Francuska alpina

prvi jarici oko 10-20 januara. Imam i koji novi zapis pa postavim kasnije, slabo ima komentara, a svaki put kad vidim naslovnu stranu stocarstvo, kozarstvo i ovcarstvo posmatra od 15-25 ljudi, i to su u glavnom ovcari, zato se mi kozari slabo i druzimo, tj. ne marimo i nismo u kontaktu, lenji

zelja svaka cast na slikama,super su koze.samo jedno me zanima dali imas problema zbog rogova.posto sam citao da spaljuju rogove zbog medjusobnog povredjivanja,pa dali toga ima kod tebe,posto vidim da vecina ima rogove.cisto se interesujem dali stvarno moze biti problema zbog toga.

@zelja
odlicne su kozice i vidim mlade,
Juce zaklano jedno zensko jare od druge ture, obe teske po 15kg a majka mu imala dvojke u februaru 2011, mozda napravim i rasu koja se jari 2x godisnje ::novac:: :osmeh:

@zelja
odlicne su kozice i vidim mlade,
Juce zaklano jedno zensko jare od druge ture, obe teske po 15kg a majka mu imala dvojke u februaru 2011, mozda napravim i rasu koja se jari 2x godisnje ::novac:: :osmeh:
super, i nama se desavalo da se ojari dva puta godisnje, cak sta vise na jednu trenutno sumnjam, da ce nas vec pocetkom decembra iznenaditi, stomak sve veci .

---------- Poruka napisana u 11:57 ---------- Prethodna poruka je at 11:50 ----------

zelja svaka cast na slikama,super su koze.samo jedno me zanima dali imas problema zbog rogova.posto sam citao da spaljuju rogove zbog medjusobnog povredjivanja,pa dali toga ima kod tebe,posto vidim da vecina ima rogove.cisto se interesujem dali stvarno moze biti problema zbog toga.
ima problema sa tucom, ali samo jedne koze, nije ni alpska ni sanska, nego izukrstano da bog sacuva, i kad ih zatvorim u koral za muzu, ubise je, ali bas sve koze je tada tuku, pa se trudim uvek da je pustim da udje na muzu u prvoj turi, da sto pre ode u stalu. Cim se muza zavrsi one je u stali i ne primecuju, i to mi je bas cudno, a ja sam 1 godine kad sam poceo ostao bez dobre mlekuse, sanska je bila u pitanju, nismo joj pomogli pri jarenju, ja hteo ali mi nisu dali, govoreci mi da ce to ona sama, i da se ja ne mesam.Izgleda da je u pitanju bio udarac rogom neke od koza. Dan i po visio mehur a nije se napinjala, i budala da sam je ja ojario, gurnuo ruku izvadio oba, dao tabletu da izbaci posteljicu, bog da te vidi.A vime do zemlje a sanska 2 jarenje, jedna muza 4 litre, ma koza bila bog. kad su videli da to nece ici tako onda su mi dali da pomognem, jedno belo musko mrtvo, drugo zensko je bilo zivo, i nju smo odhranili, i sad je sjarna ima je tu u slikama, siva mala kozica. Koza nije htela da izbaci posteljicu i dobila sepsu u crkla.

Poslednja izmena:
Nemanja ocigledno je takva godina, kod mog kolege iz sela vecina koza se kozile dva puta, a zenski jarici od ove godine koje je ostavio se takodje kozile. Inace on cuva iskljucivo balkanke (pominjao sam ga u temi balkanska rasa)

Tu samo treba biti pazljiv sa tezinom zenske jaradi koja ulaze u priplod, necete da verujete sta sam u prolece vidjao na pijaci, neku zensku jarad od po 15kg (ako imaju i toliko), koja su ojarila po jare!!!
Za balkanku mi malo cudno ali sigurno lepo hrani a vreme zahladi i budu oluje pa to prevari stoku da pre trazi a ima uticaja i suva pasa, jer je to odlika jeseni i jedan od inicijatora da koze udju u period parenja.

vq5j0h.jpg
kako lepo jedu

---------- Poruka napisana u 22:03 ---------- Prethodna poruka je at 21:58 ----------

kako da nadjem temu salasi, ili je nema , komplikovano je da otvaram temu? i KAKO DA OKRENEM SLIKU VIDEA, KAKO NE BISTE USINULI VRATOVE. NA videu se vidi koliko je zapustena suma u kojoj moje koze pasu.

gore desno imas "prozor" tu upisi salaši i klikni napredna pretraga i eto

pa sad i ja sam imao takvih slucajeva, imali izbočina na nekom delu vimena. ta kvrga će izaći i pući, ili pre nego što pukne,KAD TA KVRGA izadje, SAZRI i kad se koža na loptici zacrveni ti uzmi hirusku skalpel malo zaseci, iscedi u neku staru krpicu, isperi 3% hidrogenom, i nasprejaj plavim sprejom za rane. Krpicu spalu, ako i ne uradis ti to cišćenje, a ono je vec puklo ti iscedi, i sve isto. AKO JE TO UOPŠTE TO NA ŠTA JA SUMNJAM.POZZZ

Poslednja izmena:
Ne može u unutrašnjosti vimena nikako da se opipa, jedino da je gnječiš a to nije poželjno. kako muzeš palcem u unutrašnjost šake, ili celop šakom bez palčeva. Hoće da se povredi vime kad muzeš celom šakom i onda gnječiš mlečnu žlezdu, možda nije ništa strašno.

Loptice u vimenu su posledica mastitisa, spolja se maze kamforna mast a najbolje pozvati veterinara i uz njegovu preporuku dati u vime injektor sa antibiotikom ili da on da inekcije antibiotika koliko puta je potrebno a treba paziti na stepen sjarnosti.

Veoma lepo, za Zeljino stado bi se bas reklo da je drzano i hranjeno po pravilu zivotinje u super kodniciji na pojedinim slikama nisam siguran dali se radi o podmladku ili starijim kozama ako su mlade sta reci nego samo napred.Koze sto je postavio il de france su vrlo interesantne jesu li ono jarcevi ili koze, za onog jednog sam siguran da je jarac a za one druge neznam jel jarcevi ili strojeni. Uglavnom rogovi me odusevljavaju prave koze.

Pozdrav drugari.Nisam bio prisutan na forumu jedno izvesno vreme(pritisko' me posao) i vidim da se dosta toga izdogadjalo.Naravno u pozitivnom smislu,dosta lepih fotki~Zelja druze svaka cast,prelepo stado.Zivnula je tema,novi ljudi,nova iskustva...zaista mi je drago.Kolega IDF je kao i mnogo puta do sada priskocio u pomoc sa kvalitetnim fotkama pa mu se i ovog puta zahvaljujem.Moje "srne" su se isparile pa ce biti prinova na prolece i kod mene.Veliki pozdrav pa cemo se aktivnije druziti ovih dana(pocinje post pa ce se smanjiti i obim posla u pecenjari).:ppozdrav::ppozdrav:

Nazad
Vrh