Elektronska kontrola setve

Pravim ovih dana elektronsku kontrolu sjetve, tocnije programiram mikrokontroler, ovi su mi sto prodaju bezobrazno skupi. Ne pravim nikakve PCB , koristim gotove opticke sensore za one robotice arduino , od 4 pravim jedan ;) , 10 komada dodje 3 $ , znaci 6$ . Gotova ploca sa procesorom 20 $ , nije arduino ova ima puno vise konjskih snaga ;) i LCD displej nekoliko dolara , plus kablovi , kutije i konektori, induktivni davac.

Sotver zavrsen 90% , brojim zrna , za svaku sekciju posebno ,pokazivanje na 16x2 LCD-u ,plus induktivni sensor kontrola sa pogona. Za svaki okret kotaca usporedjujem izbrojano zrna sa koliko bi trebalo biti , ako sijalica stoji ne pisti itd. Sto jednostavnije , bez svjetlosnih efekata ;) , blinkam onaj brojac koji ne radi i ukljucujem zvucni alarm.

Imam nekoliko pitanja , na koliko zrna u % manje sijanja kontrola daje alarm? Recimo , obim kotaca 2m , na recimo 2m treba da padne (200cm-22cm)/ 22cm =8 zrna
Na koliko ukljucuje alarm kod ovih digitalnih 50% manje.
Koliko precnik foto dioda koriste ovi sto broje zrna 5mm ili 3mm? (po 4 komada sa svake strane dolje na izlazu)
Super što si se bacio na takav interesantan projekat! Elektronska kontrola sjetve zvuči stvarno korisno i ambiciozno. Nedavno sam i ja ušao u svet elektronike i nabavio Arduino komplet da se pohvalim. Počeo sam da učim i lemim, i za sada ide super! Ako te zanima, evo linka ka kompletu koji sam kupio: Arduino Starter Kit rfid.

Što se tiče tvojih pitanja:

1. Ako si izračunao da bi na svakih 2m trebalo da padne 8 zrna, alarm bi se trebao uključiti kada padne 50% manje, što znači 4 zrna ili manje.
  2. Standardne fotodiode za ovakve aplikacije su često prečnika 5mm, ali možeš koristiti i 3mm ako ti više odgovaraju za tvoj dizajn.
Nadam se da ti ovo pomaže, i srećno sa projektom!

Nazad
Vrh