Gastronomija I kulinarske đakonije

Može li to malo preciznije , da ne bude baš odokativno ?
Recimo , na 4 glavice luka ( srednje veličine ) koliko kašicica šećera i časa crnog vina ?
Moze li se koristiti crveni luk za tu karamelizaciju ?
Kolike su glavice? :ROFLMAO: I to može da varira drastično.

Gledaš da ne preteraš sa šećerom pogotovo ako je beli. Ne treba baš da bude slatko ko voćni džem već da malo sladi. Ko kečap da kažemo.
Vina, šta znam 2-3 deci. Ovisno od toga koliko popiješ do tog momenta sipanja vina. :ROFLMAO: Može i bez vina ako se baš zaneseš. :ROFLMAO:

Pecemo prase na raznju za 2 nedelje,pa bi malo da promenimo nacin pripreme. Hteli bi da drzimo u salamuri i onda da okacimo na jedan dim,e sad pitanje je: u koliko litara vode i koliko soli treba za prase od 25kg-30kg?

Radio sam to par puta ali tokom zime, sada ne znam kako bi to išlo jer je toplo i ima muva.Prase i jagnje su bili u pitanju.Usoljeno na suvo i tako stajalo 5-6 dana, nakon toga prenoćilo u vodi da se rasoli, okačeno da se lepo ocedi i nakon toga na dim par sati čisto da dobije aromu.Meni se sviđaju ukus i izgled takvog pečenja ali ne voli svako.

I šta je najveći fazon, posle dimljenja trebalo bi par dana da odstoji okačeno pre pečenja, da dobije onaj pravi šmek dimljenog mesa. Bez tih par dana bude obično pečenje, možda samo kožica poprimi miris dima. E a tu će sada muve napraviti dar-mar.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Moj pokojni kum je drzao pecenjaru i stvarno je bio majstor svog zanata. Kod njega sam prvi put to probao,secam se da je on drzao prase u slanoj vodi od ujutru do uvece i preko noci se cedilo i onda ceo dan dimio i 3.dan pekao na raznju. Meso je bilo crvenkaste boje i blaga aroma dima,meni se bas svidelo. Ali ne znam koliko ide vode i soli.

U redu da je to pac za sunku i slaninu. Zar nece biti preslano za prasetinu i koliko bi trebalo da odstoji u tom pacu??

Da vam pojednostavim. Pošto je leto i 35 stepeni u hladu, očišćeno prase od cc20 kg posoliš sa oko 700grama soli. Svuda dobro utrljaš, zasečeš ispod plećki i tu naspeš malo soli itd... kao kad ga soliš za ražanj.
Okačiš u pušnicu, odimiš koliko misliš i pravac pečenje, osim ako nema neka rashladna komora da tu odstoji 2-3 dana tako odimljeno (po meni bolja varijanta) pre pečenja.
Eto ništa komplikovano, nije to šunka koja treba da se suši pa ako se ne usoli dobro da se pokvari. Dim daje samo malo drugačiji šmek a prase se svakako posle u potpunosti peče pa krkanje, nema da zri posle kao zimske čarolije.

P.S.
@milovan vrsac
Ono jaje za salamuru eventualno da ispečeš dok se prase okreće, čisto onako da nebudeš gladan dok čekaš.
Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Da vam pojednostavim. Pošto je leto i 35 stepeni u hladu, očišćeno prase od cc20 kg posoliš sa oko 700grama soli. Svuda dobro utrljaš, zasečeš ispod plećki i tu naspeš malo soli itd... kao kad ga soliš za ražanj.
Okačiš u pušnicu, odimiš koliko misliš i pravac pečenje, osim ako nema neka rashladna komora da tu odstoji 2-3 dana tako odimljeno (po meni bolja varijanta) pre pečenja.
Eto ništa komplikovano, nije to šunka koja treba da se suši pa ako se ne usoli dobro da se pokvari. Dim daje samo malo drugačiji šmek a prase se svakako posle u potpunosti peče pa krkanje, nema da zri posle kao zimske čarolije.
Tako je! I ponoviću ovde još jednom. Nemoj te nipošto da naložite sušaru i da ustavite prase preko noći čak i ako zaladi noću!
Neće valjati. Žar i zidovi sušare će držati visoku temperaturu taman toliko na kojoj se meso najbolje kvari !!!

Nazad
Vrh