Fendt

Tacno, glupo je meriti, taj stari fend je daleko bolji od novog rusa.
Nemoj se praviti nevest, znaš da mislim na onu tojotu, ili koji je već, micubisi možda.

Razmišljamo o kupovini traktora i mislili smo uzeti neki novi traktor, ali kako je sve neizvesno a i godina nije baš sjajno počela polako odustajemo od toga i sve više razmišljamo o nekom polovnom...Zapao mi je za oko Fendt 712 Vario, jel ga neko od vas poseduje? Kakva su vam iskustva sa njima?

Ovaj što sam našao je 2000-to godište i ima oko 7.500 radnih sati (ako su pravi)... Traktor izgleda odlično ali me brine taj mennjač. Listajući ovu temu od početka pročitah da se ovi menjači na nekih 7.000 sati zamenjuju novim, pa me interesuje jel to neko od vas radio, i koliko bi to moglo da me košta? Imaju li nekih mana ili još nekih osetljivih delova na koje posebno treba obratiti pažnju?

Citao sam sta ste pisali, nisu bas cene tako astronomske koliko se prica. Mi smo krajem prosle godine uvezli iz Nemacke 716. Sada ima oko 7900h, a menjac mu je uradjen na nekih 7200. Imam sve racune i kostalo je negde oko 11000e tamo. Moj savet ti je da ne odustajes od Fendta zbog toga. Listaj po netu i pokusaj da nadjes nekog kome je vec zamenjen menjac i nemas problema. Cuo sam jos neke price da su prvi vario menjaci imali neke slabije lezajeve, pa da su zato kraceg veka, ali kada stavis novi menjac, dobijes ga sa jacim lezajevima i traje dosta duze.

Pa ta cijena ti je i napisana i u prethodnim postovima jer se radi o repariranom mjenjaču i ide po principu da ti daš svoj unutra a oni ti daju reparirani, ali cijena kompletno novog (bez zamjene staro za novo) je astronomska.

Pa i cijena repariranog je dosta velika, nije baš da nije astronomska kako je rekao kolega koji post iznad.
Ako recimo kupiš takav traktor sa cca 7500 sati za 35000-40000 eura kako se kod nas kreću cijene i onda ti ode mjenjač pa na taj iznos još 10000-11000 eura, taj traktor ispadne relativno skup.

da ali kad se usporedi razlika u potrošnji goriva ispada da si ta zamjena isplati u dvije do tri godine naravno ako je traktor dobro iskorišten, primjerice kod brata oba fendta rade godišnje od 800 do 1200 rs (svaki). ponavljam sliku gdje se vidi razlika u potrošnji fendta sa i bez vario mjenjača jer je iz nekog nepoznatog razloga nestala iz posta. Jedino ostaje problem što je npr. novi fendt 716 ili 718 cca 50 000 skuplji od DF-a 6160 ili 6180 sa TTV mjenačem (ZF eccom 1.5 CVT)

objašnjenje slike je u ovom postu http://poljoinfo.com/showthread.php?88-Fendt&p=988398&viewfull=1#post988398

Poslednja izmena od urednika:
Nisam imao prilike raditi sa Fendtom 120-160ks da steknem svoj utisak o tome. Moje misljenje je da je to nerentabilno kad nemas subvencije na povrat dela cene traktora od drzave. Ako je cca 50.000 skuplji kako kaze @mbranko, poredjenja radi ceo Case Maxxum 125 sa Powershift kosta 53-55k+pdv sto kao uporedimo sa Fendtom ispadne da mozes uzeti 2 za 1. Prilikom oranje gde je najvece potrosnja goriva od svih operacija po jedinici povrsine, terao sam za moje shvatanje idealnom brzinom i obratjima motora. Tesko mogu da verujem da kompjuter moze znacajnije da ustedi goriva. Bilo bi dobro da se javi neko ko ima Fendt od cca 120ks sa Vario menjacem da iznese svoja zapazanja i poredjenja. Pricacu sa vlasnikom 930 vario kad ga sretnem o njegovim utiscima. Ima i JD od cca 250ks sa powershift, pa ce moci da mi uporedi.

Eva i Ja da se ukljucim!! Da Fendt ne ide bez nafte to je sigurno, ali imam jedan dobar primer .....sredjivali smo atarske puteve sad u subotu, ja sa starim Fendtom 160 ks vukao tesku tanjiraci ( 32 diska fi 610 tuljci 22 cm), kolega iza mene Claas Ares 816 ( 32 diska fi 56o, tuljci 20 cm) , isli jadan za drugim ceo dan moj skoro 30 god sa 9000 rc , njegov 2007 sa oko 2800 rc, ja MWM motor on John Deere, sve smo isto radili .... za 8 sati rada ja potrosio 107 lit on 130 lit....

:ppozdrav: nije velika razlika .....al 23 litara su ipak nesto

Ova tanjiraca koju sam ja vukao dublje je isao u zemlju , nego sto je drugar vukao po "mekanom", jer koji sam vukao pravio agromerkur za opstinu, BAS za atarske puteve tezak preko 2 tone , a onaj drugi consum-ov sa istrosenim diskovima lagan max 1500 kg!

Znao sam da ce biti replike sa strane John Deere , pa zato sam i napisao.....:ppozdrav:, kupite momci Fendt-a ..pa cete znati zasto su Im cene kakve su...:haha:....:haha:

Bolje neke cepane. :osmeh: Možda ona druga tanjirača nije ni imala diskove.Kako je krenula diskusija biće da je u pitanju nošena bicikli tanjirača.

. Ako je cca 50.000 skuplji kako kaze @mbranko, poredjenja radi ceo Case Maxxum 125 sa Powershift kosta 53-55k+pdv

Fendt 718 vario prednji hidraulik,kardan i još neke sitnice od dodatne opreme je kod nas 140 000 + PDV a DF 6180 TTV je ~95 000 + pdv sa nešto jačom opremom od Fendta (kabina i sjedalo na DF-u je sa zračnom suspenzijom)

Nazad
Vrh