Elektro instalacija

Postavljana je šema bar 30 puna na ovoj temi, malo prelistaj par stranica. Releji su bili potrebni i ranije, ali se zbog sitne uštede išlo na direktno spajanje preko prekidača. Oni rasterećuju instalaciju i produžavaju radni vijek prekidača, pogotovo onih lošijih koji se često prodaju kod nas.

Marko, poslao sam ti moju Arhivu na ovu temu na PP, da se ne mučiš da "prelistavaš" Temu, još ako nemaš nikakvog predznanja, uzaludan trud...
Skoro sam ovo prebrinuo, pa sačuvao sve što sam naučio...
Pročitaj, pa onda (ako opet bude nejasnoća), pitaj...

Da li se posle ugradnje releja sad mogu ubaciti i jace H4 sijalice ( 80W) bez ikakve bojazni za postojecu el. instalaciju?

A pre svih tih modifikacija treba sabirati ampere koje isporučuje alternator kako se ne bi u određenom trenutku žalili na često crkavanje akumulatora.

Gde ima da se kupe kvalitetna svetla za maglu, cuvene Halogenke ili topovi? Treba mi za kamion. Prosle godine je bilo zenuto. Bilo dosta maglovitih noci, a vozaci vole po gasu. Kad bi nasao nesto od Setrinih autobusa...Nesto na fazon ovoga:
http://www.njuskalo.hr/ostala-autooprema/halogenke-maglu-hella-saturnus-oglas-1444702
Vidim po oglasima imaju jeftino da se nadju turske Ayfar, li ne znam za kvalitet.
Ovo mi ne deluje lose, ali pitanje da li moze za moju namenu
http://www.alatzasve.rs/alat-za-automehanicare/811-led-maglenka-reflektor-far-27w-12-24v.html

jel zna neko gde ima da se kupe ovakvi prekidaci treba mi za radna svetla i rotaciju nigde nemogu da ih nadjem a na sajtovima u hrvatskoj ima koliko hoces. mora da ima i kod nas da se kupe...
34jbpde.jpg
[/IMG]
1fi61w.jpg
[/IMG]

imam jedno pitanje. skidao sam instalaciju jer sam tapacirao krov kabine i pri tom sam otkacio sve kablove koji su se tu nalazili izmedju ostalog u i radna svetla napred i nazad koja su povezana preko releja. kada sam vratio sve kako je bilo sad mi nerade svetla, pri tom sam ugradio i rotacije dve i povezaoo ih na prekidac direktno bez releja samo sam ukrao struju od upaljaca do prekidaca i od njega do rotacija, to je sve sto je promenjeno. sada ima struje do releja ali od njih nema sve izvode sam proveravao ali nema nigde struje, samo samm primetio kada iskljucim prekidac da relej se cuje kao da skljocne. kada sam povezao direktno bez releja rade svetla. sta da radim.... kako da proverim releje da li rade i da li sam dobro uradio to sa rotacijama da li injih treba povezati preko releja u pitanju su dve helline rotacije na stap sa silajicama h3... hvala....

Ako je relej sa 4 pola onda su dva manja plus od prekidaca drugi manji je minus a ona druga dva velika na jedan dolazi plus sa osiguraca a sa drugog odlazi na svjetla. Ako ti sta sema moze pomoc, iscrtacu na brzinu.

Evo kako sam rešio uključivanje stop svetla na 539.(pošto su potezni prekidači nikakvog kvaliteta). Stop prekidač je od Zastave.

Ovo rešenje može značiti nekome pa da ga podelim. Radi odlično već godinu dana iako nije naročito zaštićeno (traktor nema kabinu).

Da li neko zna gde ima da se nabavi masa prekidac koji se pali i gasi na taster? Dakle sklopka je kod akumulatora ali moze da se aktivira iz kabine preko tastera

Послато са LG-H815 уз помоћ Тапатока

Pazi ako uzimaš LED svetla umesto maglenki. Imam ovakve i to su radna svetla, nisu usmerena već bacaju svetlo na sve strane a toliko su jaka da se ne može gledati u njih.

Kinezi napišu da sve radnje radi samo da prodaju, posle da imaš muke sa policijom.

Korisna slikica...

light-beams-scheme.jpg
Za te pare uzmes obican far i uglavi xenon unutra. Sijace 5x jace od tih led

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh