milan bac je napisao(la):
ja svoje koze ne muzem,osim mozda svega 3meseca.................

Ma sve je to lepo ali nije mi jasno sa kojim ciljem drzis koze?
Obe rase koje imas su izrazito mlecne koze. Ako ih ne muzes koliko bi trebalo a treba 305 dana ti te koze degenerisers sto je steta. Na stranu sto je mleko kvalitetnije i vrednije od kravljeg.
Post je spojen: [time]1270082396[/time]
Nemacka oplemenjena sarena koza u tipu alpine je u vecini slucajeva bleda po stomaku a ima i bledje sare po celom telu ali nije losa za nase uslove.Ona kozica iza mi vise lici da vodi poreklo od koza uvezenih iz nemacke one su ovako tamnije bar u drugoj generaciji kod nas. LEPI SU SVI
Ja sam nagadjao da je jarac, tata onih svetlih jarica, Nemac. I dalje mislim tako.
Sto se vimena tice
sve mlecne rase koza trebalo bi da imaju ovalno poluloptasto vime siroko prihvaceno sa sisama koje lice na kravlje(naravno manje) i blago nagnutim napred. Kod nas, na zalost, ogromna vecina koza je u stvari skart po savremenim normama. Nesto bolja situacija je sa sanskim kozama ako u sanske ne racunamo domacu oplemenjenu.
Koliko je ovo vazno vidi se po tome sto je oblik vimena cerki danas jedna od kljucnih stvari u proceni kvaliteta jarca.
Post je spojen: [time]1270121800[/time]
Moram da priznam da mi te "nemacke sarene" koze nisu bas najjasnije. I uzmem da trazim po netu i da se mucim sa prevodom(ne znam nemacki)..... i na kraju dodjem do zakljucka da se ne radi o sarenoj vec obojenoj kozi. Dakle, u smislu visebojna, obojena za razliku od bele ali ne i sarena. Po svoj prilici ono sarena nije najsrecniji prevod. To jest nemacka sarena koza sarena je kao sto je sarena i alpina.
Pogledao sam sve slike i na sajtu odgajivaca nemacke "obojene" i jedina bitna razlika u odnosu na srnastu(Fr.) alpinu je
sto je zovu "nemacka"..

Salu na stranu cesce se popjavljuju ovako svetli jarici kao kod Drakceta i kao na ovoj nemackoj slici
http://www.suchebiete.com/foto_Deutsche-bunte-Edelziegen,4339409.html
i cesca je pojava
visokog cela kao kod novog Drakcetovog jarcica.
Bilo kako bilo nije nikakva greska ukrstati ove dve podvarijante iste rase medjusobno.