Elektro instalacija

Probao sam već ,kada ih spojim sijaju zmiavci,ima li pomoći a utomatu ili mora drugi?

Na IMT-u,kada mi je ukljucena npr.,samo pozicija sve je u redu.Cim ukljucim jos jedan potrosac (rotociono svetlo,ili sva cetiri migavca,ili ako duze drzim kocnicu,pa sijaju stop svetla),jedan od osiguraca se toliko zagreje (i on i oni limovi sto ga drze) da ne moze rukom da se drzi.Sta li moze biti razlog zbog kog dolazi do takvog grejanja osiguraca?

лабави контакти на осигурачу, извади осигурач, мало притегни те лимове да осигурач тешко улази и притегни мало шфове, може бити да се олабавио спој између тог лима и контакта, онда следи замена целе кутије осигурача или лемљење.

Osigurac ne ulazi lako medju limove,a srafovi koji drze kablove su pritegnuti.Mozda je negde tamo iza problem.Moguce da je potrebno lemljenje.Pogledacu,hvala! :ppozdrav:

Onda bi se grejali svi osigurači, a ako sam dobro razumeo kod njega je samo jedan problem. Ja tipujem na spoj lima i kontakta gde se steže žica.

@dukej
Da,samo jedan se greje.Ostalo je sve u redu.Probacu i to da skinem,da ocistim kontakte i ponovo stegnem

Kolege da li se skracuje vek akumulatora ako ugradim alternator od 120 A, a akumulator ima 110 Ah?

Ne, jer kod alternatora ti je oznaka za maksimalnu struju punjenja a kod akumulatora kapacitet.

Kako da povežem ampermetar? U pitanju je stari MTZ82 al je instalacija u krš stanju i sve je pokidano tako da sve radim nanovo.
Takođe, zanima me za koji će mu đavo indikator za grejač na tabli kada na motoru grejača nema. Ima neki grejač koji je unutra u tabli pa faktički izgleda kao da on služi da greje samu tablu. :sjasi:

Kako da povežem ampermetar? U pitanju je stari MTZ82 al je instalacija u krš stanju i sve je pokidano tako da sve radim nanovo.
Takođe, zanima me za koji će mu đavo indikator za grejač na tabli kada na motoru grejača nema. Ima neki grejač koji je unutra u tabli pa faktički izgleda kao da on služi da greje samu tablu. :sjasi:

Redno treba povezati ampermetar.
Taj grejac ti je upaljac za cigaretu, kao na autu :haha:

Žicu koja ide s akumulatora na kontakt bravu spoji na jedan vijak a na drugi vijak odlaz na kontakt bravu i prema alternatoru, a grijač izgleda ovako barem na ovim malo novijim

ovo na instrument tabli je predotpor a odmah služi i kao indikator za grijač.

Ako sam dobro razumeo probaću da objasnim pa me vi ispravite. Njakao sam do sada dosta instalacija ali to su bile sa već gotovim instalacijama pa sam ja obično samo to sređivao da ponovo profunkcioniše.
Ovako!
+ sa akumulatora dovedem na alnaser pa sa alnasera dovedem do table gde odatle iz table podelim tako da jedan krak ulazi u ampermetar, drugi krak odlazi na b+ na alternatoru a treći krak od akumulatora račvam u tri dela tako da jedan krak odlazi na bravicu za paljenje, drugi krak odlazi u kutiju za osigurače a treći spajam na kontrolnu lampicu dok sa druge strane na kontolnu lampicu dovodim d+ sa alternatora. Sa bravice za paljenje puštam jednu žicu sa jednog kontakta nazad do alnasera na onaj manji kontakt a žicu sa drugog kontakta puštam i račvam na taj "grejač" i na indikator grejača dok sa druge strane i indikatora grejača i samog grejača priključujem minus.

U principu, mogu se zgledam sa imt-a ali onda ću morati da razmotavam izolaciju i pravim kuršlus.

+ sa akumulatora dovedem na alnaser pa sa alnasera dovedem .

do tu je u redu ali dalje je raspašoj :osmeh:. znači tu koju dovedeš od anlasera spajaš na ulaz ampermetra izlaz od ampermetra račvaš na dva dijela jedan ide na B+ alternatora a druga na kontakt bravu, s brave uzimaš kontakt ( 15/54) koji onda jedna odlazi na kontrolnu lampicu alternatora pa na d+ alternatora. Za prekidače za svjetla, žmigavce i ostalo spojiš jedan 15/54 izlaz od brave na osigurače i odatle uzimaš struju za njih. Izlaz na anlaser ti ima oznaku 50 (ili ev. 50a) , jednu 15/54 spajaš na rekidač grijača a izlaz iz prekidača ide na taj indikator i onda s njega na grijač, masu na grijač nemaš potrebe spajati jer bi morala biti spojena ispod jednog vijka.

