Sasa radi upravo ono za sta sam tvrdio da je jedino moguce. Novac mora da se ulozi u odlicna grla. Onda je koza isplativa. Njemu ocigledno jeste. Postigao je neki zadovoljavajuci nivo i sada treba ici dalje. Sa onim sto postoji u Srbiji to ne moze. Zato covek uvozi iz Fr.miladinovic je napisao(la):Nadam se da ce uspeti im taj uvoz da se pokrene i ta dugo zanemarivana grana stocarstva koja je ovde bila bas zastupljena do pre 2. sv rata i titove uredbe
Inace nije do jarca prosek jaradi po kozi nego do koza u 99 posto slucajeva,koliko celija napravi koza toliko jaradi se dobije
Bravo za fotke Nena
![]()
MIslim da je neko komentarisao kako je on selekcijom dobio dobro stado. Ja sumnjam u to. Kada se raspala farma u Bacu? Pre godinu, dve..? Ako se ne varam on je imao koze i pre toga. Pa je prema informacijama kojima raspolazemo probrao iz te farme najbolje....pa ni to nije dosta jer za dalju napredak mora da uveze.
Da me neko pogresno ne razume. Ne mislim da covek ni lose ni dobro gaji koze jer jednostavno ne znam. Ono sto moze da se lako zakljuci je da je nabavio(ulozio) u odlicna grla, da postize zadovoljavajuci finasijski efekat jer sada odvaja novac za uvoz novih grla, a to nije jeftino.Naprotiv. Dakle njegova poslovna politika je ispravna. Ulaze da bi dobio.
Kada u srbiji bude vise takvih odgajivaca sa zvanicno kontrolisanom mlecnoscu i kvalitetom mleka onda cemo biti manje zavisni od uvoza.
Sto se tice price da treba kupiti obicne koze pa onda selekcijom napraviti dobro stado to je prica koja pripada proslosti. Neizvestan posao koji traje godinama(decenijama) i opet bez uvoza i bez vestackog osemenjavanja nema sanse.
Tacno je da nista ne vredi dobar jarac ako koza ne "proizvede" veci broj jajnih celija. Na ovo se u izvesnoj meri moze uticati bez koriscenja hemije, pravilnom ishranom i dobrom negom.