Dunja

Po teoriji zeleni pupoljak je sledeća faza i to fungicidima, protiv čađavosti i krastavosti lista, tu je naravno i tretman protiv biljnih vaši ako ih ima.

Ovo je ako se proceni da ima potrebe, a sad koji su preparati trenutno aktivni to ne znam.

Nisam bio u mogućnosti ispuniti plan prošle godine, pa me zanima šta je bolje za sadnju naredne jeseni: ledina (nije obradjivana zemlja 20god) ili oranica (sadio bi krompir ove godine)?

To je toliko retka situacija za koju pitaš da niko ne može reći iz iskustva.

Otprilike je bolja livada jer se čuvaju hranljive materije, ali treba par puta pokositi da se suzbiju neki veći korovi.

Sadnja krompira opet donosi novac od prodaje, ali i određeni trošak i obavezu (kupiti seme, platiti pripremu zemlje i na kraju odvojiti vreme da se radi oko toga. Opet to omogućava dade zemljište popravi đubrenje u toku godine i ima manje posla u jesen da se priprema za sadnju voćaka.

Kao preduslov za voćnjak se preporučuju biljke sa plitkim korenom kao pšenica na primer, ali to je ono što se navodi teoretski.

Ono što bi trebalo da se odradi svakako je analiza zemljišta.

Analizu sam već odradio, a zemlju bi izdao za krompir... Tako bi je malo popravio sa djubrenjem i olakšao (omekšao) posao za jesen. Ako ostaje livada, onda bi je već naredne sedmice prskao totalom. Pitanje je sad...

Otprilike je bolja livada jer se čuvaju hranljive materije, ali treba par puta pokositi da se suzbiju neki veći korovi.
Livada tipa koseno za seno je isto sto i lucerka - znaci sve sto je naraslo je odneseno sa parcele, to su skroz pogresne ideje kako je zemlja "odmorna"

@Capone dobru zemlju cini humus (pored sastava - analize), a humus se stvara ili ako ostavis to sto naraste (zetveni ostaci) ili donese (stajnjak).
PH za dunju ako nju sadis je isto bitan da je u nekom prihvatljivom opsegu 6,3-6,8 ako je vislji onda te opet samo humus izvlaci.
I dobro bi ti bilo da za dunju posto se uglavnom kalemi na BA29 imas neku opciju za zalivanje preko susnog perioda jer taj koren je namenjem za guscu sadnju i nema vertikalnog dubljeg korenja.
Imam kruske na toj podlozi eno bolje podnese susu M9 (podloga jabuke) koja je jos manje bujna od te BA29
Ako imas zalivanje onda je ok - bez toga ja se ne bih ni upustao, onda bolje sej seme dunje .

Poslednja izmena:
PH oko 5, humus oko 3. Zemlja duboka, u blizini uspevaju maline i šljive bez zalivanja... Ali crevo od 200m bi rešilo i to. Pripremio sam kreč za PH i 6:24:12 zbog manjka fosfora. Samo dal izdavati za krompir (i olakšati pripremu za sadnju i fizički i finansijski) ili pak ostaviti ledinu?

Ма ја сам ископао рупе 50х50 у ледини, земља 6. класе, ставио голубије ђубре, шаку фосфора у зони корена и залио 2х. Прве заметке покидао а мислио сам и ове године ал' нећу морати пошто је наишла најезда рутаве бубе и обрала их. Чак су прогризале и пупољке и улазиле унутра да поједу тучак. Сорте: Хемус, Тријумф, Асеница и Робуста.

Brdskoplaninski teren izmedju golije i zlatibora, niko još uvek nije sadio... Do nedelje će komšija odlučiti hoće li da sadi, ako ne - ide total...

Bolje izdaj ako je druga opcija total, oranje pre sadnje ako nemas koga da ti odradi riglovanje.
@YT1RDI msm da ces imat rod bez obzira na rutavu bubu, nakon napada treba i proreda, ja ih ne diram.

Brdskoplaninski teren izmedju golije i zlatibora, niko još uvek nije sadio... Do nedelje će komšija odlučiti hoće li da sadi, ako ne - ide total...
Мораш удлучити какав ћеш засад имати. Да ли интензивна професионална производња или аматерски.

Ако је професионално а не знаш све што треба онда унајмити онога ко зна.

Ако је аматерски онда како ти желиш... како је најјефтиније... ако желиш да прскаш онда удри... ако не желиш онда коси траву... ако имаш механизацију онда дубоко орање и стајњак или вештак у односу на анализу земљишта... ако ћеш биоорганску производњу онда развијаш еко систем микролокације...

У, ствари, прскај... удри само...

Prinudno amaterski (jer nemam svoju mehanizaciju) al' ću da probam na većoj površini (40 ari). Razmak 5x3,5, pravac s-j, rupe 50x50, prema analizi pre obrade kompost i 6:24:12...

Zbog niskog rastinja koje treba da raskrčim (zbog puta) moram koristiti total, pa ću preprskati i livadu da bude lakše za kasniju obradu. Neće komšija saditi krompir, a obrada kad bude ide prvo skidanje površinskog sloja pa duboko oranje pa dva puta freziranje.

Kupi trimer jeftini i seckaj to svaki par dana po malo, dobices organske mase. Kompost gotov je skuplji od stajnjaka a stajnjak je mikrobioloski aktivniji, to kod dunje igra jako veliku ulogu. Jeftinije ti je da razbacas map + neko kalijumovo djubrivo. Stavi sve na papir, bice ti jasnije. Ako nemas vremena da kosis onda nemoj ni saditi jer vocnjak trazi svakodnevno obilazenje i jako mnogo rada.

Kompost (od šampinjona) i 100kg 6:24:12 sam obezbedio još jesenas.

Jbg selo mi je 20km od kuće u gradu, a već radim maline, pčele... sad baš da se zezam svakih nekoliko dana oko trimerisanja, ne mogu...

Kompost od sampinjona nije kompost pravi. Sad... Neka kaze ko sta hoce ali misljenja sam da ti sampinjoni su nesto "jeli" iz tog komposta pa mu to dodje kao osiromasena masa. Na drugu stranu sto je to samo slamurina. Stajnjak je druga prica, fermentisana masa prenamnozena raznim bakterijama. To ti u slavolu, erwixu, bacillomixu i ostalim prodaju za masne pare.
Eto, podji sam po ovoj temi, idi u search opciju i ukucaj rec "erwix" ili neki od slicnih bacilomesavina. One sluze kao antagonisti onoj najgoroj bakteriji (da joj ne pisem ime), svi ti preparati (uglavnom) sadrze bacillus suptilis koji kada malo bolje se raspitas ces pronaci sa nadimcima slamna bakterija ili hlebna bakterija. To ti je ona budj na hlebu ili na slami. Ti sampinjoni su tu slamu ispostili i tu nema zivota. Stajnjak i samo stajnjak. Tu imas te bakterije. Ako zadjes po fb grupama sa tematikom dunje, mestimicno ces videti objave ljudi koji pisu da nisu nikad videli rad te najgore bakterije ali su zato skoro svake godine redovno stajnjak razbacivali. Dunja trazi prirodnu mikrofloru i zato ti se moze desiti da imas dunje po vise dekada stare koje radjaju ali nisu orezane i nije koseno oko njih a da na 100m od njih imas intezivne zasada sa sanitarnom cistocom poput zasada jabuke koji muku muce sa ozloglasenom bakterijom. Ne zelim da ti pametujem ali ti dajem sugestije da ocuvas taj mukom zaradjen novac koji mislis da ulozis u zasad.

Nazad
Vrh