Farovi i svetlece lampe

Imam ti i ja zadnji od T40 dobar za pokloniti, jedino ne znam preuzimanje kako resiti(bice ti skuplja posta, nego paket).

Krom lak nije daleko od kroma ako se pripremi kako treba. Znam sta pricam jer sam radio to na drugim delovima.
Sa foliom moze ali je mnogo zahtevno.

Imas jos onu foliju sto se stavlja na stakla od kola koja moze da se kupi u varijanti ogledalo. Ali je je skup kvadrat.

Wesem Poljska ima inace jeftini a dobri farovi.

Danas sam demontirao farove, i pošto sam juče kupio Chrom "farbu" u spreju, a po Vašim preporukama,:ppozdrav:, neku Talijansku za 500 i neki dinar, 400 ml, danas sam sredio farove, zapravo, ona sočiva koja su propala, a o čemu sam ovde pisao neki dan...
Slika je ispala kako je ispala, pod sobnim svetlom, sa blicem (ili bez, jbm-li ga), ali je efekat u stvarnosti, za mene, zaista neočekivano izvrstan...
Jedino me brine postojanost i "rok trajanja" sa halogenom sijalicom...
Mada, imam materijala (farbe) za još šurnaes' slojeva, pa me ovo ne brine ni malo...
Hvala narode, na savetima !!! ::svaka cast::

20180104_194014.jpg

Naravno da je "fabrički sjaj" najbolji, ali farove sam "nasledio" zajedno sa traktorom i kakvi su takvi su...
Da ne citiram sam sebe, pogledaj fotografiju u Postu broj #627 i uporedi sa sadašnjim kako sam "popravio" (Post #642) pa mi reci da li sam poboljšao Far ili sam ga "pokvario"...
Imao sam sijalice, one obične, "balonke", 12V 35/35W pa je sijalo sa sve rđavim sočivima, a sada imam halogene H4 12V 60/55W i "verovatno" će sijati neuporedivo bolje, uveren sam...
Sutra je u planu sklapanje fara i montaža, a uveče ću videti kako sijaju...
Naravno da je ovo samo prelazno rešenje dok ne skupim para pa kupim 2 čestita "firmirana" fara, tipa Hella ili makar približno u toj klasi, gde fabrički dolazi halogena sijalica, i ne treba da "budžim" ništa kao sada što sam, praveći adapter i kontakte za prihvat i montažu H4 sijalice prednjeg fara...

Danas sam demontirao farove, i pošto sam juče kupio Chrom "farbu" u spreju, a po Vašim preporukama,:ppozdrav:, neku Talijansku za 500 i neki dinar, 400 ml, danas sam sredio farove, zapravo, ona sočiva koja su propala, a o čemu sam ovde pisao neki dan...
Slika je ispala kako je ispala, pod sobnim svetlom, sa blicem (ili bez, jbm-li ga), ali je efekat u stvarnosti, za mene, zaista neočekivano izvrstan...
Jedino me brine postojanost i "rok trajanja" sa halogenom sijalicom...
Mada, imam materijala (farbe) za još šurnaes' slojeva, pa me ovo ne brine ni malo...
Hvala narode, na savetima !!! ::svaka cast::

20180104_194014.jpg
Dobro je ispalo. Steta samo sto nisi ih obradio gde rdja podignuna orginalni krom sa vodenom smirglom od 1000. Sta si stavio od podloge?

To je eto mala zanimacija i ništa više,ja sam to radio sa radnim farovima original sa rusa i dobio sam sem malo zanimacije i efekat kao oni fenjeri na špediterima,čisto da nije mrak kad gledaš od njih a opet te neko vidi u mraku.

Tako sam i ja radio ugradne farove na jd jer nisam našao nigde prečnik fara koji mi treba, al nazalost nisam ništa dobio

Dobro je ispalo. Steta samo sto nisi ih obradio gde rdja podignuna orginalni krom sa vodenom smirglom od 1000. Sta si stavio od podloge?

Kompletan postupak kako sam uradio...
Mesinganom četkom koja dođe na bušilicu sam očistio sočiva i spolja i iznutra. Gde je rđa pojela i nekakav zaštitni sloj, nisam mogao ništa više da uradim. Onda sam ih "oribao" vodenom šmirglom najfinije granulacije i to kružnim pokretima da ovaj Chrom farba bolje nalegne, pošto se prethodnim postupcima dobila glatka površina kao neka "glazura". Zatim sam ih oprao u čistom benzinu i ostavio da se osuše. Sledilo je farbanje, i to prvi sloj, OVAJ na slikama, a zatim i jutros drugi sloj koji je fantastično prekrio i ove delove gde je rđa napravila "harakiri" na sočivima, šteta što nisam slikao kako je ispalo "na kraju"...
ALI, posle svega, naravno, krajnji rezultat je bitan i on izgleda ovako (malopre slikano, natrag, u "zadnjem" dvorištu") :

20180106_185909.jpg

20180106_190128.jpg

20180106_185718.jpg

Ova poslednja fotografija je iz kabine, kratko svetlo...
Sijaju minimum 2x jače i bolje nego sa onim starim...
Kada mi je neko ranije, sa starim svetlima, nailazio u susret, i "skratim" svetla, ništa ne vidim, nego moram da usporim i "bečim oči", pazeći da držam pravac, a upravo na desnu ivicu kolovoza...
Odahnem kada me prođe vozilo u mimoilaženju...

