Francuska alpina

Ljudi treba mi pomoc moja kozica jutros jela normalno sve i ja odem malopre kod nje ona obicno cim cuje vrata ustala vec,kad ona lezi ja je zovem ma nece da ustane i udjem tapnem je malo ustade ona obicno sta god joj dam iz ruke jede kao luda samo pomirise i nece inace veliki joj je stomacic a primetio sam da se vime dosta uvecalo izgleda da ce da se kozi a rekli mi da ce tek za mesec dana,i kad joj pipnem vime malo se trgne pomeri se a sad nista stoji pa ako neko moze da mi kaze sta li je u pitanju ....

Naj verovatnije jarenje. Koze same smanje hranu na dan dva pred jarenje. Nebojte se nije jaricima zima vani bitno je sam da ih koza olize kada se ojare jer oni jos nemaju razvijen termo regulator to dolazi kasnije. Kada pipnete neko jare ono toplo drugo hladno kao led ali nista mu nije, pre jedno dve godine kod mnogih moji jarica su otpale usi od mraza/ -25 C / jer nisu koze dobro olizale vrhove, ali ni jedno nije uginulo od hladnoce.Oni su sada kod jednog naseg clana i voleo bi da vidim kako izgledaju sad kao odrasli. Moje koze su non stop van imaju nadstresnicu i zatvorenu staju ali vecinom su napolju polezu po djubretu jer ih ono greje odozdo samo nalo rasceprkaju gornji sloj. Probajte i vi pa cete videti kako je prijatno sedeti na tako toplom. Bitno je samo da nista ne pada a i zato se koza uvek ukopa kada hoce da se jari ,da dodje do toplog. Pozdrav.

Ma meni je ona u supi sve zasticeno nigde joj ne duva,a ukopala se u seno cudno mi sto nece da ustane sto posto je jarenje ja mislim obilazim je non stop pa cemo videti....poz

i marko sta se izdesavalo na kraju. ima li prinove ili jos cekas?

- - - - - - - - - -

ojarila mi se koza jutros. 3 komada. dve devojcice i jedan decak. :D
ali koza jos nije nalila mleko ono kako treba vime joj je veliko ali jos nije puno mleka.

I dalje cekam sve je u redu zasad kao da ima kontrakcije haha :) cestitam za jarice dobro je kad preovladjavaju zenski, a koja ti se okozila?

ona bela mi se ojarila. i jarici su na nju povukli samo je musakrac belo siv. a zenkice su bele. :)

Ova moja non stop samo pisa sere ustaje....ekstra kami sigurno ces bar jednu zenkicu za priplod a to za vime pa bitno da je ulilo bilo sta ulice ona to jos neki dan,ja ocekujem slike bas me zanima kakvi su :)

Баш су лепи,повукли су на мајку :osmeh: Колико ти је стара алпинка?

- - - - - - - - - -

Има ли Хајди довољно млека за подмладак?Знам да си рекао да није улила довољно млека у виме.

cim jarad leze i spavaju znaci da su nasisani ,dakle sve je u redu.cestitke za prinove

alpina mi je kao i ova bela sada na drugom jarenju. obe su mlade. do duse bela je sada drugojarka, a alpina je jos uvek prvojarka. sve dok se ne ojari i ona.
jutros je imala malo vise mleka nego juce. valjda dok se malo i ona odmori i okrepi. iscrplila se juce dobro.

pozdrav kozari! ja se bavim ovcarstvom i imam par koza, koze su za sad samo hobi, bar dok se malo ne namnoze (imam ih osam). imam jedno pitanje: kada pripustati prvi put mlade zenske? inace su melezi alpine. sest koza ocekujem da se jare ovih dana, pustam ih napolje svaki dan sa ovcama koliko god da je hladno (nema pase,pustam ih samo zbog kretanja i suncanja), uzivaju, pogotovo ih je dobro pustati kad ima snega i sunca, osuncaju se sa svih zbog refleksije suncevih zraka od snega. sto se hladnoce tice do -10 nema nikakvih problema ako je suvo pod njima i ako se dobro hrane.

v3108w.jpg
danas stigli na svijet :ppozdrav:

• Like
Reagovanja: PKB
čestitke na prinovama @kami i @elmir..
Osobito mi se svidjelo kod @kami sto su fino formirane koze,a tek su drugojarke..

ljudi nek vam su vam sa srecom prinove i ja cekam ovih dana,ustajem nocu kao lud ali nista jos.moja sprema vime,vidim juce neka zuta vodica curi iz plovoda,reko sad ce ali nema jos nista.javljam cim bude i kacim slike.

To kami hvala na slikama prelepi su malci... :)

Elmir takodje prelepi koliko ti je stara Alpinka deluje mlada pozz

hvala svima na cestitkama. :)
elmire bas su ti slatki, neka su svo troje zivi i zdravi.
piksi ima li sta novo kod tebe?

Nazad
Vrh