Fendt

To mi je i kolega koji radi u firmi sa 412 i 716 rekao da je veličine kanistra 30 litara, ali je rekao da je 10000 eura nova mjenjacka kutija i da može dogurat do 10 000 sati. Ako laže on, lažem i ja.

Cene su katastrofa, da je od zlata pravljeno ne bi toliko kostalo... Strava i uzas! Ne da necu uzeti u razmatranje fendta nego mi ne treba ni na razglednici...

Ovo su cijene (ispravak) s austrijskog Landwurth i njemačkog landtreff foruma, a 10000 nije sigurno jer ti za stari 312 samo zupčanik brzine od 1000 do 2000 eura (novi naravno a cijena varira ovisno o veličini) a u tom rangu su i cijene osovina unutar mjenjača.

Meni su isto serviseri Fendt traktora rekli da je nov vario menjac oko 10 000e. Stari se salje, a nov stize upakovan u kutiju, a menjac je kao sto su rekli velicine kao kanister od 30l. Menjac se tako komplet (bez kutije sa kojom je dostavljen ;) ) ubaci u kuciste i samo spoje creva. Izgleda veoma jednostavno kada se ubacuje nov menjac. I tako su me ubedjivali da je jeftinija opravka fendt vario menjaca od ostalih power shift menjaca gde cena ide i preko 20 000e. Meni je to bilo nelogicno, ali tako mi rekose, i poceli da mi nabrajaju stavke, jedna viljuska za Claasa kosta 500e, pa zubcanik oko 1000-2000, lamele,itd..
Ne znam samo sto je tako skup traktor ako je jeftinija popravka od ostalih menjaca....
Krivo mi je sto u tom servisu(koji se spominjao u claas temi) nisam uslikao izvadjen vario menjac, na kom je otilsa hidro pumpa, posto je traktor bio ugasen a slepaln je, sto se ne sme raditi, takodje ni sa novijim traktorima sa slicnim menajcima!

To je druga stvar tj. dobiva se repariran mjenjač ali ovo što sam napisao 30 000 eura švabe navode za novi kompletan mjenjač. I to je onda približna cijena koju oni navode za reparaturu mjenjača ( 8000 do 9000 eura).

Cene su katastrofa, da je od zlata pravljeno ne bi toliko kostalo... Strava i uzas! Ne da necu uzeti u razmatranje fendta nego mi ne treba ni na razglednici...

Pravo vala zboris,pa za te pare sto kupis menjac mozes uzet jako dobar traktor,cuj 10000 rh moze izgurat takav menjac, za najbolji traktor to i nije nesto plus drugi kvarovi.
Pa onda kupovina polovnog fendta se uopste ne isplati,koji to polovan fendt nije blizu tih rh?

Za cene servisa moze se uzeti traktor sa obicnim menjacem koji za 95% korisnika je sasvim dovoljan. I kad crkne nesto ne kosta kao suvo zlato.

jbg a opet ti stariji su napravili ko zna koliko rh,mislim da je vani nemoguce naci star traktor a da nije prilicno izraubovan, jedina prednost sto opremka tih starijih i nije mnogo skupa za nas standard

Razmišljamo o kupovini traktora i mislili smo uzeti neki novi traktor, ali kako je sve neizvesno a i godina nije baš sjajno počela polako odustajemo od toga i sve više razmišljamo o nekom polovnom...Zapao mi je za oko Fendt 712 Vario, jel ga neko od vas poseduje? Kakva su vam iskustva sa njima?

Ovaj što sam našao je 2000-to godište i ima oko 7.500 radnih sati (ako su pravi)... Traktor izgleda odlično ali me brine taj mennjač. Listajući ovu temu od početka pročitah da se ovi menjači na nekih 7.000 sati zamenjuju novim, pa me interesuje jel to neko od vas radio, i koliko bi to moglo da me košta? Imaju li nekih mana ili još nekih osetljivih delova na koje posebno treba obratiti pažnju?

