Evropska unija.Mogući uticaj na našu poljoprivredu.

Rajko75

Član
Učlanjen(a)
9 Jan 2011
Poruka
408
Mozda nije losa tema da vidimo sta ljudi misle o tome,toliko toga nam pricaju a nista ne govore pa bolje da na vreme sami razmisljamo i raspravljamo o tome sta nam je ciniti. Konkretno tek ovih dana se proculo ako sam dobro skontao da je jedan od uslova samo da bi postali kandidat za clanstvo da Srbija mora da raskine bescarinski sporazum sa Rusijom a vi sami procenite koliko samo vocari izvoze za Rusiju. Hteo sam da cujem malo i vasa misljenja pa eto izvolite polemisite dok nam nisu oduzeli i to pravo

195732_115128311907413_5138376_n.jpg

Inace od 2013 na snagu stupa nova reforma agrarne politike u EU. Ono što nije loše po nas jeste da se ukidaju kvote, za šećernu repu je to sigurno 2015 godina. Za ostale kulture nisam siguran. Najverovatnije će se smanjiti direktne subvencije po jedinici i površine i povećati subvencije za takozvanu održivu poljoprivredu. Reforma je u pripremi i biće uskoro diskusija o tome u EP.
Moj stav po pitanju EU je jasan, protiv sam ulaska. Naravno da nisam protiv uređenog društva, u smislu poštovanja zakona, smanjenja korupcije i svega ostalog što uništava našu zemlji. Takođe sam i protiv slepog prepisivanja EU normi i propisa. Neophodno ih je prilagoditi našoj situaciji, jer mi trenutno ne možemo da se poredimo sa zemljama zapadne Evrope.

Kako mislis da se uvede red u drustvu bez pritisaka iz EU, ne mislis valjda da cemo sami sebi da uvedemo red i da postujemo zakone. Nama trebaju tutori, inace se ne pomeramo napred ni za pedalj. Pogledaj ovo sa MMF, obecali su, dogovorili mere, a nasa vlada je za mesec dana sve to pogazila i tera po svome., umesto da stede i popunjavaju rupe u budzetu, oni se jos zaduzuju i vode nas u propast. Vlast sluzi samo za zadovoljavanje sopstvenih interesa, javna preduzeca takodje, nama definitivno treba neko ko ce da nas kontrolise, posto radimo sami protiv sebe., a ja na zalost medju nasim politicarima ne vidim nikog dovoljno dobrog ko tome moze da stane na put.

Ne znam zasto mi se cini da ce nam Grcka biti najbolji prijatelj :osmeh: a jos ako se na referendumu oglasi vecina za ulazak u Eu...onda mozemo polako da pocnemo da pakujemo kofere :haha:

Није то политика то је реалност и то је баш добра тема и добра дискусија,,Не разумем само ДушанаА ,,зашто би нас неко доводио у ред јер, мислиш да су баш сви њихови закони добри ,,што рече један колега треба их правити према себи а не шити одело по туђим мерама,,не знам да ли теби комшија долази кући да уведе ред? или ти то радиш сам..Немамо ми лоше законе него имамо лошу примену истих јер је друштво корумпирано и ту је проблем -нама треба само добра дисциплина ,,а иначе мој став о уласку у ЕУ -НИКАДА ,,нема те земље у еу у којо нисам био али нигде нема Србије џаба њима све то кад је тамо народ ментолски ,,не размишља војом главом већ су полуроботи једино што врше нужду из природно, остало је све дириговано ,,и поред тога што никада нећемо ућу тамо у ствари где јесмо јер нисмо ми из азије тразили да уђемо у ЕУ ,ја искрено не бих ни волео да уђемо у пропалу фирму која је задужена до гуше и која у том свом блату жели да повуче и нас да би неко од тога једног дана имао користи ,,нема ништа више та европа што нема једна кина или русија према томе они су исцеђени суђер све су фабрике преселили у кини и сада се питају одакле криза - па како одакле ти купујеш свој сопствени производ који је произведен у другој земљи и та трговачка маржа је све мања и мања а производња се кроз ангажовање великог броја фабрика и сировина више исплати и одатле је финансијски бум Кине..НИКАД РОБОМ никада у педерску ЕУ

EU....hm,hm,
Bojim se da bi bilo kako provac rece ...Kao moja 1. devojka natezasmo se dugo...ajde da udje bice lepo i meni i njoj....i na kraju ona dobi ..... i nista vise (ni ljubav ni brak ni emocije....)

Neko 2. rece ....Udavaca koja se nudi.....hmhmhm............Bolje da se uredimo . i da postanemo udavaca koju svi traze (istok.jug i zapad) a moguce je.

primer 1. ..... Ako bi drugovi djondiri iz protesne voznje....Umesto dogovaranja da blokiraju E-75 i blokiraju Beograd, da razmisljaju i da se dogovorimo kako da BEOGRAD oslobodimo .... a zna se od koga ( stranih mentora i domacih placenika)

To bi moglo mozda i na sled. izborima.....a ako ne,onda neku plisanu ili ruziscastu revolu....

Ako bi se BG oslobodio onda bi se za kratko vreme oslobodilo i Kosovo i poljoprivreda i cela privreda i sve dr.

Ja sam vise za ono ....Bolje grob nego rob........? moj licni stav ...neka mi oproste oni drugi......?

EU .....zasto ne al ne po svaku cenu.

