Elektro instalacija

Uz maalo znanja napravite sami. Ja sam je napravio sam pre nekoliko godina bez ijednog pregorelog osiguraca. Mirna ruka,malo pisanja i crtanja sema i ne moze da omane.

Uz malo znanja napravi se kompletna instalacija za par sati. Krajevi se zaštite termo bužirom da ne ulazi vlaga i prašina, a možeš po mjeri stavljati presjek kablova srazmjerno potrošačima koje planiraš koristiti.
Nekada su se recimo u farovima koristile sijalice 45W, sad se u istom pakovanju nađu i one od 70 ili 90W.
Tad se standardna instalacija jako brzo istopi, a ovako napraviš da traje dok je traktora. Plus što po želji možeš srediti i za muziku, radna svjetla, rotaciono svjetlo, ventilator i sve ostalo što treba.

Onda je to tek razlog za izbjegavanje. Rizik da nešto plane nedaj Bože ili da otkaže kad najviše treba.

hvala na savjetima , znaci naci semu ( za 539) kupiti kablove i na posao, jel postoje posebni kablovi
za instalacije za vozila ili idu oni elektro sa licnama. , koji presjek 2,5 i 1,5 ili opaliti sve sa 2,5 pa
nema brige

Na vasaru u Rumi gotova instalacija za 533/539 je 20-30e

I onda se zahebavaš pola dana dok otkriješ kamo što ide i sve greške koje su napravljene. Ja sam je samo jednom ugrađivao i nikad više, trećinu stopica sam mijenjao odmah (nije billo spoja jer nije bilo dobro blankirano) a ostale u roku od godinu dana jer su napravljene od pretankog i nekvalitetnog materijala i same ispadale.

mpetro35

1,5mm2
zadnje lampe
prednja pozicija
prednji žmigavci
kontrolne sijalice
sirena

2,5m2
kratka svjetla
duga svjetla
radne lampe
anlaser (50 tj. paljenje)

10mm2
alternator
grijač
30 (od anlasera do kontakt brave)
od kontakt brave do brave za paljenje

Teoretski bi išle i za red tanje žice ali ovako si siguran da ti bakar neće pocrnjeti s vremenom. Za tadnje lampe ti je nabolje vući za svaku stranu posebni bužir jer ono razdvajanje iza stvara dosta problema. Za izolaciju stopica si kupi termo bužir 6mm a krajeve žica koji dolaze ispod vijaka (kutija osigurača, brava, priključna kutija za prikolicu itd.) obavezno fercinaj (prevuci lemom).

Ja sam zadnje razdvajanje resio ubodnim dzekom Hella slican kao sto npr stojadin ima kod volana,a sve to u onim elekticarskim kutijama koje su skoro hermeticki zatvorene,tako da nije bilo sanse da udje voda.

jedno laičko pitanje ? dali je masa na oplatu (haubu) traktora imt 539 spojena nekakvom žicom sa trupa
ili hauba sama po sebi ima masu ? doveo sam žicu sa strujom do sijalice prednjeg fara ali sijalica ne svjetli ...
i još nešto, vidio sam da kabina dolje kod kočnica ima žicu kojom je spojena na nosače kabine , to je
valjda masa ? (između su oni gumeni amortizeri pa inače nebi imala masu , koliko sam ja zaključio ) ,
e sad koliko je to rješenje dobro za masu ili će tu trebati kvalitetnije rješenje ?

Jel zna neko koja je firma pravila ovakve kontrolne lampice i dali ima negde da se kupi slično nešto
a870e2348347468.jpg
[/URL] [/IMG]

Kolege mala pomoc potrebna,na svom traktoru (Ltz T-40) trenutno imam fabricki dinamo i hocu da ga zamenim alternatorom.Interesuje me da li je sada ampermetar potrebno drugacije povezati i da li ce se ampermetar isto ponasati kao i sa dinamom (kada maksimalno puni pokazuje do kraja u plusu i kako se smanjuje punjenje dolazi na nulu)?

moraš kompletno izbaciti stari regler od dinama, kontrolnu sijalicu spojiš na kontakt i na DF na alternatoru a žicu koja je išla od ampermetra na regler spojiti na B+ alternatora, a kako će se ponašati ampermetar to ovisi o njemu koliki mu je opseg mjerenja i preciznost.

Nazad
Vrh