Francuska alpina

Ne znam zasto mi je poruka uklonjena, iz slicnih razloga sam prestao redovno da posecujem forum. Ljudi misle da je teorija o kozama sve, e pa nije ima i drugih vaznih stvari u kozarstvu. Neki clanovi mlate praznu slamu, a kozarstvo i proizvodi iz kozarstva nemaju nikakvu prodju kod nas. Ne stidim se da govorim o tome koliko sam mleka bacio svinjama, i slicno. Ali kad cujem gluposti kao sto su ove poludim. Nitice se neko nekad udruziti kao sto je bilo reci u vrbasu, niti ce se kozarstvo dovesti na visu granu. Garantujem da se to nece desiti u skorije vreme barem 40 godina da ne preteram. za kilogram sira od mojih koza meni treba 5-7 litara mleka, a nekima treba i 10. bilo je reci u vrbasu prosle godine, bla bla truc.
Pustite da i ovo malo jade i bede od teme kozarstva zivi. Jedva cekam da neko postavi slike video da napise ima li prinova itd.
Ja se izvinjavam, da nece mozda i ova poruka da mi se izgubi

Ovo je tema Francuska alpina.Ne vidim u ovom postu da je pomenuta ta rasa ni jednom rečju, tako da ni ovom postu nije mesto u temi.
Prebačen je u http://poljoinfo.com/showthread.php?230-Proizvodnja-sira-od-ovčijeg-i-kozijeg-mleka

moje slike obrisane ok necu vise nista pisat ni raspravljat eto vam forum pa vi sami uredujte sebi kako vam pase pozz:sta:

• Like
Reagovanja: PKB
Ako su mešanci sa alpinom onda pripadaju u ovu temu, ako su bele onda isto mogu da budu od jarca francuske alpine a bele majke. Brundalo je na pocetku teme izneo stav da ako se u stadu čiste alpine javi bela koza onda je stranci prevode u umaticene sanske, znaci da su ove rase vrlo bliske u postojbini.
Ne svidja mi se formalisticki i strogo usmeren stav. Na početku je ovčarstvo i kozarstvo bio deo foruma sa dosta uviđavnosti i sa dosta skretanja sa tema i nikome nije smetalo. pročitajte ponovo početke tema, možda nešto i naučite.
Ja jesam. Svako dobro svima.

• Like
Reagovanja: PKB
Тачно. Некако је и мени ближа "теорија" да су теме на форуму радин нас (нашег бржег и бољег сналажења) те да би на теме требало конкретније одговарати. А за све оно што није везано директно за тему постоји чат где је писање много либералније. Чак сматрам да на овој теми треба писати само о козама у чистој раси, а не о мешанцима.

Moje prvojarkinje daju u proseku 1,7l dnevno, dok starija u trećoj laktaciji daje oko 3,2l dnevno.[/QUOTE]
Ja imam tri Alpine,dve prvojarkinje i njihovu mamu.Mamu muzem jos uvek iako je skozna,svakog jutra 1,5l.Covek od koga sam ih kupila garantuje od nje 6l mleka dnevno.U kojoj je onda ona laktaciji?I jos nesto,kako se radi zasusivanje?Da li da prekinem sa muzom?Krajem februara otprilike treba da se ojari.

Jelena kasniš. Zasušivanje treba da se radi 60 dana pre jarenja. dešava se da ljudi muzu kozu non-stop da se ojari i da sve na prvi pogled bude u redu, ali ovako se iscrpljuje životinja. Većina koza ima tendenciju da prirodno zasuši tako da većina ima problem da im koze nemaju "propisnu" laktaciju od 305 dana. Ako kozza daje mleko onda kozar mora sam da je zasiši što je proces.
1- ne izmuza se do kraja
2- prelazi se na 1mužu dnevno
3- na kraju izmuze se tek toliko da ne dođe do upale.
Nije nikakav problem ako u vimenu ima mleka , važno je da koza ne "naliva" dalje što bi moglo da dovede do mastitisa. Zato se izmuza tek da se vime ne upali..Mleko koje ostane u vimenu organizam resorbuje. Tako se koza odmori, a kasnije energija,vitamini, minerali idu za razvoj jareta.

I ja sam za poštovanje teme ali , eto , ovo pitanje baš zahteva odgovor. Molim moderatora da i pitanje i odgovor prebaci na pravo mesto.:off_topic:

285737_445168558889764_1594942290_n.jpg
5719_445168192223134_1571883996_n.jpg
166724_445167822223171_253057372_n.jpg
Djordje i Ivana
563008_445169712222982_1178822285_n.jpg
Stasa i Sasa

Pozdrav kolege kozari,evo jedne buduce drugojarke i par prinova. :)

Tako je @baki73,izmedju ostalog i genetika,naravno u kombinaciji sa izbalansiranom hranom i dobrim smestajem.
@balkanac-Ishrana ove zime je bila skromna. U prevodu, umesto livadskog sena i lucerke su dobijali kukurzovinu. Obrok se sastojao od stocnog brasna, kukuruza i zobi.Naravno moralo je procentualno vise vitamnsko-mineralnog premiksa u odnosu na ranije sezone,susa je nametnula nov nacin ishrane.Sada pocinjemo da ih hranimo nesto bolje.Nesto kvalitetniji obrok sa vise proteina i lucerka da je ne zaborave.

Saša koze su ti sigurno svetske bar što ja znam.Vidi se da si mnogo truda u ovim vremenima uložio da bi ovakva vimena bila.Po vimenima se vidi kakav je gazda srećno!

Dali može neko da mi objasni sa koliko meseci jare dobija ušnu marku? i da li kada dobije broj i marku dali to znači da je umatičeno? kupio bih dva zenska jareta,obavezno umatičena!
Pa me zanima kolike su cene i gde mogu da ih kupim?

Nazad
Vrh