Fungicidi u strnim žitaricama

Bio danas do jedne njive i baš se desilo ono čega me bio strah... Avenue mi (pro)cvetala, a kiša svaki dan padala.... Fuzarijum u najavi. Jbm ti sreću srećinu! Od rđe se izvukao ali od ovog...... Ah da, sreća pa mi na 95% njiva Avenue....
Šta mi je činiti? Vredi prskati sa nečim ili ne? I sa čim, šta savetujete?
Gledam-čitam preporuke PIS-a http://www.pisvojvodina.com/Lists/Team Discussion/Najnovije.aspx
Neke članke takođe listam https://www.agrolekar.rs/fuzarium-klasa-psenice-sada-je-vreme-da-se-zastiti-klas-psenice-od-bolesti/
i što više čitam manje znam za koju aktivnu materiju tj preparat da se odlučim.

Siniša i kod mene je tako. Pte dva dana počelo cvetanje na uvratinama, a tada vetar duvao strašno. Padala kiša sada, prakam kada budem mogao i ne jedim se previše.

pa sta imam od toga da se nerviram bas nista,hemija uzeta cekamo pravi trenutak da dejstvujemo...isto Avenu i Aplico plus

Послато са SM-A536B помоћу Тапатока

Ne bih se ni ja jedio da me ne pritiskaju obaveze....
Imam i ja nešto hemije ali nzm da li je adekvatna? Buzz ultra (tebukonazol) pylon plus, ugo-a i vrlo malo falkon forte-a. Mislim da Ugo nije adekvatan a ovi ostali, kako sam već pisao..... što više čitam, sve manje znam.
Šta vi planirate koristiti, koje preparate?

[mention]sinisa1979 [/mention] Ako imas dovoljno Uga, radi njega.

Edit: Sad sam tek video da si napisao da mislis da nije adekvatan, ustvari od ovoga sto si nabrojao on ti je najbolje sto mozes da das u ovim uslovima.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Za veći deo njiva bi bilo, ali mogu dokupiti ako ima u prodaji i ako ima smisla raditi sa njim. Misliš da bi uradio radnju? A šta misliš da smiksam još nešto sa njim? Npr tebukonazola da mu dodam? Vidim na Pis-u (ako nisam prezupčio) da se manje više svuda spominje ta aktivna materija.

Dodao sam edit na prethodni post, ja ne bih dodavao nista, samo njega u punoj dozi.

Pa Ugo je piraklostrobin,mislim da on nije bas za tretiranje u cvetu ustvari nece nista uraditi protiv fuzarijuma.Vise je za prvi i drugi tretman.To je u stvari Retengo od BASF-a aktivna materija.Mozda gresim........

Ne bih se ni ja jedio da me ne pritiskaju obaveze....
Imam i ja nešto hemije ali nzm da li je adekvatna? Buzz ultra (tebukonazol) pylon plus, ugo-a i vrlo malo falkon forte-a. Mislim da Ugo nije adekvatan a ovi ostali, kako sam već pisao..... što više čitam, sve manje znam.
Šta vi planirate koristiti, koje preparate?
Prosaro je dobar. Možeš da ga zameniš sa Pylon Plus + Buzz ultra tako da ideš 125g tebukonazola i 125g protiokonazola po hektaru. To bi bilo 165g/Ha Buzz ultra (ako je sa 750g/Kg tebukonazola) + 0.8l/Ha Pylona Plus. Ili nešto od originala:
Elatus Era
Prosaro
Revycare
Caramba
Cello
Delaro
Ascra xpro

[mention]miroslavjovanovic78gmail [/mention] Piraklostrobin tako je, namenjen do faze punog cvetanja. Od toga sto Sinisa ima, a i sto nema po meni on je najbolje resenje za ove uslove ako Piraklostrobin ne zastiti, onda cao zdravo.

Piraklostrobin ne deluje na fuzarijum. Do pojave ovih novih fungicida (Elatus Era, Revycare, Ascra xpro) etalon za suzbijanje fuzarijuma su bili Prosaro i Caramba.

Da li duvaju neki novi vetrovi u zaštiti ?
Doskora su trubili da tretman treba početi kada je 5% procvetala .A ovi kažu:

Sve ove preparate proizvođači mogu da pronađu u bolje snabdevenim poljoprivrednim apotekama. Napominjemo još i da sa zaštitom od ovog prouzrokovača ne sme da se kasni. Tretman se mora obaviti u pravo vreme, to jest pred cvetanje. Poželjno je da u vreme tretiranja temperatura bude između 15 i 20 stepeni.“

U tom slučaju ja sam genije. 😂 Tretman obavljen baš pred cvetanje tj.dan pred ovaj kišni talas.Sada je u cvetu a nema šanse do daljnjeg da se uđe u parcele.

Nazad
Vrh