Duvan -- opšta tema

Danas poceli sa drugom berbom. Jako los kvalitet podbira usled nedostatka vlage. Nakon drugog branja ne ostaje u prosjeku vise od 8-9 listova. Ako bi bilo kise mozda bi se vrsni list uspio rasiriti jer od rasadjivanja do danas nismo dobili vise od 25l kise. Sve u svemu jako lose do sad.
 
Kod nas ima svega. Podbiri su rijeseni i dio nadbira. Podbiri su izašli dobri prije ovih velikih kiša, nakon toga velik porast i iskoristavanje dusika, pa je izlazio losije. Trenutno smo u zalamanju i drugom prskanju kontaktom.
Broj listova zavisi od zemlje do zemlje, ima gdje ostaje od 15-20 listova nakon podbira, a ima gdje ostaje 25 listova nakon nadbira...

 
Odlican duhan. Navodnjavanje je odradilo svoje. Nazalost kod nas voda je na 40m dubine tako da sva prica o navodnjavanju pada u vodu.
Koliko placate dnevnice radnicima? Kod nas su beraci 50KM a nosac i ko pakuje u ramove po 60KM. Kod nas je veliki problem za rsdnu snagu tako da i malo ovih sto rade svake godine podize dnevnice kako oni zele.
 
Nije sve navodnjavano, i suho ratarenje je podiglo se odlično, samo koji je u kojoj fazi dočekao kišu... 24 eura berači, 26,6 ramaši.
 
Ja se bojim da kad dobije kisu ne aktivira se djubrivo i onda podivlja od hrane. Tek onda od kvaliteta lista nema nista.
 
Da, to je obično tako nažalost. Po nekoj teoriji on bi već u 6. i 7. mjesecu trebao iskoristiti sav dušik, a to nije sada tako. Kod mene i u mom kraju su duhani najbolje reagirali na kišu i stvarno su podivljali. Problem je što vegetacijski kasni dva tjedna, a samom kišom je i butonizacija dugačka i obično smo sad oko 15.8. već išli sa sistemikom da umrtvimo biljku, sad još uvijek smo na kontaktu i zalamamo cvijet. Ako ostane ovako, onda će nam samo trebati dobro vrijeme jer ako padne mraz rano onda je pušiona i ovisi tko će imati kakve kapacitete. Ja imam 20 kj na 6 sušara, pa ću moći nešto napravit, ali puno ljudi je tu u škripcu...
 
Mi ne planiramo ove godine uopste raditi zalamanje. Kasni dosta i jako mali broj listova je dovoljne velicine. Tako da neka stoji mozda doceka kakvu kisu u septembru pa bude nesto od tih vrsnih listova. Kod nas je royal oko 12 eura po litri na ovoj susi nema neke racunice. Od koliko ramova su susnice? Sta koristite za susenje?
 
Mi smo do sad imali 4 sušnice, ali sa ovakvim duhanima sam uvijek bio na drž nedaj da ga uspijem pospremit svega. Problem se javljao i kod naglog zreljenja uslijed velikih temperatura, pa mi je dio uvijek propao. Sad sa 6 sušnica bez problema je to sve pod kontrolom i ako je zelen ko sad, mogu ga pricekat i onda opet ako dodje sav za brati, mogu ga brzo riješiti...
 
Kod tebe zelen, kod mene sav sazrelio katastrofa, svaki dan preko 40 stepeni
c2aaec95149775893eb945a88700d256.jpg


Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka
 
Jeste samo sto ima 15 lista za branje a ostale parcele tek poceo nadbir, ovde je odradjeno pre 4 daana

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka
 
Ja bi radije da ga ima sad i kod mene za brati jer ćemo se ubiti od branja kasnije. Ovaj tjedan samo jednu sušaru i idući tjedan samo jednu.
 
Mi takodje imamo 5x42 i to je robija. Obaveza pet dana u sedmici. Sa vecim susarama dosta bi sebe rasteretili. Medjutim ovo je najvjerovatnije poslednja godina da se u Republici Srpskoj sadi duvan tako da sva dalja ulaganja nisu moguca. Kakve su cijene plina? Kod nas je plin otisao u nebesa juce nasuli po 0.4€ , a prosla tura 0.31€.
 
Pa ima suvi i vlazni termometar. Vlazni mjeri temperaturu i vlagu. Ne bi trebalo da temperatura vlaznog termometra prelazi 37.7 •C , jer ako je iznad nije dobro otpustanje vlage i duhan dobija smedju boju.
 
Nazad
Vrh