Kompletan postupak kako sam uradio...
Mesinganom četkom koja dođe na bušilicu sam očistio sočiva i spolja i iznutra. Gde je rđa pojela i nekakav zaštitni sloj, nisam mogao ništa više da uradim. Onda sam ih "oribao" vodenom šmirglom najfinije granulacije i to kružnim pokretima da ovaj Chrom farba bolje nalegne, pošto se prethodnim postupcima dobila glatka površina kao neka "glazura". Zatim sam ih oprao u čistom benzinu i ostavio da se osuše. Sledilo je farbanje, i to prvi sloj, OVAJ na slikama, a zatim i jutros drugi sloj koji je fantastično prekrio i ove delove gde je rđa napravila "harakiri" na sočivima, šteta što nisam slikao kako je ispalo "na kraju"...
ALI, posle svega, naravno, krajnji rezultat je bitan i on izgleda ovako (malopre slikano, natrag, u "zadnjem" dvorištu") :

Ova poslednja fotografija je iz kabine, kratko svetlo...
Sijaju minimum 2x jače i bolje nego sa onim starim...
Kada mi je neko ranije, sa starim svetlima, nailazio u susret, i "skratim" svetla, ništa ne vidim, nego moram da usporim i "bečim oči", pazeći da držam pravac, a upravo na desnu ivicu kolovoza...
Odahnem kada me prođe vozilo u mimoilaženju...

Ovo kolega izgleda na slikama uvece sasvim solidno. Znaci da si uradio kako treba ,

Na mom spreju pisalo je da ispred krom efekt farbe dolazi i jedan sloj crna farba sa nekim prajmerom. Ali to zavisi od projvodjaca farbe.

Zadihtuj ih jos dobro i uzivaj

Jedino što me brine je postojanost "farbe" pri visokoj temperaturi koju razvija halogena sijalica...
Sinoć za pet minuta koliko su radila svetla da se naštimam da uslikam, su se stakla farova dobro ugrejala, verovatno u radu, pri transportu, sam protok vazduha će ih hladiti, koliko, videćemo...
Još nešto, a pitanje uglavnom za tebe, Kardan...
Da li moram da ih "zadihtujem", kako preporučuješ u prethodnom Postu, ili mogu da ih ostavim ovako, "polu" otvorene, da kažem?
I ako je tako, kako je najbolje da to uradim, kakvim silikonom, pretpostavljam, i na koja mesta da obratim pažnju?

Ja sam trenutno zadovoljan. i bolje je neg' je bilo, uz minimum uloženog truda i novaca...
Pa kupi mu nove, Bozic je, valja se darivati. :osmeh:
Neću, "obećao" mi kolega Mindjušar da će mi dati, kaže ima i nove i polovne, mogu da biram...:osmeh:
Jedina "kvaka" u celoj priči je što neće da mi pošalje, već hoće da dođem kod njega i popijem kafu s njim...:ppozdrav:
Kaže da me čekaju, pa kad god doš'o, dobrodoš'o...
A "limuzina" mi u kvaru, deo stiže iduće sedmice, imam nekog posla u NS, pa ću "skoknuti" do Budisave, na "kafence"...
Samo da ne bude "sikter" kafence...
Bez ljutnje druze, al ja bi to bacio i stavio nove, to nije skupo
Kako nije skupo?
Farovi na Vašaru u Rumi, sad pre par dana, najgora verzija plastikanera PRC Kina, su 2.000 par...
Ako tebi to nije skupo, meni bogami jeste...
Ajd' cena, ali kvalitet -0, još i opasno, treba da se istope, i bacih pare u vetar, i ostadoh negde u polu-mraku, samo sa pozicijom...

Jedino što me brine je postojanost "farbe" pri visokoj temperaturi koju razvija halogena sijalica...
Sinoć za pet minuta koliko su radila svetla da se naštimam da uslikam, su se stakla farova dobro ugrejala, verovatno u radu, pri transportu, sam protok vazduha će ih hladiti, koliko, videćemo...
Još nešto, a pitanje uglavnom za tebe, Kardan...
Da li moram da ih "zadihtujem", kako preporučuješ u prethodnom Postu, ili mogu da ih ostavim ovako, "polu" otvorene, da kažem?
I ako je tako, kako je najbolje da to uradim, kakvim silikonom, pretpostavljam, i na koja mesta da obratim pažnju?

Radi toplote bi trebalo to da radi i dalje normalno kao sto je i bilo.
Posle 15-20min rada farba se zapekla i nebi trebalo da ima isparivanja vise.

Mozes da ih zadihtujes silikonom sto otporan na temperaturu, ali
mora da ima i malu rupicu (odusak) radi vakuma sto se stvara na hladno vruce. Najbolje bi bilo na 5sati poziciju da ostavis mesto za odusak.

Nazad
Vrh