Dunja

Idemo u nove radne pobede
0884fd6ad3d70c6105c4b0ef6cdae718.jpg
d43e9d45105b41441122741a9eb45f4f.jpg
3e81426e4194db530c5c8c7bd4513753.jpg
d0b7583cbc1d712aab5e98353c61124e.jpg

Са надом да ће се ти спавајући пупољци пробудити с пролећем!

Nikako da se stigne priprema parcele za sadnju...:( samo sam prešao tarupom da skine travu, pa imam dodatnih pitanja.
- do kada nije kasno saditi,
- jel treba oranje, freziranje i kopanje rupa obaviti dosta ranije,
- smem li baciti kompost (od šampinjona) koji nije sasvim zgoreo (5 meseci stoji u vrećama)?

Sada čim malo prosuši poori duboko. Taj kompost razbacaj pre oranja. Odmah po oranju potanjiraj samo da razbiješ zemlju i poravnaš je. Samo jedan prolaz, ispravljenim baterijama. Razmeri i iskopaj rupe. Sadi u novembru, decembru.

Još samo u vezi komposta i veštaka:
- baciti sve pre oranja,
- ili pola pre oranja, a pola pre freziranja?

I što se tiče same sadnje:
- na dno kompost i veštak -> zemlja (10cm) -> sadnica -> zemlja -> kompost i veštak -> zemlja
- ili sve isto bez komposta i veštaka na dnu rupe?

Korenje biljke se krece i vertikalno i horizontalno. Rasturaj po celoj povrsini pre oranja. Da bi biljki bilo lakse da pusti koren u mekanu dubinu, pozeljno je sto dublje oranje ili podrivanje. Samim tim operacijama ces spustiti hranu nize i naterati biljku da poseze dublje korenom za hranom. Dobro za ukorenjivanje a dobro i kao zastita od suse povrsinskog sloja. Kako ces gornji sloj da usitnis, nije bitno jer ces ti joos mnogo puta gaziti izmedju njih. Sada ti je sansa da poradis na dubinskim sloju. Pusti gornji sloj. Ne sejes kukuruz

E pa ovako, ipak ću sve što treba staviti pre oranja da se lepo unese u dublje slojeve zemljišta. U rupe samo sitnu zemlju i vodu, da ne rizikujem oštećenje korena...

Ono što sam našao šta dunja "voli" je:

Ph (kcl) 5-6,2
Humus 3-5
Ca <2,5
P 10-15
K 20-25

Ne fali mi mnogo, ph i humus će malo popraviti kompost (bazne reakcije). za pre svega P, a i K ću naći neko djubrivo odgovarajućeg odnosa sa više P. Pošto je skoro bezkarbonantno da li ubaciti i krečnjaka (Terracalco95) malo iako dunja ne voli Ca?

I sve to (djubrenje, oranje, freziranje i kopanje rupa) ako uradim mesec dana pre sadnje, ima li opasnosti da takva zemlja (sa kompostom, PK i Ca) sagori mlade sadnice?

Ако нећеш наводњавати а тло је суво било би добро да око корена ставиш хидрогел. Мислим да то помаже корену биљке кад су велике суше.
Ја сам прошле јесени стављао али кад сам распоредио количину коју сам купио испало је да сам стављао око две супене кашике по корену. Видело се одмах да тај прах набубри кад се овлажи.
Мада 90% воћки сам посадио и без тога.

Našao sledeće formulacije za osnovno djubrivo naspram analize:
6:12:24 po 60din,
5:15:15 po 62din,
6:24:12 po 72din
10:26:26 (stiže za neki dan).

Ovo poslednje je rusko, a prva tri zorkina. Uzeo bi ovo najjače, ali će biti sledeće sedmice a ja možda budem orao za vikend. Ako bude tako pa da uzorem samo kompost, a veštak da stavim pre freziranja ili je ipak bolje bacanje pre oranja (na veću dubinu)?

Ja sam prošle godine koristio to 10 26 26. Bilo je oko 80 dinara, čini mi se.
Ako nećeš da čekaš, kupi 6 24 12.
Tebi je sada fosfor najbitniji za ukorenjavanje i sam razvoj korenovog sistema.
Na proleće/leto idi 2-3 puta neki azot i to je to.
Ja sam čak, prvu prolećnu prihranu jesenje sadnje išao sa 10 26 26, a drugu i treću sa 26 5 5.

Nazad
Vrh