Gastronomija I kulinarske đakonije

Danas opet kisa al ovog puta kasikom za promenu ;) :)
4jhKMvf.jpeg

Meni je u ovakvim " slučajevima " uvek dilema da li ide vino ili pivo ?

Sent from my RMX2155 using Tapatalk
Prljavi inspektor Blaza :ppozdrav:

"A volim i rakiju domacu,
Pa sljivovica, pa prepecenica
Pa kleka, pa travarica
Pa volim i vinjak, pa i viski moze
I vino, belo-crno raz'mes, sve moze
Al najvise
Volim, volim
Mnogo volim pivo"

:ppozdrav:

Poslednja izmena:
Pre kad smo kuvali tako te poslastice divlji zec i slično, toliko su ljudi slatko jeli da je jedan zec bio dosta 15 ljudi da jede i još za 15 ostalo.
Ono: 2 zalogaja, gulaš super ukusan, strava ali nisam gladan.....
Kod domaćeg mesa opet druga priča.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Pre kad smo kuvali tako te poslastice divlji zec i slično, toliko su ljudi slatko jeli da je jedan zec bio dosta 15 ljudi da jede i još za 15 ostalo.
Ono: 2 zalogaja, gulaš super ukusan, strava ali nisam gladan.....
Kod domaćeg mesa opet druga priča.
Takova je priča i kod mene. :) Iskrene ne kapiram ljude. Meni je divljač odlična sva. Ljudi obično ili ne jedu ništa divlje ili jedu po redu, srna, svinja i na kraju zec i fazan. I to fazan samo za supu.
Gulaš od divljeg zeca je meni odličan. Iskuvam dobro samo luk i zeca u krupnim komadima onda ga odkostim i nastavim sa kuvanjem.
Valda ljudima ta rebra od zeca liče na pacovska. :), Ne bih nikad menjao divljeg za domaćeg. Ogromna razlika. Ko da je druga vrsta.

Takova je priča i kod mene. :) Iskrene ne kapiram ljude. Meni je divljač odlična sva. Ljudi obično ili ne jedu ništa divlje ili jedu po redu, srna, svinja i na kraju zec i fazan. I to fazan samo za supu.
Gulaš od divljeg zeca je meni odličan. Iskuvam dobro samo luk i zeca u krupnim komadima onda ga odkostim i nastavim sa kuvanjem.
Valda ljudima ta rebra od zeca liče na pacovska. :), Ne bih nikad menjao divljeg za domaćeg. Ogromna razlika. Ko da je druga vrsta.
Pa i jeste druga vrsta,nisu iste životinje 😀

Zeca sam jeo više puta, i ok, jestivo jeste al nisam preterani ljubitelj... Više me nerviralo što deda uvek ostavi malo sačme, valjda zbog ukusa.. 😁
divlja svinja u kotliću sa zecom isto ok, sviđa mi se...
E sad srnetinu sam imao priliku samo jednom da jedem, pečenu, i ne sviđa mi se, doduše bio je samo but, i on tako spremljen je imao ukus na pileću džigericu... Al ako budem imao prilike probaću opet...

Nekako, sa godinama, goveče mi postalo kralj životinja... Teletinu, onu pravu, mladu nisam dugo jeo, jer kad sam ja uzeo primat u domaćinstvu nisam dao da se kolje tako mlado,... Bejbi bif, junetina, to mi je vrh, može i žalo starije kad se dobro spremi...
Nisam kao baća matić i lovac luka da ne jedem piletinu u opšte, al stvarno mi dojadila...

Loš ti recept :D Ne voli zec kotlić, draži mu je lonac ;)

Luk na masti dok ne napraviš "džem" dodaš zeca, pa preko praziluk na kolutove pa preko šargarepa,dodaš slaninu na debelo, pa opet zec.Zatvoriš šargarepom i crvenom svežom paprikom.Naliješ dobro suvo crveno vino i temeljac dok ne pokrije sve.Zatvoriš i ostaviš na tihoj vatri 4-5h.Ne otvaraš i ne mešešaš, kad se setiš protreseš malo lonac.

Začini po ukusu, so biber i lovor.Beli luk ko koliko voli.

Pa i jeste druga vrsta,nisu iste životinje 😀
Pojma nemam. Ne mogu da se ukrštaju ili mogu? Znam, da kažu ljudi ako uzmeš malog divljeg zekana kući, ne preživi :(
Znam da je meso totalno drugačije.

Loš ti recept :D Ne voli zec kotlić, draži mu je lonac ;)
E pa sad. :) Ne znam tačno nisam baš mnogo iskusan sa zečevima. Mada sad se sećam, dva puta sam spremo u zemljanom loncu i bio je vrh!

Luk na masti dok ne napraviš "džem"
Sve ostalo mogu da ti aminujem sem ovog dela. Šta znači da se luk pretvori u džem? Koliko je to vremena? Na kakvoj vatri?
Oko ovoga vodim žustre rasprave sa mnogim ljudima, a pogotovo sa kumom sa kojim uvek kuvam gulaš za takmičenja.
Luk se na masti prži dok ne se ne zastakli ili ti postane providan. Eventualno može malo duže da se ivice karamelizuju, da dobiju zdravu braonkastu boju. Sve preko toga je apsolutno nepotrebno i čak kontraproduktivno.

