Francuska alpina

nije htelo da stane sve, tako da evo jos :D

Drugari prehjuce kupio kozu. Nije francuska alpina ali lici pa zato u ovoj temi.
Sve sto znam o kozama je ovo sto vi tako vredno pisete.
Placena 100e sa dva jarica. Zensko, sivlje i musko, crvenkasto. Mislim da je placena skupo ali nisam hteo da se bunim, jer sam bio coveku na kucu.

Vime slikano posle sisanja. Uvece je vece. Malopre smo pomuzli pola kilograma mleka i odmah sa decom popili iz loncica. Mleko je super, klinci su hteli jos ali smo morali da pustimo jaganjce na sisu.
E tu su i ovce na pasi!

@Dudovcanin.Nije cista alpina ali je dobra koza.Pravilno razvijeno vime,dobre gradje,sve u svemu dobra.Sto se tice cene,ja smatram da uopste nisi mnogo platio~da jarad "stisnes" malo sa granulom i da prodas,uzeces te pare.A da,koliko su stara jarad?Ako deca vole mleko,mozes slobodno jarad da odlucis(ako imaju bar mesec dana starosti,a cini mi se na slici da imaju vise).Uvrsti im u ishranu granulu za jarad i jagnjad,jutru,podne i vece i slobodno ih odbij od sise.

2ed5mrb.jpg

mesanka sa udelom gena alpinke oko 25% inace primetite kako ima izuzetno pravilno i loptasto vime. Mekana je na muzu i jos jare sisa a ima izgleda za 4l u startu :)

eto ..moja Roga ..posto nije ostala s'jarna pre ravno 7 meseci .. ponovi trazi jarca . za nepoverovat .. a mleko zadnjih dana povecala.. vodim je kod jarca danas , eno je cuje se kako mekece,,, uhhhhh

Znaci batice,imas koncert u dvoristu:haha: Sad moras otvoriti cetvore oci a ja bi' da sam na tvom mestu ostavio Rogu da prenoci kod jarca,da se oni dobro"izljubave"...

prosle godine jedna koza iz stada je ostala tako skozna u ovo vreme odhranila je jare do jesenI(za Arandjelovdan bio odlica) i ponovo se parila a one trojke u temi balkanska koza su od nje :)

Imam ja alpinca sutog 3god star ali se nalazi na na jugu srbije. Potomstvo daje odlicno a otac mu je uvezen iz Francuske dok je majka balkanka. Cerke mu imaju za po 0.5 do 1l vise mleka nego njihove majke. Majke oko 3,5 do 4 a cerke od prosle godine 4 . 4,5 i 5l a unuka mu evo na prvo jarenje dala 3 jareta i izuzetno mu je krupno potomstvo

zdravo ja sam od Makedonija cuvam koze alpinke od 2002god. otprilike od 2-6 komada godisno.nemam uslovi za povise ali nikad ispod 2.interesuje me dali postoi neka injekcija koja izaziva polovi zar?ili nesto slicno.imam rogjaci u subotica i pitao sam nesto kazu da postoi neke vaginalni sungjeri.koliko ste vi informirani oko to?dali neko koristio?dali se moze tempirati kad mi ocemo da se ojare?pozz svima i unapred hvala na odgovor.

@sibili
svaka cast, lepo stado i kozice sa dobrim vimenima, i kod mene su trenutno dosta mrsave jer su dosta mlecne i dosta na mleko idu. Inace letnjikovac je pravi za jarice, verujem da uzivaju, jesi li probao da stavis neku kladu unutra da se penju , cuo sam da to obozavaju?
@milanco
postoje sundjeri sa hormonima i mislim da oko 5e kostaju ali ide pakovanje od 16 kom ili da ti neki veterinar to uradi i stavljaju se 16 dana ili pre nego sto zelis da traze. Inace nije bas preporucljivo jer moze kozama da zagnoji vagina i trista cuda. Prirodno resenje je da kozama skratis prirodno svetlo na duzinu jesenjeg dana i da ima pojacas koncentrovanu hranu (kukuruz i jecam sa sojinom ili suncokretovom sacmom). Koze se oko 4h popodne uvode u stalu ili prostoriju gde su prozori zastrti i mracno je a pojaca se hrana i one misle da je jesen i pocnu da traze, mislim da treba oko 20 dana da prodje na ovom rezimu da bi trazile.
Jos sedno resenje je mator jarac koji se mesec dana pre nego sto oces da traze uvodi kod njih i on ih njuska i juri i one potrazee ako nije sezona.

Isto mi se desava i sa drugom kozom ,... po 2x vodim kozu pod jarca , pre sedam dana sam je vodio i zaskocio i evo danas ponovo mekece i sluzi je vulva ona prva se smirila kad sam je drugi put odveo ..

@ Sibili.Svaka cast druze,uvek me odusevis sa dobrim fotkama.Letnjikovac je za svaku pohvalu ali ono sto je jos vaznije je da su te dame sto se sepure u njemu za cistu desetku,jednom recju~prelepo! @ Milanco. Postoje sundjercici za "tempiranje" polnog nagona,tj. za sinhronizaciju stada.Po tom pitanju su dosta iskusniji kolege ovcari i sigurno nece imati nista protiv da ti to strucno objasne.Ali u svakom slucaju prvo pogledaj neke teme u ovcarstvu,pre svih~"Reprodukcija ovaca",jer je dosta toga na ovu temu vec napisano,pa da se ne ponavljaju.Pozz.

Pa Grujane batice,te tvoje dame su bas prave ljubavnice :haha: ja moju Lanku nisam pustio pod jarca kad je ona htela pa se naljutila nece vise uopste da trazi:haha: A sad bi joj bilo taman a i meni bi odgovaralo da se ojari pred zimu,ne znam sta da joj radim?

kad ne traze u sezoni one znaju na po 7 dana da se gone i sve tako po mesec dana do ne ostanu sjarne. Kod mojih se desava, jer je jarac u stadu, da obavezno po jedna od njiih 15 ponovo ostane skozna u aprilu, maju kada jarici imaju po 18-20kg. I evo sad kada treba da se muze ta koza smanji mleko.

Nazad
Vrh