Da me nebi netko "napao" ovo je pojednostavljena instalacija jer je u originalu komplicirana u 3pm (ima dva releja samo za paljenje) i trebalo bi nekoliko sati i jedna stranica da je kompletno opišem a neznam da li bih je ovako napamet i ispravno opisao jer bih morao imati takav traktor pred sobom pa da se podsjetim kao sve to ide.

ovo zaokruženo su ta dva releja za paljenje

Ona žica koja ide sa anlasera bi trebala biti spojena preko osigurača koji se nalaze na samom ulazu žice s anlasera u kabinu (pločasti) mada su neki imali taj osigurač a kod nekih je vjerojatno izbačen. Samo paljenje ( 50 ) je u originalu izevedeno sa dva releja i prekidačem koji se nalazi na samom mjenjaču (daje masu na relej kad je traktor u leru). Ako želiš raditi tako da traktor pali samo kad je u leru onda ću ti opisati kao da to riješiš ali samo s jednim relejom jer je drugi povezan sa d+ i služi kao zaštita da nemožeš uključiti anlaser kad traktor radi i on je po meni nepotreban i samo dodatno komplicira već i ovako kompliciranu instalaciju .

BTW nisi napisao da li ima jedan ili dva akumulatora jer ako su dva onda to sve dodatno komplicira stvar.

Poslednja izmena od urednika:
Puno ti hvala!
Jedan je akumulator u pitanju. Sredio drugar sebi pa je ostala samo instalacija i to bih trebao ja da odradim. Sve je spremno, sutra ću se zanimati. Nisu mi potrebni ti sigurnosni sistemi sa lerom i zaštitom od alnasovanja.
Isto me je bunilo da li da ubacim osigurač pre alnasera i to vidim da si napomenuo iako se ja nisam setio da napišem.

Mbranko,
ako znaš pomogni. Možda si imao ovakav slučaj. Zašto stalno svijetli ova crvena sijalica a kazaljka pokazuje da puni ?

- - - - - - - - - -

Imam peoblem ali niko ne odgovara.:sta:

Mbranko,
ako znaš pomogni. Možda si imao ovakav slučaj. Zašto stalno svijetli ova crvena sijalica a kazaljka pokazuje da puni ?

Imam ja već duže vrijeme i ne znam kakao riješiti

Evo slikice.

hehhe to smo već preko privatnih poruka utvrdili da alternator nije ispravan pošto sam i ja imao isti problem sa tim. Svetli lampica ali kazaljka ode u +. Razmontiran i odnešen majstoru.

batad

Ako je isto samaljot u pitanju onda može biti više razloga tome, kao prvo bi trebalo provjeriti s pravim voltmetrom punjenje i to sa i bez opterećenja (svjetla), ako je to sve u redu provjeri napon oba akumulatora (ako ih ima), gledano odostraga lijevi im je samo za paljenje i on obično bude lošiji od desnog, ako je jedan slabije pun probati staviti drugi ispravan. Ako je i tu sve u redu onda teba pogledati naprijed iza maske jedan sklop koji dijeli punjenje za oba akumulatora, provjeri osigurač na njemu i sve spojeve. I na kraju bi ostala još provjera spoja glavnih osigurača oni su ispod haube (poklopca motora) s lijeve strane kod ulaza žica u kabinu isto provjeri sve spojeve.

Ako alternator ne puni dovoljno onda je problem ili u regleru (najčešće) ili u diodama. Probaj još jednu stvar upali traktor i onda probaj još jednom anlasati tako upaljen pa mi javi kako je prošlo tj. da li se anlaser uključuje ponovno ili ne.

nesko2563

Ovo je barem po slikama noviji traktor i vrlo vjerojatno s originalnim alternatorom i dva akumulatora i tu je još mali miljun stvari zbog kojih se može tako ponašati, neke s kojima sam se susretao sam mu napisao u odgovoru.

Trakator je MTZ 952 2006 g. 2600 rh.
Sve je ovo provjereno osim dioda i reglera i naravno ova fora s ponovnim paljenjem i uklj. anlasera. Probaću i to pa javljam.

Nazad
Vrh