Juce je bio kod mene jedan majstor koji radi u firmi gde ima dosta Fendt traktora i bas sada su menjali menjac na jednom 936. Cena repariranog menjaca je 1.160.000 din. Das svoj menjac i dobijes reparirani.

Preterali su sve mere i granice sa cenama... Kako kažu, na uštedi goriva se nadoknađuje ta cena reparacije ili zamene tih menjača, pa jbg po ovim gore pomenutim cenama ispada da ovi ostali traktori koji nemanju vario menjače troše kao mlazni avioni...

Људи, а шта би ви хтели, да купите страни трактро по цени одржавања ИМТ. Е па то није ни могло пре 30 година, не може ни данас.

Иначе друг члан сам на једном енглеском форуму и сви се жале на те варио мењаче који ето имају око 7500 радних часова, после којих се морају како многи наводе мењати тј. сервисирати. мада с' друге стране има и чланова који кажу да су истерали и по 10000 сати без кварова и тог фамозног сервиса.

И шта мислите зашто се трактори продају када нагрувају 7000+ сати..па управо јер тада долазе велики сервиси и они неће да их плаћају, а фала богу има оваца за шишање које ће их увести из земаља трећег света и хвалићем осе на сва уста како смо купили одличне машине са мало РЧ...мало морге, мало РЧ....све је то израубовано до зла бога...а све зависи шта ти западне, па ето којим случајем може и да потраје пар година а да се ништа не поквари на њима....

најбље је узети ново, али колика нам је зарада на пољопривреди ускоро ни ово старо нећемо моћи ваљано одржавати...

Treba gledat malo šire.

Ako ti taj menjač napravi za 10.000 € isto toliko rč, ja ne vidim da je to baš ekstremno skupo.

Skupo je nekom, ko bi s njih godišnje natucao možda 300 rč i mora ga zamenit odmah kad mu traktor uđe u avliju.

Za malo korištenje i najjeftiniji traktor je skup, ako bi se napravila poštena kalkulacija.

Ajmo malo da racunamo. Ako traktor 712 izgura 7500 sati pre reparacije menjaca. Razlika u potrosnji mislim da nije neka posebna, nek je 1l goriva po radnom satu (mada mislim da nije ni tolika razlika) i gorivo je oko 1.2e/l. Ispada da je ustedeo oko 9000e za gorivo a menjac kosta 10.000e. Dakle tu smo negde. To sto ne proguta kroz auspuh progutaju servisi. Samo mnogo je lakse se odvojiti od 1l goriva po satu nego kad te klepi 10.000e za servis.

Ako se na vrijeme mijenja ulje i filter trebao bi izdržati 10000 rs. Na racunalu imam test mjenjaca gdje su podaci koliko manje trosi od CVT, ZF eccom, i jos nekih pa cu staviti kasnije.

Ajmo malo da racunamo. Ako traktor 712 izgura 7500 sati pre reparacije menjaca. Razlika u potrosnji mislim da nije neka posebna, nek je 1l goriva po radnom satu (mada mislim da nije ni tolika razlika) i gorivo je oko 1.2e/l. Ispada da je ustedeo oko 9000e za gorivo a menjac kosta 10.000e. Dakle tu smo negde. To sto ne proguta kroz auspuh progutaju servisi. Samo mnogo je lakse se odvojiti od 1l goriva po satu nego kad te klepi 10.000e za servis.

Ne tvrdim sa sigurnoscu ali trebalo bi da je veca razlika u potrosnji. Nedaleko od mene u jednoj firmi imaju JD-a 8x30 i Fendt-a 936 i jedan radnik mi je rekao da im je JD parkiran i voze ga samo kada bas moraju zbog ogromne razlike u potrosnji. Kaze da im se ne isplati voziti ga koliko vise potrosi. Mada je i to rekao da iako je JD slabiji za par desetina ks ne stidi se da stane pored Fendt-a sto se snage tice cak neke prikljucke i bolje vuce.

Verovatno ima ljudi na ovom forumu koji voze u firmi ili kod nekoga Fendt-a sa Vario menjacem pa bi bilo lepo da kazu nesto vise o potrosnji u odnosu na druge traktore.

Nazad
Vrh