Francuska alpina

kod nas ove godine je bilo strasno, od 70-ak koza koje su se jarile, ja mislim da nema ni 50 jarica. Strasno, bilo je i mrtvo rodjenih, ma svacega je bilo, stvarno strasna godina!!!

ok video sam. ali i dalje ne znam, niti mogu naci na internetu gde se moze kupiti mleko u prahu za jarice, zna li neko ime prodavnice i adresu? hvala

Kupi mleko u prahu za telad.Ja sam tako tarzio mleko u prahu za jaganjce i na kraju nisam nasao nigde.Jedan iskusan ovcar mi je rekao da moze i sa mlekom za telad.Probaj sa tim.Sto se tice mrtuog jareta moguce je da su matore koze udarale u tu mladu,posto sam uideo par puta da su se gurale.Ne verujem da je do jarca(mada sve je moguce) posto se od njega ojarilo oko 25 koza ove godine.

Pozdrav drustvo.Jutros kada sam hranio koze primetim da je jedna pocela da spusta vime.Nista mi nije jasno...Parila se prvi put 18 oktobra(mislim da nije uspelo),posle toga je ponovo drecala 8.novembra~vodio je opet pod jarca i svojim ocima video da se ponovo parila.E sad: prestao da je muzem(polako je zasusio) 20~og decembra.Je limoguce da je prvi putostala pa posle ponovo trazila jarca? Ako je moguce onda bi trebala da se ojari za 20~tak dana a ako je ostala iz drugog parenja (sto mi je mnogo logicnije) trebala bi da se ojari tek oko 8~og aprila.Omda mi opet nije jasno sto je sad pocela da spusta vime,tj. da ga puni:sta: Nisam nikada pre zasusivao koze,uvek sam izmuzao do 5~6 dana pred jarenje,tako da mi nista nije jasno.Inace sada sam tako rano prestao da je muzem ,najvise zbog velikih obavez u tom periodu a i da se odmori za sledecu laktaciju.Ako je neko imao neko slicno iskustvo~pomagajte.

Kada se hormonski poremete hoce i4 do 5 x da pustaju jarca a ostale skozne od prvog ili drugog :) vole da utvrdjuju gradivo :) Na 20 dana je normalno da pocnu da spremaju vime i jos ako su 2 ili 3 jareta onda je jarenje jos pre od termina.

Crni tekir nemoj da se sekiras priroda ce odgovoriti na sva tvoja pitanja. Sto se tice mrtvorodjeni takav slucaj nisam imao osim pre par godima kada se jedno ojarilo matoro ali presavijeno po duzi na pola kao tabak hartije. Koze se tuku samo kada nemaju dovoljno mesta jer se bore za komfor, Kod mene svaka familija spava na odredjenom mestu i tu onda nema problema. Problemi nastaju onda kada ubacite nesto sa strane i sve do onog momenta dok ne zauzme svoj stav u stadu. Jedini problem ove godine su jaki mrazevi pa su mnogim jaricima izmrzla uveta ili vrhovi usiju. Pozdrav.

Hvala drugari.Nadam se da ce sve biti u redu,inace ona je ogromna~kao da je bojler progutala,medjutim ne verujem da ce troje jer se jarila 3 puta do sada i sva tri puta po dvoje.:ppozdrav:

za @ZELJA firma Bankom gospodin Rade 064/825-29-00 zamene za mleko,svetsko a nase.mislim da je bolje nego neka uvozna koja se prepakuju u Srbiji,a nema ih nigde u jevropi kao i sijaset premiksa
@Elmire ako je prestupna bas je prestupna,i sa ovcama ista prica

Poslednja izmena:
Kod mene bi trebalo da bude prinova u ovoj sedmici,mada nije iskljuceno da bude i za 20~tak dana.Parile su se dva puta,sad koji je skok bio pravi...ne znam.Starija koza vec spustila vime a stomak~ko'da je bojler progutala.:ppozdrav:

Nazad
Vrh