Francuska alpina

Hvala :ppozdrav: U to ne sumnjam jarac je cistokrvni sanski, videcu trenutno nemam slobodnih objekata.

Jeste tacno to sto kazes, ali posto je meni u jednom boxu po jedna koza onda gledam da to valjano uradim i lepo napravim jasle a ne po svaku cenu da je drzim pa makar i u podrumu.Zivi bili pa videli ima ona jos da raste i razvija se :ppozdrav:

Hvala druze :ppozdrav:
:haha: Nije skoro nego jeste bukvalno joj dotice zemlju... Ovo joj je 4.jarenje daje dosta mleka stim stim sto nema nesto razvijene bradavice al zato za malce milina lakse vataju sisu :osmeh:

Vidi se da je koza jako mlečna ali ima problem usled upale vimena došlo je do slabljenja tetiva pa joj je zato vime jako spušteno.Pošto su obe strane vimena iste znači da na kozu upala vimena osim što se je spustilo nije ostavilo drugih posledica.

Malo sa obilazio forume o kozarstvu tj.razene teme o tome. I oprilike sam siguran kakvu zelim stalu i koje koze.I kroz ovo moje promatranje ,citanje ui ucenje shvatio sam da na ovom forumu ima ljudi koje mogu lobodnu da prozovem Doktori kozarstva i sl.I ako imam jos puno da ucim u vezi koza i slicnih stvari ja se jako zahvajuljem svim forumasima koji su mi pomogli pisuci svoja zapazanja,rad na terenu ,dugogodisnje iskustvo itd.Hvala!
I jos me sada interesuje cijene otkupa kozjeg mlijeka u svim repubilkama bivse nam zemlje a posebno u Bosni,i Tuzlanskom kantonu-ako to i ima ikako u TK. :sta:

Kod mene u Nisu nema organizovanog otkupa kozijeg mleka (mada nisam bas 100% siguran a provericu garant iduce nedelje, kako sam nacuo Niska mlekara otkupljuje kozije mleko ali kazu po istoj ceni kao kravlje oko 0.3 e ili 30-34 dinara). U svakom slucaju javicu sta sam napravio.

E sad druga stvar i mene interesuje koliko se sad ceni alpska koza (jos bolje jare, ali da je alpina, ne mora da bude maticeno). Ima tema o cenama al reko ajde ovde da pitam direktno vas koji uzgajate alpine.

Nažalost kod nas u BiH kozarstvo još nije na cjeni i nije popularno ponajviše zbog toga što vrlo malo znamo o kvalitetu kozijeg mlijeka,a onda imamo i dosta predrasuda kažu to je sirotinjska krava,pa onda kao smrdi itd
skoro je naše ministarstvo za poljoprivredu izdalo jedan besplatan udžbenik o kozarstvu vjerovatno su uvidjeli da ima dosta lutanja i neznanja kod seoskih farmera od ishrane,smještaja,uzgoja..
u zadnje vrijeme kako je ova globalna recesija pa i oni sigurni kancelarisjki poslovi postali nesigurni,sve više ljudi se raspituje kako pokrenut mali biznis u vidu stada koza,ovaca ili neki voćnjak podignut što je dobro jer kvalitetna ishrana je pola zdravlja..
ako Bog da čim otople ovi snijegovi u planu sam nabavit jednu kozu da je držim samo za sebe,iako znam da su one društvene životinje al nemam baš puno prostora za više..

Da se predstavim, je sam Rade iz okoline Krusevca po zanimanju kamenorezac, poljoprivredom se bavim za sopstvene potrebe ali mi je u planu da se bavim kozarstvom malo ozbiljnije.Nisam se odlucio da li sanska ili alpina,nadam se da cu na ovom forumu dobiti pomoc oko odlucivanja.Pozdrav svima.

Dobrodosao zemljace. S obzirom da imas udruzenje u vrbnici i jos neke kozare u belasici onda ti je moja preporuka alpina ali cene koje sam letos video na pijaci u KS su bile od 150e za dobru alpinku pa navise, pitanje je koliko ce da ti naplate :)
Sanske mislim da nemas ciste u okolini a mesanaca sa domacom kozom i alpinom, imas koliko zelis pa ti vidi sta zelis i onda to trazi.

Dobrodosao zemljace. S obzirom da imas udruzenje u vrbnici i jos neke kozare u belasici onda ti je moja preporuka alpina ali cene koje sam letos video na pijaci u KS su bile od 150e za dobru alpinku pa navise, pitanje je koliko ce da ti naplate :)
Sanske mislim da nemas ciste u okolini a mesanaca sa domacom kozom i alpinom, imas koliko zelis pa ti vidi sta zelis i onda to trazi.
Ma zemo nisam se ja bas tih alpina nagledao naravno kvalitetnih.Ja cuvam koze dvadesetak godina jednu ili dve.Najbolja mlekulja mi je bila na nekih 5l posle odvajanja jarica ali se muzla do mesec dana do jarenja.Trenutno imam jednu kozu i tri jareta stara tri dana.U planu mi je nekih desetak koza a zadovoljan bih bio sa 500 do 600l u laktaciji.A odakle si ti zemo?

@rade kamenorezac. 5l mleka je odlicna koza a sto se tice prekida muze mesec dana je taman koliko da se odmori do sledece laktacije i da pripremi kolostrum za jarad.Naravno da moze i vise od 5l ali striktno na jaslama i uz dobro balansiranu ishranu (lucerka + koncentrat+ 3 muze dnevno).:ppozdrav:

---------- Poruka napisana u 20:12 ---------- Prethodna poruka je at 20:09 ----------

Rajkane imam i ja jednu istu takvu,iste starosti~potpuno identicna. Cim popravim aparat,slikam i postavljam fotku.Videces ista u dlaku!:ppozdrav:

Nazad
Vrh