Fungicidi u strnim žitaricama

Ja obavezno prvo prskanje ide sam Bayer-ovim kompletom (Sekator + Falcon) uz dodatak Cerone + Furore super zbog poleganja i divlje zobi. Mada sad imaju novi Hussar evolution. Videću koja je cena pa ću nešto iskombinovati jer mi je parcela od 2,4ha. A u drugom ide Prosaro i naravno uvek ide i neki insekticid.

Impact, Cerpakt u njima je aktivna materija flutriafol, koji spada u grupu triazola. To su jedni od najjeftiniji preparata koji se mogu naci kod nas na trzistu. cena im je oko 20e po 1L, a ide 0,5L/ha. U
koliko se u prskanju ne vide znacajna ostecenja od bolesti, to su dovoljni preparati za zastitu psenice, nema potrebe ici skupim. Falcon je znatno kvalitetniji i bolji preparat ali i kosta preko 30e.
Ja sam Cerpaktom stitio psenicu one godine kada je bio napad lisne rdje mislim 2014. I uspeo sa njima da zastitim cak i Simonidu koja je bila najugrozenija. Naravno da se mogu koristiti i bolja skuplja resenja, ali mislim da nema potrebe.
U koliko bude opet takva godina bilo bi dobro uvrstiti 3 zastite kao osnovne, zbog duzine delovanja same zastite fungicida, koje je oko 14 dana.:ppozdrav:

Ma opasne su i te kompanije.Koliko ide u tom paketu Falkona za 2 ha.Pretpostavljam 1 l,a kad pročitaš njihova uputstva,piše da je optmalno 0,6 po ha pa ko je sad tu lud?Znači ukralo 0,2 l Falkona a ovamo kao 7% jeftiniji paket.malo sutra!

Neka kompanije prestanu da prave sebi pogodno tlo za prodaju i vrate genetiku koja je postojala pre 25 i vise godina pa nece ni trebati falkoni i ostala cuda.

Jeste,ali je tad bio prinos po hektaru,kao sad po jutru! Al nam je zarada i generalno standard otišao u k...c krasni,tako da sa ondašnjom genetikom sada bi pukli ko zvečka,ili bi trebalo štošta vratiti iz onog vremena,što je NEMOGUĆO :ppozdrav:

Napiceni su prinosi, selekcija semena se radi da daje prinos. Da bi to moglo izgurati biljke su nezne, nemocne protiv bolesti. Problem je izuzetno losa cena psenice gde svaki trosak pravi knedlu u grlu.

Nazad
Vrh