Istorija se ponavlja.:osmeh: U filmu se moze videti uticaj tadasnje EU na tadasnji istok.Jos u narodu postoji izraz BULA.Pogledajte zasto.Bula je slicnost sa sadasnjim sporazumom sa EU.Ne treba da proricemo buducnost.treba da pogledamo proslost i sve ce nam biti jasno.Ziveli i nek nam je Bog u pomoci.

Bolje grob nego rob, pa pogibe 1.500.000 ljudi, a Bugari, pragmaticni, pa izgubise 50.000 ljudi u Drugom Svetskom Ratu. Pa ti vidi ko je tu pametan.
Uvek, ali uvek kroz istoriju je bilo bolje biti u toku nego ici kontra, kao oni su glupi, a mi pametni, a pola naroda nam je nepismeno, i kao umeju da misle svojom glavom. Manite se te prazne price iz proslog veka, radikalizam nas je uvek mnogo vise kostao nego da smo bili pametni.
Jos pre raspada Jugoslavije su nam nudili prijem u EU, ali su nasi politicari odbili, pa nam se desio rat, ode Krajina, ode Kosovo, odose godine.
Bolje nam je da budemo u EU, jedino nas jebe sto i oni znaju sa kim imaju posla, pa nas ni ne zele tamo preterano. A poljoprivrednicima u Uniji nije sigurno losije nego nama.

Ja verujem da ce mo sada u Martu i dobiti kanditaturu o pridruzivanju,jer njima trebaju nase krave muzare,tj.ljudi koji igraju kako Evropa diktira!Serija Bela ladja je slika i prilika nase zemlje,i Sojic je trazio stranog ambasadora tako i ovo nasi seljaci:osmeh:

Bolje grob nego rob, pa pogibe 1.500.000 ljudi, a Bugari, pragmaticni, pa izgubise 50.000 ljudi u Drugom Svetskom Ratu. Pa ti vidi ko je tu pametan.
Uvek, ali uvek kroz istoriju je bilo bolje biti u toku nego ici kontra, kao oni su glupi, a mi pametni, a pola naroda nam je nepismeno, i kao umeju da misle svojom glavom. Manite se te prazne price iz proslog veka, radikalizam nas je uvek mnogo vise kostao nego da smo bili pametni.
Jos pre raspada Jugoslavije su nam nudili prijem u EU, ali su nasi politicari odbili, pa nam se desio rat, ode Krajina, ode Kosovo, odose godine.
Bolje nam je da budemo u EU, jedino nas jebe sto i oni znaju sa kim imaju posla, pa nas ni ne zele tamo preterano. A poljoprivrednicima u Uniji nije sigurno losije nego nama.
Koliko imas zemlje?Velikoj manjini sa 100+ ili 1000+ ce da bude bolje.Oces ti pozaposljavati sve koji imaju po 10kj i 5 krava.Takvih u EU nema.Samo sto EU ima fabrike,pa je te ljude pozaposljavala,a kod nas ce ostati gladni.

Znam i zelim ti da imas jos vise,ali treba i sirotinji dati hleba.Ne trazi nas prosecan seljak mnogo.Samo da moze da plati struju i da ima sta da pojede.U EU ili ces drzati 1000 svinja ili si puko.Tako je i sa zemljom,sa kravama itd.Znas li ti da bi tamo imao registrovanu farmu svinja moras imati masinu,za ubrizgavanje osoke.Koliko kosta ta masina?To mogu imati tajkuni, a nema jake drzave bez prosecnog gradjana jakog.EU je prosek izvukla industrijom,koju mi nemamo.Dok to ne resimo,tj sta sa sirotinjom,ne valja nam srljati tamo.Ako mislis da ce tebi biti bolje.Oce,ali za kratko.Pojesce te oni sto nemaju od cega ziveti,pa ce nam se istorija ponoviti.

Ma, znam ja to, usitnjena poljoprivreda, preveliki broj poljoprivrednika, ali to je neodrzivo, i ti to znas, pa ne mozemo se braniti od buducnosti ako bezimo u proslost. Mora se povecavati posed, specijalizovati proizvodnja, sta ja znam, tako nesto. Nisam dublje zalazio u problematiku poljoprivrednika bivsih socijalistickih republika koje su sada u EU, ali mislim da im sigurno nije od kada su u uniji losije nego ranije.

Ma zive od subvencija.500e po h,5 h 2500e,plus dobit sa zemlje.Nema kod nas ni radnik vecu platu.A zamisli kad mi tamo udjemo,a nemamo para za subvencije.Katastrofa.Ja ne kazem da EU nema nekih prednosti,ali su mane i rizici po meni mnogo veci.Da ponovim.Onaj koji ima i imace.Ja se bojim sirotinje.Dzaba meni 1000000 pilica,ako mi je komsija gladan.Ubice me neko zbog pileta.Moramo svi imati minimum egzistencije,e sad ko hoce vise,treba mu pruziti mogucnost da radi i zaradi,a ne ko u socijalizmu.Neko ce reci da si ti lud sto toliko radis.Ja necu,ali ne sme biti gladnih.Ovaj put kojim smo krenuli,a usli u EU ili ne,svedoci smo da ima sve vise sirotinje.To nije dobro.

Da je u EU toliko loše, naši gastarbajteri bi se već odavno masovno vraćali kući.
Pošto i dalje ostaju tamo, onda je jasno da je tamo bolje.

Nazad
Vrh