Mislio sam na ovaj što je
@Srđan01 predložio: Regler14v stari tip HELLA, šta mu znači stari tip? Verovatno može čim je čovek predložio.
Послато са DN2103 помоћу Тапатока
Ima li razlike između starog i novog tipa reglera (udaljene i bliže četkice)? Oba tipa mogu na iskrine alternatore na 539?
Otkrio sam još nešto dok sam čačkao oko instalacije, hauba nema dobru masu. Koji je najbolji način da joj izvedem masu kako se žica ne bi brzo pokidala?
Послато са DN2103 помоћу Тапатока
Stari tip je Original fabrički (Kada su sklapali traktor) on ima tanje četkice
Novi tip zahteva sve izmene (Diode, Rotor, Stator i Klizne Prstenove) pa samim tim imaju i veću Struju . On ima deblje četkice
Sve ovo se najbolje vidi kada se otvori sam Alternator i izvrši merenje
Pročitajte ovo:
Kontrola i zamena četkica alternatora
Kontrola i zamena četkica je redovan proces nakon rasklapanja alternatora ili reglera i kada se jave problemi u sistemu napajanja. Četkice preko kliznih prstenova na rotoru, prenose napajanje na namotaje rotora. Kod četkica je bitno da imaju dovoljnu dužinu, da ih opruge potiskuju određenom silom i da lako klize u svojim držačima.
Nakon demontaže nosača četkica sa alternatora obavlja se vizuelni pregled stanja. Četkice treba da su jednake dužine, pravilnog oblika i da je nosač neoštećen i čist.
Loše četkice mogu da oštete klizne prstenove. Kratke četkice ostvaruju slab kontakt sa kliznim prstenovima jer ih opruge ne mogu pritisnuti potrebnom silom. Javlja se veliki prelazni otpor i slabije napajanje namotaja rotora. Dužina četkice se meri pomičnim merilom. Četkica je ispravna sve dok je duža od 5 mm od gornje ivice držača četkice. Ako je četkica oštećena ili istrošena, menjaju se obe prema specifikaciji za taj alternator.
Merenje dužine četkice
Postoje razni tipovi opruge četkica. Mogu biti u obliku spirale ili potisne poluge. Neke su deo držača, zasebne ili se isporučuju zajedno sa četkicama. Proverava se njihovo stanje i potisak. Neispravne opruge treba zaminiti jer ne vrše svoju funkciju potiskivanja četkica.
Ako četkica glavi, proverava se stanje nosača, odnosno vođice. Ako je potrebno obavlja se čišćenje ili zamena nosača. Ako četkica nakon zamene glavi, potrebno je proveriti prečnik tela četkice i eventualno brušenje bočnih strana. Držači četkice moraju biti dobro izolovani od mase i da imaju dobar električni spoj sa četkicama. Njihovo električno stanje se proverava multimetrom.
Kontrola kliznih prstenova
Kontrola kliznih prstenova se obavlja uvek kada se rasklapa alternator ili postoji poremećaj u radu sistema za napajanje električnom energijom. Dok se rotor okreće četkice dodiruju klizne prstenove obezbeđujući prenos električne energije na namotaje rotora. Varničenje i grafitna prašina dovode do paljenja prstena. Prljavština i nagorela površina prstenova ometaju protok struje i rad alternatora.
Površina kliznih prstenova mora biti glatka, čista i bez tragova gorenja. Ako su prstenovi zaprljani i zamašćeni treba ih očistiti mekom krpom i sredstvom za odmašćivanje. Kada su na površini primetni tragovi gorenja zbog varničenja, površinu prstenova treba izbrusiti finim brusnim papirom koji ne ostavlja duboke ogrebotine. Ako su tragovi oštećenja na površini prstenova dublji tako da nije moguća popravka, potrebno je zameniti rotor.
Kontrola kliznih prstenova
Tokom eksploatacije alternatora klizni prstenovi se troše. Kada se previše istroše četkice slabo dodiruju površinu prstenova što dovodi do nestabilnosti u radu alternatora. Merenjem spoljašnjeg prečnika prstenova može se odrediti stepen istrošenosti. Kada je prečnik ispod minimalno dozvoljene vrednosti potrebno je zameniti rotor. Merenje prečnika obavlja se pomičnim kljunastim merilom, a minimalni prečnik se očitava iz servisnog uputstva za dati alternator.
Kada menjate same četkice ili pobudne i glavne diode treba vam lemilica snage minimum 100W
Tema alternatori kako se popravlja se samo lično može obljasniti (Ovako preko pisanje teško jedino ako imate uputstvo
što vi imate). Jedino vam nisam dao uputstvo kako da Premotate
(Viklujete) rotor i stator.
Ja praktikujem ako radim popravku Alternatira da promenim sam Ampermetar (
Pazite kontakti znaju dobro da oksidiraju da teško može da se odvrne matica sa navoja), Indikatorsku lampicu i da zamenim sam kab za masu. Retko se desi da pravi problem sama brava za startovanje.