Dunja

Imam nesto yara 8-11-23 pa cu jos dokupiti. Stajnjak sam vec oko svake bacio. Bakrom isprskao. Razbacam taj vestak i do prolecnog sunca od mene dosta! Sta mu Bog da, nek stoji sve na povrsini... Smrzao sam se
Stajnjak si trebao zaorati i staviti u rupe pre sadnje. Stajnjak koji ti odstoji celu zimu na površini zemlje neće tvom voću doneti ništa osim povećanja količine humusa u samom površinskih sloju zemljišta.

Postoji ozbiljna polemika oko načina đubrenje i obrade voćnjaka. Ja sam se pre sadnje priklonio grupi koja tvrdi da zemlju pre zasnivanja treba dovesti u stanje visoke obezbeđenosti hranivima, i prilagoditi fizičke osobine i hemijski sastav potrebama vrste koja se sadi. Kad se posadi nema obrade. Voćnjak se zatravi što znači fosforu i kalijumu koji se baci po površini treba, ako se dobro sećam , oko 15 godina da se spusti do korena voćaka. Najveća masa korena na dubokim zemljištima kao što je moje , se nalazi na dubini većoj od 30 cm.

Voleo bih da čujem ima li ovde više onih koji obrađuju voćnjak ili ne.
Nekad je bilo " Ko travu kosi taj rakiju prosi" , meni se čini da je novi pristup ovu izreku promenio.

Sto ce biti rano?
Mislis zbog to malo azota? To je nista. Ne verujem da ce poterati biljku da krene
Ma ne zbog azota.
Yara kompleksna đubriva su u potpuno drugačijem obliku u odnosu na klasična NPK, P i K mnogo brže postaju usvojivi za biljku. Tako da će, ako ih klasično razbacaš u jesen, postati usvojivi voćki dok je u fazi mirovanja, bez potrebe.
Zbog toga se klasična mineralna i bacaju u jesen, da P i K postanu usvojivi biljci kada krene vegetacija.

Ja đubrivo razbacam danas 2-3 hektara i odmah tanjiram, frezerujem. Sutra nova površina dobija đubrivo, pa ponovo obrada.
Zatrpam đubrivo, spustim ga na desetak cm dubine, sameljem travu i sve to se pomeša i čeka kišu, sneg.

Onda i voće i ja idemo malo na spavanje i odmor

Edit - Evo primera iz trešanja jesenas.
24. oktobar je bio. Te trešnje se beru u drugoj polovini maja. Bacao sam rusko 10:26:26
a82c57d8a489334fd487d7e5e0358585.jpg

Inače ova prepiska nije za temu Dunja, odosmo mi u off, pa bih zamolio admine da prebace u đubrenje i prihrana...

Poslednja izmena:
Znam dobro sto hocu bas yaru a ne klasiku. Imam ja jos koju godinu pre ove da se bavim djubrivima, usvajanjem istih i nacin primene a vrlo dobro i gledam ovu a i prethodne godine sto se tice padavina i klime...

Ima li neko Hemus i Trijumf, kako su se pokazale sorte?
Ја сам прошле јесени посадио пар комада за пробу. Пошто су нове очерупао сам им цветове ал' сам оставио два зрна Тријумфа. Трујумф одличан. Сад сам додао Робусту и Асеницу па ћемо видети следеће године.

Ma ne znam šta da kalemim. U avgustu/septembru bih trebao da iskalemim na mestu sadnje oko 700 komada. Imam provereno pelcere za Trijumf, ali hteo bih i Hemus. Moram da pronađem u toku iduće sezone nekog da mi da grančice Hemusa, a da je pouzdan.

Nazad
Vrh