno.
ja sam prosao tako kako sam napisao , od 85 vilje pola se nije primilo , ovo sto se primilo ne gura nista sem po koji list. ubedjen sam da je za to kriv los koren sadnica... na 20 metara od njih je sadni materijal iz reve, sve su se primile i veruj mi da sam vec imao dosta posal oko povijanja grana koje su izgurale i u fantasticnoj su kondiciji... cak ima jedna sadnica iz reve , medju ovima iz zr rasadnika (popunila je jedno prazno mesto) i razlika izmedju nje i ovih ostalih je neopisiva... sadnice sam kupio i zasadio prosle godine , kraj septembra pocetak oktobra...
ne mogu da nadjem drugi razlog za ovo ... zastita, prehrana, zemljiste , kolicina vode, nacin sadnje sve je isto ..

kažem ti ja mislim da nisu lepo vađene iz rasadnika nego bukvalno čupane rukom iz tvrde zemlje na jesen, tako su ostale bez sitnih žilica

sadnice sam kupio u zrenjaninskom rasadniku , onom velikom , do skoro je bio drzavni , prodat je sad skoro, da l` je dijamant agrar necu da lupim ,ali mogu da pogledam na sertifikatima sadnica sta pise... pa da ti javim tacno.
ja sam prosao tako kako sam napisao , od 85 vilje pola se nije primilo , ovo sto se primilo ne gura nista sem po koji list. ubedjen sam da je za to kriv los koren sadnica... na 20 metara od njih je sadni materijal iz reve, sve su se primile i veruj mi da sam vec imao dosta posal oko povijanja grana koje su izgurale i u fantasticnoj su kondiciji... cak ima jedna sadnica iz reve , medju ovima iz zr rasadnika (popunila je jedno prazno mesto) i razlika izmedju nje i ovih ostalih je neopisiva... sadnice sam kupio i zasadio prosle godine , kraj septembra pocetak oktobra...
ne mogu da nadjem drugi razlog za ovo ... zastita, prehrana, zemljiste , kolicina vode, nacin sadnje sve je isto ..

Jel to rasadnik na izlazu iz Zrenjanina na putu za Elemir preko puta NISove pumpe ili kod asfaltne baze prema Kleku ?

Znam da ima taj kod Kleka, drugar je tamo uzimao, ali ne znam kako se zove, pitaću ga pa ti javim. A taj gde si uzimao je Dijamant Agrar rasadnik i ja sam kod njih uzimao jesenas i predprosle godine i nije mi bio takav koren već lepo razvijen gde su deblje žile bile duge i po 20-25 cm, uzimao sam viljamovku i santa mariju jednogodišnje sadnice e bile su i neke dvogodišnje ali mi se te nisu nikako sviđale na izgled pa sam uzeo ove mlade.
Jesu ti oni kratili ovaj koren makazama kao i ove grane na sadnicama

Nisam veliki strucnjak ali koliko mogu da kazem da ste ih unakazili time, ja sam skracivao samo po koju zilu koja je bila polomljena u toku vadjenja ili transporta ostale nisam ni dirao a i grane su skracene sto bi moj drug rekao da okacis kaput kad radis u vocnjaku :osmeh:, nemoj da se ljutis ali i meni je strucnjak iz rasadnika istog iskasapio tako jednu kao da mi pokaze kako se orezuje i jedva sam od nje izvukao normalan uzgojni oblik ali tek posle 2 godine

Ja sam podloge za trešnju i 30-tak sadnica trešnje kupio u Zonex-u kod Šabića. Veoma korektne odnose imam sa dotičnim vlasnikom koji puno zna i može se od njega puno naučiti.

prijatelji nije vazno kako se skrate zille i koliko ja sam i sam proizvodjac sadnica mogu da vam dam savet morate gledati da li je sadnica zdrava, prvo koren mora biti svez sto kazu da voda kipi iz njega znaci nesme biti prosusena jer se to cesto vuce po halama garazama napolju i onda to vetar prosusi otuda je onda slab prijem sadnica. takodje je bitno i izznad kalemljenog dela videti da sadnica nije dehidrirala,i neseci je gore odnosno ne formirati do proleca ako sadite u jesen i onda nece biti vecih problema / OSIM SUSE

Kupio sam 10 sadnica pa me interesuje koliko su kvalitetne. Molim poznavaoce sa foruma da kazu nesto o tome. Slikao sam delove sadnica o kojima sam citao na forumu da su bitne. Koren, pupoljci, debljina, spojno mesto. Slike sam postavio u drugoj temi, pogresio sam i molim moderatora da ovo obrise. Izvinite

Poslednja izmena:
to sto ste gore pisali nema bas nikakve veze sa realnoscu koji god da je rasadnim iz Zrenjanina u pitanju
otkricu vam o cemu je rec i gde je problem sa tim sadnicama sto se ili ne prime ili se muce sa prijemom
pre svega veliki gotovo najveci broj njih uopste nema ili ima nesto malo svoje proizvodje,kupuju od raznih koperanata,pa se to ne trapi vec se razvlaci vise dana 10-15 pa cak i vise vetrovi duvaju po zilama,sunce je greje a nekada i marz ubije zile,dok dodje do trapa od nje vajde nema ili se posuse ili se muce,to je sto se toga tice
sto se tice knip sadnica vidim da je neko spominjao gore i to da ce neko u Srbiji da plati 3-4 eura za tu sadnicu umesto 80-90 dinara za maznu od tog vajde nema,mozemo mi da pricamo ovde o cemu hocemo ali svi traze jeftino

Kompanjerosi :osmeh:ako nekome trebaju sadnice kajsije na sejancu belošljive,ima čovek u Grockoj.Ima relativno male količine i to ružu koja je ovde najzastupljenija kao što znate i ima nešto malo novosadske.Odprilike se tako i sadi ovde veeeelikom većinom k.ruža,ruža i novosadska (tako se zove rodna) nešto manje.Čovek je ozbiljan,kupuje se kod čoveka kući.Kome treba kontakt neka se javi na pp. :ppozdrav:

Nazad
Vrh