Gajenje zelene salate

pozdrav ljudi,jel mi moze neko malo pomoci,kad nakon sadnje salate ide prvi put prihrana za ukorijenjavanje i u kojim vremenskim razmacima se dalje vrsi prihrana,scim vrsite prihranu i kako cesto ide zaljevanje salate?
Kada ju je potrebno po prvi put zastitit,jel mogu koristit Ridomil gold,dithan,quadris,equation nesto od toga ili salata ipak zahtjeva drugo?

Da nema mozda neko jedno 1000 kom. rasada viska?

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Jel radi neko zimsku salatu?

Napravio sam u plasteniku na dva bureta stavio daske i na njih 24 kontejnera, oko 2500 komada salate ce biti.

Ono sto me plasi, da li salati smeta velika promena temperature? Preko dana ako je suncano u plasteniku sa otvorenim vratima zna biti i po 26 stepeni. Dok nocu padne naravno kao i napolju sto je, oko 8-9 ovih dana. Da li joj smeta tolika promena, zna da trpi niske temperature?

Napravio sam oko njega od okitena mali plastenik. Pokricu ga agrilom.

Da li bi mi pomoglo da stavim stirodur ispod kontejnera u ocuvanju toplote, s obzirom da su ispod daske, koje same po sebi izoluju?

nikaragva previsa ti je dnevna temperatura izrast ce ti sva rasada,mislim da bi dnevna trebala bit do 15-17 max a nocna ne vise od 8-10 stepeni a ni 4-5 stepeni joj uopste nece naskodit,koja ti je salata? ja ove zime idem sa 9000kom

Kako mislis izrasce mi?

Sadim u etapama po 400 komada. Sorta je Syngenta Shangore. Hteo sam markizu, ali nije bilo ...

Ne znam kako dnevnu drugacije da regulisem, sem da je plastenik otvoren, posto toliko otprilike ima preko dana?
Razmisljam da ipak stavim elektricno cebe, da ne bude tolika oscilacija u temperaturi. Npr. dan 20 stepeni, a noc oko 10-15 min. Samo onda moram ici sa dva termostata, jedan za nocnu, jedan za dnevnu temperaturu ...

ja trecu godinu zaredom sadim shangore,ove godine sadim 5000 shangore i ubacio sam sad 5000 kom sorte centore
optimalna temp.za klijanje ti je 15-18 stepeni,meni se znalo desavat da par dana dnevna bude preko 25 u plasteniku jos uz to ako nije dobra dnevna svjetlost salata izraste previse iz zemlje pa moze doci do polijeganja rasada,sve preko 20 c nije bas povoljno,posto nemas bocne prozrake otvaras uvijek oboja vrata i prati da vlaznost zraka nikad ne ide preko 80% u plasteniku,po meni sa rasadom nije tesko izaci na kraj,svjetlost vlaga i ne previse toplo (+20) a ni previse hladno (+4) i ona odradi svoje ali najveci problem bude kad se ona fino posadi pocne lijepo rasti i onda stegne zima,minusi..puzeva mali milion (puzomor ih odlicno sreduje samo sto ga treba bacati svaki 20 dana) misevi je jedu kao ludi itd.

Kako mislis izrasce mi?

Razmisljam da ipak stavim elektricno cebe, da ne bude tolika oscilacija u temperaturi. Npr. dan 20 stepeni, a noc oko 10-15 min. Samo onda moram ici sa dva termostata, jedan za nocnu, jedan za dnevnu temperaturu ...
Električno grijanje je zakon za rasadu ja ga isto koristim, računaj da je po 1 m2 dovoljno 100w, koristi digitalni termostat sa programatorom za dnevnu i noćnu temperaturu.

Imam termostat, ali mogu da podesim gornju i donju temperaturu. Odnosno podesim recimo da se pali grejanje na 10 stepeni, a gasi na 20, npr.

Da bih imao nocnu i dnevnu, onda bih morao imati jos jedan. Da jedan radi nocu, jedan danju :)

Ili neki skuplji koji sve to ima :)

Ja koristim digitalni od ProWarm-a sa daljinskim malo je skup ali je kvalitetan evi link od Termostata.

Sutra postavim sliku sad mi se neda u garažu.
Ovaj termostat je super podešavaš dnevnu i noćnu temperaturu kad vama odgovara a koristi 2 senzota.

To je praktično termostat od centralnog, može da se nadje kod nas za dve tri hiljade.

Da, gledao sam i njih. Cak sam ima i jedan for free, ali nema sondu. Tako da bi on licno morao da bude unutar rasadnika.
Ja imam na ovom mom sondu koju zabodem u zemlju, posto je rasadu kriticna temperatura zemlje, a manje t vazduha :)

Da to je možda problem ali verujem da mogu i sonde da se kupe jer ima i termostata sa spoljnom jedinicom, čak i bežičnih.

Jel zagrćeš zemljom posle? Sediš u suvu zemlju?

Ja stavim kontejnere da se natope dobro i onda spuštam zrno po zrno i okrenem ga na dole.

Prva varijanta je bila da sam punio kontejnere "do vrha". Onda sam busio rupe jednom spravicom koju sam napravio a koja lici na one izbijace za kontejnere. Medjutim, problem je bio sto onda moras da potrefis tu rupu. Zato sam posle radio drugacije. Napunim kontejner tresetom, udarim 2-3 puta od sto da se treset sabije. Onda stavim u korito sa vodom da se natopi, ocedim, posejem i pokrijem tresetom. Obicno je to dovoljno, eventualno poprskas vodom jos malo odgore. Nema potrebe da okreces ili namestas seme

Aha, jasno. Probacu i taj princip, mada ovo sa cackalicom je majka janja za zivce :D

Nego nisam zadovoljan kako mi je seme klijalo. U prvoj turi sam posejao 416 komada. 96 nije niklo, sto je ogroman procenat. Ne znam gde sam pogresio, temperatura je bila oko 15 stepeni, prekrio sam najlonom, zbog vlaznosti. Ovi sto su isterali su isterali dosta brzo, vec posle ~48 sati.
Syngenta Shangore.

Aha, jasno. Probacu i taj princip, mada ovo sa cackalicom je majka janja za zivce :D

Nego nisam zadovoljan kako mi je seme klijalo. U prvoj turi sam posejao 416 komada. 96 nije niklo, sto je ogroman procenat. Ne znam gde sam pogresio, temperatura je bila oko 15 stepeni, prekrio sam najlonom, zbog vlaznosti. Ovi sto su isterali su isterali dosta brzo, vec posle ~48 sati.
Syngenta Shangore.
umesto najlona bolje je prekriti agrilom... pod najlonom seme može da se skuva usled vel. temperature ili da istrune zbog previše vlage.

Da ne bude zabune, ovako sam sejao kornisone a radi i sa paprikom. Salatu nisam probao.
A da nisi duboko posejao kad se toliko nije primilo?

Nazad
Vrh