Moj kum ima istu teoriju kao ti tj. stalno fura priču da pre dodavanja mesa luk treba pržiti na masti dok se ne raspadne. Što često bude sat do dva vremena!
Prvo, nepotrebno je jer će se luk (zavisno koliko je krupno sečen) u svakom slučaju raspasti dok se kuva sa mesom.
Drugo, kontraproduktivno iz razloga što nakon tolikog prženja luk dobije određenu gorčinu koja se oseti u gulašu. Čak i uz konstantno mešanje tj. bez da luk i malo zagori nakon određenog vremena iz ovog ili onog razloga razvije tu gorčinu!

Spreman sam svoj stav da branim na različite načine, ali me je kum porazio i to ne zato što je u pravu. Naime kod nas je gulašijada uvek u nedelju nakon seoske slave koja se uglavnom proslavlja u subotu. Nema potrebe da objašnjavam koliko mi je teško da ustanem rano ujutru nakon te subote. Kum sa druge strane, žena, deca, a i nije nešto jak na piću tako da uvek bude prvi na kotliću.
Šta više dok se ja nekako dovučem u pola 11 on je već uveliko prepržio luk, a meso nije stavio!
Da stvar bude gora, prošle godine osvojimo treće mesto tako da mi svaka buduća rasprava pada u vodu. A znam da sam u pravu i da ne radi kako treba i da mu svaki gulaš gorči iz tog razloga. Al šta ćeš... :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Pojma nemam. Ne mogu da se ukrštaju ili mogu? Znam, da kažu ljudi ako uzmeš malog divljeg zekana kući, ne preživi :(
Koliko ja znam a možda i grešim,to su dve potpuno različite vrste,ukrštanje nije moguće.
Divlji zec je divlji zec a to što mnogi zovu domaći ili pitomi zec je ustvari kunic.
Kao što sam rekao mozda grešim al koliko me sećanje služi ne bi trebalo,mislim da postoji razlika i u tome koliko ženke nose mlade i kakvi se rađaju.

E pa sad. :) Ne znam tačno nisam baš mnogo iskusan sa zečevima. Mada sad se sećam, dva puta sam spremo u zemljanom loncu i bio je vrh!

Sve ostalo mogu da ti aminujem sem ovog dela. Šta znači da se luk pretvori u džem? Koliko je to vremena? Na kakvoj vatri?
Oko ovoga vodim žustre rasprave sa mnogim ljudima, a pogotovo sa kumom sa kojim uvek kuvam gulaš za takmičenja.
Luk se na masti prži dok ne se ne zastakli ili ti postane providan. Eventualno može malo duže da se ivice karamelizuju, da dobiju zdravu braonkastu boju. Sve preko toga je apsolutno nepotrebno i čak kontraproduktivno.

Moj kum ima istu teoriju kao ti tj. stalno fura priču da pre dodavanja mesa luk treba pržiti na masti dok se ne raspadne. Što često bude sat do dva vremena!
Prvo, nepotrebno je jer će se luk (zavisno koliko je krupno sečen) u svakom slučaju raspasti dok se kuva sa mesom.
Drugo, kontraproduktivno iz razloga što nakon tolikog prženja luk dobije određenu gorčinu koja se oseti u gulašu. Čak i uz konstantno mešanje tj. bez da luk i malo zagori nakon određenog vremena iz ovog ili onog razloga razvije tu gorčinu!

Spreman sam svoj stav da branim na različite načine, ali me je kum porazio i to ne zato što je u pravu. Naime kod nas je gulašijada uvek u nedelju nakon seoske slave koja se uglavnom proslavlja u subotu. Nema potrebe da objašnjavam koliko mi je teško da ustanem rano ujutru nakon te subote. Kum sa druge strane, žena, deca, a i nije nešto jak na piću tako da uvek bude prvi na kotliću.
Šta više dok se ja nekako dovučem u pola 11 on je već uveliko prepržio luk, a meso nije stavio!
Da stvar bude gora, prošle godine osvojimo treće mesto tako da mi svaka buduća rasprava pada u vodu. A znam da sam u pravu i da ne radi kako treba i da mu svaki gulaš gorči iz tog razloga. Al šta ćeš... :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
Jedna stvar je da pustiš luk da zagori nekontrolisano, druga stvar je da dobije strukturu džema.

Reci kumu da sledeći put kad pravi doda vino malo šećera biće oduševljen :D A i nek izvadi malo i ostavi kad pravi pljeskavice, ne da će da bude oduševljen nego nikad više neće da jede pljeskavicu koja nije umešana sa džemom od luka.

Reci kumu da sledeći put kad pravi doda vino malo šećera biće oduševljen :D A i nek izvadi malo i ostavi kad pravi pljeskavice, ne da će da bude oduševljen nego nikad više neće da jede pljeskavicu koja nije umešana sa džemom od luka.
To ja sve hoću da probam uz pljeskavice ali uvek zaboravim. Taj karamelizovani luk, krupno isečen. Znači kažeš i malo crvenog vina i braon šećera?

Nazad
Vrh